ΜΠΕΛΕΡΗΣ

Όχι στον Μπελέρη; 

Παραπολιτικά
Όχι στον Μπελέρη; 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η κυβέρνηση αμφιταλαντευόταν εδώ και ένα δίμηνο τουλάχιστον ως προς το αν θα συμπεριλάβει ή όχι τον Φρέντι Μπελέρη, τον εκλεγμένο δήμαρχο Χειμάρρας, στο ψηφοδέλτιο για τις ευρωεκλογές. Οι τελευταίες πληροφορίες που επικαλούνται σχετικά δημοσιεύματα λένε ότι τελικά το Μαξίμου κλίνει προς το “όχι”. 

Ο εμπνευστής

Ο προσφάτως παραιτηθείς (μετά τη διαρροή της συνάντησης με τον φίλο/εχθρό επιχειρηματία) υπουργός Επικρατείας Σταύρος Παπασταύρου ήταν ο “αρχιτέκτονας” της κίνησης αυτής. Μάλιστα, ο Παπασταύρου τον περασμένο Νοέμβριο είχε επισκεφτεί τον Μπελέρη στις φυλακές Δυρραχίου. 

Κίνηση-ματ 

Η συμπερίληψη Μπελέρη στο ευρωψηφοδέλτιο στηρίχτηκε από σύσσωμη τη “δεξιά πολυκατοικία” της Ν.Δ., με ιδιαίτερα ένθερμο υποστηρικτή τον Μάκη Βορίδη, ενώ θετικά αντέδρασε ακόμη και ο (ψυχραμένος με τον Μητσοτάκη) Αντώνης Σαμαράς. Και πραγματικά θα ήταν μια κίνηση που θα μπορούσε μέχρι ενός σημείου να ανατρέψει την αιμορραγία ακροδεξιών ψήφων που καταγράφει η Ν.Δ. μετά την ψήφιση του νόμου για την ισότητα στον γάμο. 
Ωστόσο... επικράτησαν πιο ψύχραιμες φωνές. 

Οι διαφωνίες 

Με την υποψηφιότητα Μπελέρη διαφώνησαν εξαρχής κομβικά στελέχη του Μαξίμου, συμπεριλαμβανομένης της ηγεσίας του υπουργείου Εξωτερικών (Γεραπετρίτης και η υφυπουργός Α. Παπαδοπούλου), ενώ κατά της υποψηφιότητάς του έριξε το βάρος του και ο Άκης Σκέρτσος, που είναι ίσως ο πιο ισχυρός κυβερνητικός βουλευτής. 

Οι αιτίες για το “όχι” 

Τα κύρια επιχειρήματα των διαφωνούντων ήταν τρία και όλα εύλογα και ισχυρά: 
- Θα δυναμιτίζονταν οι διπλωματικές σχέσεις με την Αλβανία, που είναι μεν όχι ακριβώς ιδανικές, αλλά... δεν είναι και χάλια. 
- Μια τέτοια υποψηφιότητα μπορεί να αποδυνάμωνε τις διεκδικήσεις της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία ως πολιτών της χώρας. 
- Τρίτο και κυριότερο, θα “μετέφερε” το διμερές πρόβλημα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο και θα δυσαρεστούσε πολύ κόσμο στις Βρυξέλλες, ακόμη και εντός του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, του οποίου είναι μέλος η Ν.Δ. Και υπάρχουν πολλά πολύ σοβαρά θέματα που απαιτούν την απρόσκοπτη συνεργασία με την Ε.Ε. σε όλα τα επίπεδα. 

Και εγένετο... Αυτιάς! 

Πάντως, τελικά έγινε το χατίρι του Γιώργου Αυτιά και ο γνωστός παρουσιαστής, αγαπημένος των συνταξιούχων, θα εμφανιστεί στο ευρωψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας, αναζητώντας μια... καλή μπάζα πριν από τη συνταξιοδότηση. Ο Αυτιάς είχε προσπαθήσει και το 2019 να ενταχθεί στο ευρωψηφοδέλτιο της Ν.Δ., ήταν διακαής πόθος του, αλλά ο Μητσοτάκης δεν τον επέλεξε. Πράγμα που (αν θυμάστε) είχε οδηγήσει τον παρουσιαστή σε... αντάρτικο κατά Μητσοτάκη. Είχε πει πολλές “χοντράδες” ο Αυτιάς τότε από... αέρος, παρότι είναι ίσως ο πιο νεοδημοκράτης από τους νεοδημοκράτες τηλεοπτικούς (καλά, μετά τον Πορτοσάλτε). 
 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News