Η ανάγνωση των δημοσκοπήσεων 

Παραπολιτικά
Η ανάγνωση των δημοσκοπήσεων 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Ν.Δ. στην κορυφή, αλλά... υπάρχει φθορά, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ “καθαρίζει” τη δεύτερη θέση 

Τις δημοσκοπήσεις, ειδικά στην Ελλάδα, δεν τις εμπιστεύομαι για πολλούς λόγους. Ωστόσο, όσο λίγο αξιόπιστες και αν τις κρίνει κάποιος στην κατακλείδα τους, σαφώς και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να προσδιορίσουν τάσεις. Έστω σε αδρές γραμμές. 
Βλέπουμε λοιπόν τακτικά τις τελευταίες ημέρες δημοσκοπήσεις ενόψει ευρωεκλογών και τα ευρήματα δείχνουν, αν μη τι άλλο, κάποιες τάσεις, τις οποίες δεν μπορούμε να αγνοήσουμε. 

Η Ν.Δ. στην κορυφή, αλλά... 

Έχουμε σημειώσει πολλές φορές απ' αυτές τις στήλες ότι συστηματικά η Νέα Δημοκρατία υπεραποδίδει στις εκλογές σε σχέση με τις δημοσκοπήσεις, από το 2019 και μετά. Από τις εκλογές του 2012 έως και τις δεύτερες εκλογές του 2015 συνέβαινε ακριβώς το αντίθετο, οι δημοσκοπήσεις έδιναν εξωπραγματικά υψηλά ποσοστά για τη Ν.Δ., τα οποία διαψεύδονταν συστηματικά στις κάλπες (το αντίθετο συνέβαινε με τον ΣΥΡΙΖΑ), αλλά στις εθνικές εκλογές του 2019 και του Μαΐου του 2023 η Ν.Δ. παρουσίασε στις κάλπες πολύ ισχυρότερη δυναμική απ' ό,τι καταγράφηκε στις δημοσκοπήσεις. Το τελικό αποτέλεσμα και στις δύο κάλπες ξεπέρασε κατά 2% (το 2019) και 3% (το 2023) το μ.ό. του ποσοστού των δημοσκοπήσεων προεκλογικά. 
Οπότε τα χαμηλά ποσοστά των δημοσκοπήσεων σήμερα δεν είναι ακριβώς “στανταράκι”, για να κάνουμε την εκτίμησή μας ως προς το ποσοστό που θα επιλέξει Ν.Δ. στην κάλπη του Ιουνίου. 

Υπάρχει φθορά 

Έχουμε ήδη σημειώσει ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη έκανε (πολύ συνειδητά και επί σκοπώ) κάποιες επιλογές που θα της κοστίσουν εκλογικά. Οι δύο βασικότερες (και πλέον... κοστοβόρες) εξ αυτών είναι η φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών και ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών. Υπάρχουν και πολλές άλλες ακόμη (Τέμπη, παρακολουθήσεις, κουρέλιασμα του κράτους δικαίου, ιδιωτικά πανεπιστήμια, διάλυση της δημόσιας Υγείας κ.λπ.), αλλά αυτές κόβουν ψήφους στη Ν.Δ. κυρίως από τα λιγότερο δεξιά (έως κεντροαριστερά) ακροατήρια, τα οποία έτσι κι αλλιώς υποεκπροσωπούνται στην κάλπη συστηματικά, από τον Σεπτέμβρη του 2015 έως και τις τελευταίες εκλογές. Η συμμετοχή των κεντροαριστερών και αριστερών ψηφοφόρων στις εκλογές είναι μικρή, όπως είναι εξαιρετικά μικρή και η συμμετοχή των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα (που πάγια ψηφίζουν δεξιά σε πολύ μικρό ποσοστό). Αυτή η αποχή είναι που έκανε δύο φορές κυβέρνηση τη Νέα Δημοκρατία και κυρίως έφερε το συνδυασμένο ποσοστό των δεξιών κομμάτων πάνω από το 55%, άμα βάλουμε και αυτά που δεν έπιασαν το 3%. Αυτό για μια χώρα με δημοκρατική παράδοση όπως η Ελλάδα, όπου η Δεξιά αν ξεπερνούσε συνολικά το 40-42% το θεωρούσε... επιτυχία, δεν είναι σύνηθες. 
Αυτές, λοιπόν, οι δύο επιλογές βάλλουν η πρώτη κατά των ελεύθερων επαγγελματιών που ψηφίζουν Ν.Δ. χέρια-πόδια (κοντά στο 60% το ποσοστό τους, που ψήφισαν Ν.Δ. στις τελευταίες εκλογές) και συμμετέχουν σε πολύ υψηλό ποσοστό στις κάλπες, και η δεύτερη κατά της δεξιάς και ακροδεξιάς πτέρυγας των ψηφοφόρων της Ν.Δ., οι οποίοι είναι και εκείνοι που της έδωσαν τη νίκη στις τρεις τελευταίες εθνικές εκλογές. 
Οπότε η Ν.Δ., όπως άλλωστε επέλεξε η ηγεσία της, θα πληρώσει το τίμημα στις ευρωεκλογές. Όμως το θέμα είναι να είναι “διαχειρίσιμο” το αποτέλεσμα. Και ήδη το επιτελείο του Μαξίμου έχει διαμηνύσει ότι θεωρεί «καλό αποτέλεσμα» οτιδήποτε πάνω από 33%. Ούτε λόγος για το 41% που έπιασε τον Μάη. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ “καθαρίζει” τη δεύτερη θέση 

Άλλη μια τάση που είναι κοινή σε όλες τις δημοσκοπήσεις είναι ότι, μετά το “σοκ” της αλλαγής ηγεσίας και των κλυδωνισμών που ακολούθησαν και έφεραν προσώρας τον ΣΥΡΙΖΑ ακόμη και στην τρίτη θέση των δημοσκοπήσεων, πλέον έχει αποκατασταθεί η τάξη και ο ΣΥΡΙΖΑ ξεφεύγει ξανά από το ΠΑΣΟΚ. Τα ποσοστά και των δύο παραμένουν αναιμικά (ο ΣΥΡΙΖΑ “γράφει” από 14,5% έως 17,5%, το ΠΑΣΟΚ μεταξύ 11% και 13%), αλλά η τάση είναι η μεγέθυνση της διαφοράς των δύο. Μάλιστα, σε ορισμένες δημοσκοπήσεις για τις ευρωεκλογές, η Ελληνική Λύση του Βελόπουλου βρίσκεται πολύ κοντά στο ΠΑΣΟΚ (έως και λιγότερο από 1 μονάδα) και με δεδομένη τη μετατόπιση του εκλογικού σώματος, που θα κάνει τον κόπο να πάει στην κάλπη προς τα δεξιά, κινδυνεύει και για την τρίτη θέση το κόμμα του Νίκου Ανδρουλάκη! 

Δεν υπάρχει εναλλακτική πρόταση 

Αυτά μας φέρνουν και σε άλλη μία βασική διαπίστωση που μπορούμε να κάνουμε βάσει των δημοσκοπήσεων: η Νέα Δημοκρατία του Μητσοτάκη κυβερνά ελλείψει άλλης εναλλακτικής λύσης με έστω τα ελάχιστα εχέγγυα σοβαρότητας και αξιοπιστίας. Δεν υπάρχει καμία πρόταση κυβερνητική ή προσωπικότητα στην Κεντροαριστερά αυτή τη στιγμή που θα μπορέσει να “εμπνεύσει” τους ψηφοφόρους που απέχουν συστηματικά από την κάλπη εδώ και οκτώ χρόνια να επανακάμψουν. Είναι παλιοί ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ ή “της Ελπίδας που Έρχεται”, απογοητεύτηκαν με την κωλοτούμπα Τσίπρα το 2015 και έκτοτε... δεν κάνουν καν τον κόπο να πάνε στις κάλπες και η Ν.Δ. βγάζει 40άρια. 
Το ότι ο δεύτερος δημοφιλέστερος πολιτικός αρχηγός και μάλιστα με ανοδικά ποσοστά είναι ο Δημήτρης Κουτσούμπας (την ώρα που όλοι οι άλλοι πέφτουν, εκτός από τον Κασσελάκη, ο οποίος... έπεσε στην αρχή και τώρα ανεβαίνει) αυτό δείχνει. Βεβαίως για τον πολύ κόσμο το ΚΚΕ δεν είναι κυβερνητική πρόταση και είναι λογικό αυτό, διότι, έτσι κι αλλιώς, ο πολύς κόσμος δεν μπορεί να αντιληφθεί (ή και να συμμεριστεί) αυτό που κάνει το ΚΚΕ. Οπότε... πάει στράφι το “γκελ” του Κουτσούμπα στο εκλογικό σώμα. 

Οι πρώτες προβολές 

Βεβαίως έχουμε καιρό ακόμη για τις ευρωεκλογές και οι αναλυτές δεν αποτολμούν ακόμη να δώσουν προβλέψεις, ωστόσο γίνονται κάποιες προβολές και αναγωγές, που έχουν ενδιαφέρον. Βάσει αυτών λοιπόν, πρώτο κόμμα θα είναι η Ν.Δ., αλλά το ποσοστό της θα είναι μεταξύ 30% και 32%. Προσωπικά το θεωρώ χαμηλή εκτίμηση, αλλά... είπαμε, οι πρώτες προβολές είναι αυτές. Για ΣΥΡΙΖΑ δίνεται μεταξύ 17% και 18%, για ΠΑΣΟΚ μεταξύ 12% και 13%, για Βελόπουλο από 9% έως 10% (εκτιμώ ότι θα πάει ψηλότερα), για ΚΚΕ περί το 8%, Νίκη, Πλεύση και ΝΕΑΡ μεταξύ 4% και 5%. Προφανώς κάποιοι θα πάνε παραπάνω απ' αυτές τις εκτιμήσεις, κάποιοι παρακάτω, είπαμε, έχουμε δρόμο ακόμη. Και μένει να δούμε αν θα συντηρηθεί το “ρήγμα” μεταξύ της κυβέρνησης και κάποιων εκ των επιχειρηματικών συμφερόντων που μπράτσαραν γερά Μητσοτάκη από τότε που έθεσε υποψηφιότητα για την αρχηγία της Ν.Δ. έως και πολύ πρόσφατα, αλλά εσχάτως... τα ’χουν “χαλάσει”. 
Διότι, αν ο Μητσοτάκης χάσει έστω και το 1/3 από τα media που τον στηρίζουν, θα μιλάμε για πλήρη αλλαγή δεδομένων και σκηνικού. 
 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News