Καλλιέργεια, γη, αγρότες

Περισσότερα φυτοφάρμακα κοντά σε... βιολογικές καλλιέργειες 

Παραπολιτικά
Περισσότερα φυτοφάρμακα κοντά σε... βιολογικές καλλιέργειες 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Οι φυσικοί εχθροί των επιβλαβών εντόμων είναι πιο άφθονοι στα βιολογικά διαχειριζόμενα χωράφια απ’ ό,τι στα παραδοσιακά διαχειριζόμενα χωράφια»

Όταν συμβατικές καλλιέργειες βρίσκονται κοντά σε βιολογικές, διαπιστώνεται πως δέχονται πολύ περισσότερες επεμβάσεις με χημικά φυτοφάρμακα... Μπορεί κανείς να δώσει μια εξήγηση; Αυτή η διαπίστωση προκύπτει από εμπειρική μελέτη, που βασίζεται σε μια θεωρητική μελέτη του 2013, στην οποία ο οικολόγος Felix Bianchi από το Wageningen University & Research κατέληξε σε παρόμοια συμπεράσματα. 

Συγκεκριμένα, οι αγρότες χρησιμοποιούν περισσότερα χημικά φυτοφάρμακα, όταν τα κοντινά αγροτεμάχια είναι υπό βιολογική καλλιέργεια. Ωστόσο, όταν υπάρχει σημαντική αύξηση της συνολικής έκτασης της βιολογικής καλλιέργειας ή όταν τα βιολογικά χωράφια είναι συγκεντρωμένα, η χρήση φυτοφαρμάκων μειώνεται, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό “Science”. 

Η εμπειρική μελέτη 

«Οι φυσικοί εχθροί των επιβλαβών εντόμων είναι πιο άφθονοι στα βιολογικά διαχειριζόμενα χωράφια απ’ ό,τι στα παραδοσιακά διαχειριζόμενα χωράφια», εξηγεί ο Bianchi. 

«Αυτό οδηγεί σε μια φυσική ισορροπία, όπου οι πληθυσμοί των επιβλαβών εντόμων διατηρούνται υπό έλεγχο από τους φυσικούς εχθρούς τους». 

Όταν τα επιβλαβή έντομα μεταναστεύουν σε χωράφια όπου χρησιμοποιούνται φυτοφάρμακα, δημιουργούνται προβλήματα επειδή οι φυσικοί εχθροί, όπως οι αράχνες, οι παρασιτικές σφήκες και τα αρπακτικά σκαθάρια, είναι πολύ λιγότερο άφθονα. Αυτό ωθεί τους αγρότες να καταφεύγουν σε πιο εντατική χρήση φυτοφαρμάκων, όπως αποκαλύπτει η μελέτη. 

Σύμφωνα με τον Bianchi, τα ευρήματα των δύο μελετών υπογραμμίζουν την ανάγκη για περαιτέρω μετάβαση προς τη βιώσιμη γεωργία. 
«Στις Κάτω Χώρες θα πρέπει να μεταβούμε ταχύτερα σε μεθόδους καλλιέργειας που χρησιμοποιούν ελάχιστα ή καθόλου χημικά φυτοφάρμακα. Επί του παρόντος, λιγότερο από το 5% της γεωργικής γης διαχειρίζεται βιολογικά - αν το ποσοστό αυτό αυξανόταν σε 20 ή 30%, οι αγρότες θα χρειαζόταν να ψεκάζουν πολύ λιγότερο, επειδή θα υπήρχαν περισσότεροι φυσικοί εχθροί στα τοπία μας». 

Κοντά στον νου...

Βέβαια, «κοντά στον νου κι η γνώση»... Νομίζω πως δεν είναι αναγκαίες μελέτες επιστημόνων, για να μας “δώσουν” αυτές τις εξηγήσεις. Διότι, κακά τα ψέματα. Ακόμα και ο αγρότης που θα ψεκάσει με χημικά φυτοφάρμακα, πάντα θα έχει και τη “συνδρομή” των φυσικών εχθρών των επιβλαβών εντόμων που καταστρέφουν τη σοδειά του. Βέβαια, προφανώς και δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση η μετάβαση ενός παραγωγού από τη συμβατική στη βιολογική γεωργία. Αλλά ακόμα και αν ο παραγωγός παραμείνει στη συμβατική γεωργία, πάντα υπάρχουν οι επιστημονικοί δρόμοι που θα πρέπει να ακολουθήσει, ώστε να χρησιμοποιεί τα λιγότερο δυνατά φάρμακα για να έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα στην παραγωγή των προϊόντων του. Αρκεί να έχει πάντα μέσα στη συνείδησή του ότι αξίζει πραγματικά να παράγει όσο γίνεται πιο απαλλαγμένα προϊόντα από τα χημικά φυτοφάρμακα, για να τα καταναλώσουν οι άνθρωποι και να τους κάνουν καλό. Και όχι να τους βλάψουν. 
 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News