Ας θυμηθούμε τους παλιούς... 

Παραπολιτικά
Ας θυμηθούμε τους παλιούς... 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

...Τις παλιές μεθόδους που εφάρμοζαν οι γονείς και οι παππούδες μας όταν φύτευαν ελιές ή ακόμα και αμπέλια σε περιοχές που δεν είχαν νερό! 

Έξυπνοι τρόποι ποτίσματος μπορούν να μας βοηθήσουν στην εξοικονόμηση νερού στους κήπους των σπιτιών μας. Μπορεί να μην είναι τρόποι εύκολοι για απαιτητικές στο νερό καλλιέργειες, αλλά τώρα που μπαίνει το καλοκαίρι και με δεδομένη την πολύ δύσκολη κατάσταση, όσο νερό μπορεί να γλιτώσει ο καθένας μας, τουλάχιστον στην περιορισμένη έκταση ενός σπιτικού κήπου, δεν παύει συσσωρευτικά να είναι προς τη θετική κατεύθυνση. 
Όπως για παράδειγμα να κάνουμε πότισμα με μπουκάλια γυρισμένα ανάποδα στο χώμα μέσα, ενώ ανάλογη μέθοδος μπορεί να εφαρμόζεται και με σωλήνες, λάστιχα, ακόμα και πήλινα δοχεία, που έχουν την ιδιότητα να διοχετεύουν απευθείας το νερό στο ριζικό σύστημα του φυτού. Έχουμε δηλαδή την επιφανειακή άρδευση με μπουκάλια και το βαθύτερο πότισμα με κομμένες σωλήνες και λάστιχα ή πήλινα δοχεία... Ήταν μια παλιά μέθοδος που εφάρμοζαν οι γονείς και οι παππούδες μας όταν φύτευαν ελιές ή ακόμα και αμπέλια σε περιοχές που δεν είχαν νερό! 

Η σοφία των παλιών αγροτών 

Αφού φύτευαν το δέντρο, έβαζαν αυτό το κομμάτι της σωλήνας ή του απλού λάστιχου και το γέμιζαν νερό. Για κάποιες μέρες - ανάλογα με τις ανάγκες του φυτού και τη διάμετρο του σωλήνα - το νερό το έπινε σιγά-σιγά το ριζικό σύστημα του φυτού, χωρίς να χάνεται ούτε γραμμάριο... Και μετά από λίγες μέρες ξαναγέμιζαν τον σωλήνα με νερό... Στο μεταξύ το δέντρο μεγάλωνε και οι απαιτήσεις του για νερό μειώνονταν... 

Με πήλινο δοχείο 

Υπάρχει όμως και η λύση του πήλινου δοχείου. Πριν από 4.000 χρόνια, οι αγρότες στις ξερικές περιοχές της Αφρικής έθαβαν πήλινα πιθάρια ανάμεσα στα φυτά τους, τα οποία γέμιζαν με νερό και λειτουργούσαν ως αυτόματο πότισμα, βοηθώντας στη διατήρηση της υγρασίας στο έδαφος. 
Τα πήλινα πιθάρια, λόγω των πόρων τους, αποδεσμεύουν την υγρασία με σταθερό και αργό ρυθμό. Αυτό δημιουργεί ιδανικές συνθήκες για τις ρίζες του φυτού, που αναπτύσσονται πιο γρήγορα και προχωρούν προς τα κάτω. Μάλιστα, μπορούμε ένα σχετικά μεγάλο πιθάρι να το θάψουμε στη μέση του κήπου, να το γεμίσουμε με νερό και να κρατήσει ζωντανά τα φυτά μας όλο το καλοκαίρι. 
Γι’ αυτό σας λέω. Όλη η ουσία της υπόθεσης είναι να δώσουμε στα φυτά το νερό που χρειάζεται. Και να μη λιμνάζει το νερό γύρω από τη ρίζα, κάτι που, εκτός από σπατάλη, δημιουργεί και κινδύνους για την ανάπτυξη ασθενειών στη ρίζα του φυτού. 
Ας κάνουμε, λοιπόν, ό,τι μπορεί ο κάθε άνθρωπος. Ό,τι περνάει από το χέρι μας, ώστε να βοηθήσουμε στην εξοικονόμηση του νερού. Έχουμε υποχρέωση να το κάνουμε, απέναντι στην κοινωνία και φυσικά απέναντι στα ίδια μας τα παιδιά. Γιατί το μέλλον δεν προβλέπεται καθόλου ευχάριστο σε ό,τι αφορά τον τομέα του νερού. Ας κάνουμε ό,τι μπορούμε. 


 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News