ευρωεκλογές
Φωτ. ΙΝΤΙΜΕ

Το ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ, η ανανέωση, ο Λοβέρδος και... ο Ανδρουλάκης!

Παραπολιτικά
Το ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ, η ανανέωση, ο Λοβέρδος και... ο Ανδρουλάκης!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ΝΔ σκόπευε να έχει “κλειδώσει” το ψηφοδέλτιο στις αρχές Μαρτίου, ώστε να ανακοινωθεί στα μέσα του μήνα. Ωστόσο... κοντεύουμε στο τέλος του μήνα και ακόμη υπάρχουν ανοιχτά πολλά μέτωπα

Η Νέα Δημοκρατία αντιμετωπίζοντας μια “δύσκολη” αναμέτρηση για την Ευρωβουλή, κυρίως λόγω διαρροών προς τα δεξιά (μετά την κατακραυγή του συντηρητικού ακροατηρίου για το θέμα της “ισότητας στο γάμο”), έχει ανάγκη από ένα δυνατό ευρωψηφοδέλτιο, που θα μπορεί λόγω προσώπων να συγκρατήσει κάποιους εθνικιστές που σκέφτονται να ρίξουν ψήφο διαμαρτυρίας. 

Μετά την αναγκαστική αποπομπή (εξαναγκασμό σε παραίτηση, για να είμαστε ακριβείς) της Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου, η δεξαμενή προβεβλημένων προσώπων με πολύ δεξιό προφίλ που να μπορούν να διεκδικήσουν έδρα στο ευρωκοινοβούλιο, περιορίζεται περισσότερο. Ακούστηκαν διάφορες “φωτοβολίδες”, όπως λ.χ. αυτή του Κρανιδιώτη (που “συνεχίζει να εξετάζεται” αν και “δεν θεωρείται ιδανική λύση” - βεβαίως θα ήταν μια βολική επιλογή αντικατάστασης της επίσης “βασιλικής” και υπερσυντηρητικής Ασημακοπούλου) ή του Φρέντι Μπελέρη (που όμως εκτιμάται ότι θα δυναμίτιζε τις σχέσεις με την Αλβανία και ορισμένοι σύμβουλοι του Μητσοτάκη τον εξορκίζουν να μην τον συμπεριλάβει). Η δεξαμενή υποψηφίων της άκρας δεξιάς δεν είναι πολύ ευρεία, κυρίως γιατί σχεδόν όλοι οι “προβεβλημένοι” ακροδεξιοί έχουν παρελθόν, οι μισοί στη Νέα Δημοκρατία (απ' όπου έχουν εκδιωχθεί) οι άλλοι μισοί στην Χρυσή Αυγή (αυτούς δεν τους ακουμπά ο Μητσοτάκης... με τίποτε). Και ο Φαήλος Κρανιδιώτης ήταν στη ΝΔ επί Σαμαρά,  του οποίου ήταν εκ των κορυφαίων σύμβουλων, οπότε τυχόν συμπερίληψη του θα είναι μήνυμα με... πολλαπλούς αποδέκτες. 

Η ανανέωση 

Η ΝΔ σκόπευε να έχει “κλειδώσει” το ψηφοδέλτιο στις αρχές Μαρτίου, ώστε να ανακοινωθεί στα μέσα του μήνα. Ωστόσο... κοντεύουμε στο τέλος του μήνα και ακόμη υπάρχουν ανοιχτά πολλά μέτωπα. Το θέμα της Ασημακοπούλου προκάλεσε αναστάτωση και καθυστερήσεις. 

Περιορισμένη σε “δεύτερα” πρόσωπα και όχι “μεγάλα ονόματα” και με μόλις 2-3 νέους που μπορούν να διεκδικήσουν εκλογή, θα είναι η “ανανέωση” της Νέας Δημοκρατίας στο ευρωψηφοδέλτιο της. Από τα να πρόσωπα σίγουρα   φαίνεται να έχει καλές πιθανότητες  να διεκδικήσει έδρα στην ευρωβουλή  ο δημοσιογράφος Γιώργος Αυτιάς.  Αλλά δεν έχει κάποιο “γκελ” στην άκρα δεξιά, παρότι ...είναι ο αγαπημένος των συνταξιούχων.

Πατουλίδου, Στεφανής και Χριστοφιλοπούλου, που έχουν ανακοινωθεί, είναι όλοι “κεντρώοι”, ενώ στον χώρο της όχι σκληρής δεξιάς κινούνται οι άλλοι που έχουν ήδη ξεκινήσει προεκλογικό αγώνα, όπως ο Εξαδάχτυλος, ο Σέρμπος και ο Αγγελόπουλος. Από την “παλιά φρουρά” θεωρείται βέβαιο ότι θα είναι εκ νέου υποψήφιοι οι νυν ευρωβουλευτές Μεϊμαράκης, Κυμπουρόπουλος και Ελίζα Βόζενμπεργκ και η Μαρία Σπυράκη παρά τις σε βάρος της κατηγορίες από το ΕΚ, χθες κυκλοφόρησε και ότι “κλείδωσε” η εκ νέου υποψηφιότητα του Μανόλη Κεφαλογιάννη, ενώ εκτός απροόπτου υποψήφιοι θα είναι ο Δημήτρης Τσιόδρας και ο Βασίλης Κοτζαμάνης, όπως και ο Πύρρος Δήμας. 

Ωστόσο ουδείς εξ αυτών λύνει το “δεξιό πρόβλημα” του Μητσοτάκη. Ίσως ο αστυνομικός Γιώργος Καλλιακμάνης, αλλά δεν είναι ιδιαίτερα προβεβλημένος κι, έτσι κι αλλιώς, η ΝΔ έχει τη μεγάλη πλειονότητα της ψήφου των ένστολων.  

Όπως δεν λύνουν το πρόβλημα και οι άλλοι πιθανοί υποψήφιοι που έχουν ακουστεί: Γιώργος Αμυράς, Νόνη Δούνια, Δημήτρης Μαραβέγιας, Σπύρος Καρανικόλας. 

Πυρετώδης αναζήτηση 

Οπότε συνεχίζεται η αναζήτηση ενός ή δύο προσώπου/ων που να προέρχονται από τον χώρο της εθνικιστικής δεξιάς και να είναι αρκετά προβεβλημένοι ώστε να καλύψουν την απώλεια της Ασημακοπούλου και να προσθέσουν “κίνητρα” για τους ψηφοφόρους του χώρου να παραμείνουν στη ΝΔ. Μια αναζήτηση που θα συνεχιστεί έως την ύστατη ώρα, αφού το ψηφοδέλτιο προγραμματίζεται πλέον να ανακοινωθεί μετά τις 7 Απριλίου.  

Σπρώχνουν τον Λοβέρδο 

Γερό σπρώξιμο απολαμβάνει ο Ανδρέας Λοβέρδος από συγκεκριμένα media τα οποία ανήκουν την ...ευρύτερη “οικογένεια” των “φίλων προς τη ΝΔ μέσων ενημέρωσης”.  
Αυτό το σπρώξιμο θα αποτυπωθεί και στις δημοσκοπήσεις ενόψει ευρωεκλογών, αν και υπάρχει ένας προβληματισμός διότι μέχρι στιγμής... όχι απλώς δεν τραβάει, αλλά παραμένει περίπου “άγραφος”. 

Παρόλα αυτά διάφοροι κυκλοφορούν σενάρια βάσει των οποίων ο Λοβέρδος όχι μόνο θα μαζέψει κόσμο από το ΠΑΣΟΚ, αλλά θα εισπράξει και μέρος της “ψήφου διαμαρτυρίας” ψηφοφόρων της ΝΔ. Και για τα δύο επιτρέψτε μου να αμφιβάλλω, αφού ένας δεξιός ψηφοφόρος της ΝΔ έχει πολλές επιλογές καθαρόαιμων δεξιών - Βελόπουλος, Νίκη, Σπαρτιάτες, Εμφιετζόγλου για να αναφέρουμε τις πιο προβεβλημένες - οπότε... γιατί να προτιμήσει τον “γιαλαντζί” δεξιό Λοβέρδο; Επίσης οι πασόκοι τον “μαύρισαν” στις εσωκομματικές, παρότι ρίξανε το βάρος τους υπέρ του διάφοροι, γιατί να τον προτιμήσουν τώρα; Βεβαίως πήρε αρκετές ψήφους, αλλά μην ξεχνάμε ότι τον ψήφισαν και πολλοί που στις εκλογές ρίχνουν ΝΔ αλλά... παραμένουν ΠΑΣΟΚ στην καρδιά. 

Δεν γουστάρουν Ανδρουλάκη 

Δεν είναι μυστικό ότι τα συμφέροντα που ήλπιζαν ότι ο Ανδρουλάκης θα μπορούσε να ξανακάνει το ΠΑΣΟΚ “εναλλακτικό πόλο εξουσίας”, πλέον... δεν το ελπίζουν.  Ακόμη βεβαίως κι αν πάει χάλια στις ευρωεκλογές, ο Ανδρουλάκης δεν το κουνά από το ΠΑΣΟΚ μέχρι τις επόμενες εθνικές εκλογές, οπότε... δεν αναμένονται συγκλονιστικές εξελίξεις στον χώρο. 

Γ.Ψ. 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News