3

Πάμε “φουλ” για ιδιωτικοποίηση του νερού - Θεσσαλία-Κρήτη “πιλότοι” στο ξεπούλημα σε παρόχους;

Παραπολιτικά
Πάμε “φουλ” για ιδιωτικοποίηση του νερού - Θεσσαλία-Κρήτη “πιλότοι” στο ξεπούλημα σε παρόχους;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η κυβέρνηση προωθεί την παράδοση της διαχείρισης των υδάτων της Θεσσαλίας σε ανώνυμη εταιρεία (ΟΔΥΘΑΕ) - Η αμέσως επόμενη Περιφέρεια που θα γίνει αυτό, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού κ. Σκυλακάκη, είναι η Κρήτη

Για ρίξτε μια προσεκτική ματιά εδώ, σε χαρακτηριστικά αποσπάσματα, από δελτίο Τύπου που συνυπογράφουν 6 Ομοσπονδίες Εργαζομένων σε Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, τις αιρετές Περιφέρειες, στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης κ.λπ.: «Η κυβέρνηση με δηλώσεις υπουργών και σχέδια νόμου που κυκλοφορούν προωθεί την παράδοση της διαχείρισης των υδάτων της Θεσσαλίας σε ανώνυμη εταιρεία (ΟΔΥΘΑΕ). Σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό, στην ανώνυμη εταιρεία θα ενσωματωθούν οι 53 υπάρχοντες ΤΟΕΒ και ο ένας ΓΟΕΒ (Οργανισμοί Εγγείων Βελτιώσεων) και θα μεταφερθούν, μαζί με το προσωπικό τους, το Τμήμα Παρακολούθησης και Προστασίας των Υδατικών Πόρων της Δ/νσης Υδάτων Θεσσαλίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, όπως και η Δ/νση Υδροοικονομίας και Εποπτείας ΤΟΕΒ της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Είναι ξεκάθαρο ότι η μεθόδευση αυτή επιχειρείται, προκειμένου τα προσδοκώμενα κέρδη να είναι αρκετά “ελκυστικά” για τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Η σημερινή κυβέρνηση, όπως ακριβώς και οι προηγούμενες, βαρύνεται για την τραγική υποστελέχωση των αρμόδιων υπηρεσιών και φορέων του Δημοσίου, όπως και για τον σκόπιμο κατακερματισμό αρμοδιοτήτων, προκειμένου να παραδώσει στα επιχειρηματικά συμφέροντα ένα, αδιαπραγμάτευτα, δημόσιο κοινωνικό αγαθό και να προωθήσει παραπέρα την “εργολαβοποίηση” των δημόσιων έργων.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι με το Π.Δ. 77/2023 η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων & Αγροτικών Υποδομών του ΥΠΑΑΤ μεταφέρθηκε στο ΥΠΟΜΕ, αποκόπτοντας την αλυσίδα στον σχεδιασμό- μελέτη- κατασκευή των εγγειοβελτιωτικών έργων που μέχρι τότε ανήκαν ως αρμοδιότητα στον προγραμματισμό του ΥΠΑΑΤ. Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο ότι με το πρόγραμμα “Ύδωρ 2.0” έχει ήδη ξεκινήσει η κατασκευή εγγειοβελτιωτικών έργων μέσω ΣΔΙΤ, από την οποία επωφελούνται οι κατασκευαστικοί όμιλοι με τη χρήση των έργων για τουλάχιστον 20 χρόνια, εξασφαλίζοντας τα κέρδη τους είτε άμεσα από τους αγρότες, είτε έμμεσα από τα λαϊκά στρώματα μέσω της φορολογίας και της εκτόξευσης του κόστους παραγωγής.

Η μεταφορά της διαχείρισης του νερού σε Α.Ε. επιχειρείται σε συνέχεια της νομοθετικής ρύθμισης για μετατροπή της ΡΑΕ (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας) σε ΡΑΑΕΥ (Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων Ενέργειας & Υδάτων), δηλαδή μιας προπαρασκευαστικής ρύθμισης για την ιδιωτικοποίηση του νερού. Οι ρυθμιστικές Αρχές αποτελούν το πρώτο βήμα για την “απελευθέρωση της αγοράς” (Ενέργεια, Τηλεπικοινωνίες, Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων). Η ίδια πολιτική με παραλλαγές εφαρμόζεται σε όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να εξασφαλιστούν τεράστια κέρδη για τους επιχειρηματικούς ομίλους στους οποίους παραδίνονται οι κλάδοι που “απελευθερώνονται” σταδιακά από την “κρατική προστασία”: Τηλεπικοινωνίες, Ενέργεια, Μεταφορές και Νερό.

Η πολιτική αυτή αποτελεί “προαπαιτούμενο” για την εξασφάλιση νέου πακτωλού χρηματοδοτήσεων των επιχειρηματικών ομίλων μέσω του νέου υπερ-μνημονίου, δηλ. του Ταμείου Ανάκαμψης, με το κόστος να φορτώνεται, για άλλη μια φορά, στους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα.

Η πολιτική ιδιωτικοποίησης του νερού, που έχει ήδη ξεκινήσει με την Οδηγία 2000/60 της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αντιμετωπίζει το νερό ως εμπόρευμα, αδιαφορώντας για τις συνέπειες, τόσο για τις λαϊκές οικογένειες όσο και τους αγρότες.

Για εμάς είναι καθαρό ότι δεν μπορούμε να επιτρέψουμε την παραπέρα εμπορευματοποίηση-ιδιωτικοποίηση του νερού, ούτε τη μεταφορά τακτικών δημοσίων υπαλλήλων σε Α.Ε. Μια τέτοια εξέλιξη θα έχει δραματικές συνέπειες, τόσο για τους συναδέλφους που εργάζονται στις υπηρεσίες που θα μεταφερθούν στην Α.Ε. και αφορά στη σχέση και τις συνθήκες εργασίας, όσο και για όλους τους υπόλοιπους που θα φορτωθούμε την αύξηση της τιμής του νερού. Αντίστοιχες συνέπειες θα έχουν και οι βιοπαλαιστές αγρότες, που κινητοποιούνται σήμερα για την μείωση του κόστους παραγωγής».

Είναι φανερό ότι η μεθόδευση ιδιωτικοποίησης του νερού της Θεσσαλίας μέσω της παράδοσης της διαχείρισης σε Ανώνυμη Εταιρεία αποτελεί προπομπό για την υπόλοιπη χώρα.

Σε ερώτηση εργαζομένων στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση στη Θεσσαλία, πώς μόνιμοι δημόσιοι υπάλληλοι θα μεταφερθούν σε Ανώνυμη Εταιρεία, αφού προδήλως τίθεται και ζήτημα συνταγματικότητας, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης, τους απάντησε: «Μα, έχει γίνει κάτι τέτοιο: δείτε τον Οργανισμό Ανάπτυξης Κρήτης»!!!

Κρατήστε μαζί με όλα αυτά τα άκρως ανησυχητικά για το νερό ως δημόσιο αγαθό, πως η αμέσως επόμενη Περιφέρεια που θα γίνει αυτό μετά τη Θεσσαλία, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού κ. Σκυλακάκη, είναι η Κρήτη. Αλήθεια, ο περιφερειάρχης και οι περιφερειακοί σύμβουλοι, όλα καλά; Η ΠΕΔ Κρήτης και οι δήμαρχοι του νησιού, ομοίως όλα καλά; Η κοινωνία είναι έτοιμη να πει και το “νερό... νεράκι”;


 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News