Με τιμές Ισραήλ “έκοψαν” την αφαλάτωση! 

Παραπολιτικά
Με τιμές Ισραήλ “έκοψαν” την αφαλάτωση! 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όπως αποκαλύφθηκε, ήδη γίνονται επαφές με τη ΔΕΥΑΗ και τον Δήμο Ηρακλείου, που ως φαίνεται “βλέπει” και πάλι ζεστά το κομμάτι της αφαλάτωσης του Αλμυρού ποταμού, για να εμπλουτιστεί το δίκτυο του Ηρακλείου

Η ιστορία αυτή με τη μελέτη της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης για τα νερά του Αλμυρού και πώς μπορούν να αξιοποιηθούν ίσως αδικεί ως πατέντα την πατέντα της αφαλάτωσης! Έχοντας δίπλα του το Ηράκλειο τόσο υδάτινο πλούτο, αρκείται σε έναν αγωγό 1,65 εκατ. κυβικών, ώστε να εμπλουτίζεται ο αγωγός της ΔΕΥΑΗ ή θα πάει σε ένα φαραωνικό φράγμα 22 εκατ. κυβικών, όπως του Αποσελέμη και που θα κοστίσει εκατομμύρια ευρώ; 
Η αποκάλυψη του θέματος έγινε στην εκπομπή “Ελεύθερο Σημείο” με τον Λευτέρη Συμβουλάκη στην “ΚΡΗΤΗ TV”, όταν ο δρ. χημικός μηχανικός και ιδιοκτήτης της εταιρείας Sychem, που ειδικεύεται στην αφαλάτωση - δεν το έκρυψε εξάλλου, όμως διευκρίνισε ότι είναι εξαγωγική εταιρεία και ο Αλμυρός είναι δουλειά χωρίς υψηλά κέρδη, αφού είναι εύκολο έργο - Αλέξανδρος Υφαντής, ανέφερε ότι η μελέτη βαθμολόγησε πολύ χαμηλά την πιο βέβαιη λύση, λαμβάνοντας υπόψη τα ακριβά τιμολόγια του Ισραήλ. Όμως διευκρίνισε ότι τα τιμολόγια του Ισραήλ είναι ακριβά γιατί το Ισραήλ αφαλατώνει θάλασσα. 
Η αφαλάτωση θάλασσας από την αφαλάτωση υφάλμυρου νερού όπως του Αλμυρού έχει αναλογία 1 προς 3. Δηλαδή το κυβικό στον Αλμυρό θα κοστίζει κάτω από 300 ευρώ και η αφαλάτωση στη θάλασσα, όπως το Ισραήλ, 900 με 1.000 ευρώ. Η μελετητική ομάδα έλαβε τις υψηλότερες τιμές, όμως επρόκειτο για άλλο έργο και έτσι έβγαλε και πάλι μπροστά τη λύση αγωγού, όμως για λίγο νερό, ή τη λύση φράγματος για πολύ! 

Δεν έλαβαν υπ’ όψιν τη ΔΕΥΑΜ! 

Ο γενικός διευθυντής της ΔΕΥΑ Μαλεβιζίου Γιώργος Κουγιουμουτζάκης, μιλώντας στην ίδια εκπομπή, είπε ότι είναι λάθος που απορρίφθηκε η υδρομαστευτική στοά στην Κέρη και βαθμολογήθηκε επίσης ως ακριβή η λύση της αφαλάτωσης, που προσφέρει απρόσκοπτα νερό ακόμη και σε περιόδους παρατεταμένης λειψυδρίας. Και γιατί το είπε; Μα, γιατί πολύ απλά τη “δουλεύει” την αφαλάτωση, αφού ολόκληρο το Μαλεβίζι πίνει νερό από τον Αλμυρό πλέον, με 5.000 κυβικά παραγόμενο πόσιμο νερό από την πηγή! 
Το εντυπωσιακό είναι ότι η ΔΕΥΑ Μαλεβιζίου, που έχει την τεχνογνωσία πλέον λόγω της αφαλάτωσης από το 2014, στη δημόσια διαβούλευση για τη μελέτη της Αποκεντρωμένης, που ουσιαστικά καταβαράθρωσε ως λύση την αφαλάτωση ως ακριβή, κατέθεσε όλα τα οικονομικά στοιχεία των ετών και υποστήριξε ότι δεν είναι έτσι! Όμως η μελέτη δεν έλαβε υπόψη αυτό που η βιωμένη εμπειρία της ΔΕΥΑΜ έλεγε! Έτσι προέκρινε κάπου κοντά στην περιοχή του Αλμυρού τη δημιουργία αγωγού ή φράγματος ή μετατροπής της φυσικής λίμνης του Αλμυρού σε φράγμα με ανύψωση της στέψης και ταμιευτήρα ανάντη! 

Η ΔΕΥΑΗ “σκέφτεται” τώρα την αφαλάτωση! 

Όπως αποκαλύφθηκε και από τον κ. Κουγιουμουτζάκη αλλά και τον κ. Υφαντή, ήδη γίνονται επαφές με τη ΔΕΥΑΗ και τον Δήμο Ηρακλείου, που ως φαίνεται “βλέπει” και πάλι ζεστά το κομμάτι της αφαλάτωσης του Αλμυρού ποταμού, για να εμπλουτιστεί το δίκτυο του Ηρακλείου. Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΗ, όπως υποστήριξε ο κ. Υφαντής, είναι “ζεστός” για το θέμα, ενώ έχει ήδη γίνει επαφή και με τον νέο δήμαρχο Αλέξη Καλοκαιρινό, που ως φαίνεται επανεξετάζουν το ενδεχόμενο, αφού είναι μια βέβαιη λύση για συνεχή ροή βρέξει δε βρέξει! Την ίδια στιγμή, όπως είπε ο κ. Υφαντής, οι δύο δήμαρχοι Ηρακλείου και Μαλεβιζίου φαίνεται να έχουν λύσει τυχόν πολιτικά ζητήματα με το θέμα και είναι μόνο νομικό και σε επίπεδο διαδημοτικής συνεργασίας και μνημονίου, που θα προχωρήσει το πράγμα. 

Για την ιστορία... που δεν προχώρησε το 2008! 

Για την ιστορία τώρα, γιατί δεν είχε προχωρήσει η συνεργασία του Δήμου Ηρακλείου με τον άλλοτε Δήμο Γαζίου το 2008 θα πρέπει να ειπωθούν ορισμένα πράγματα! Ο Δήμος Γαζίου τότε ήθελε από το Ηράκλειο να του πληρώνει κάποιο τέλος, αντιμετωπίζοντας το νερό του Αλμυρού ως δικό του αγαθό, που μπορεί να είναι εξαγώγιμο σε άλλους Δήμους! Το Ηράκλειο δεν το δέχτηκε και η συζήτηση τερματίστηκε! 
 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News