Πολύς κόσμος συνεχίζει να βρίσκεται σε αναβρασμό, με αφορμή την επέτειο της πολύνεκρης τραγωδίας (για έγκλημα πρόκειται, βεβαίως) των Τεμπών που συνέπεσε μάλιστα χονδρικά και με τη λήξη των εργασιών της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής και της ολοκλήρωσης του φακέλου της δικογραφίας από τον εφέτη-ανακριτή της Λάρισας.
Η κυβέρνηση, παρά τις δηλώσεις Μητσοτάκη ότι η τραγωδία των Τεμπών ήταν «η πιο δύσκολη στιγμή της πρώτης τετραετίας», είναι απολύτως αποφασισμένη να θάψει την υπόθεση, να θάψει κάθε ποινική και πολιτική ευθύνη - μια απόφαση που δεν ελήφθη τώρα, αλλά ήταν ειλημμένη από την πρώτη μέρα μετά την τραγωδία (θα δούμε πως παρακάτω, επί του παρόντος έχουμε άλλα να επισημάνουμε) - και γενικώς να ρίξει όλη την ευθύνη στον σταθμάρχη και το «ανθρώπινο λάθος».
Βγάζοντας “λάδι” όλους τους υπόλοιπους εμπλεκόμενους, από τον υπουργό που γνώριζε για τρία χρόνια το χάλι των σιδηροδρόμων, έχοντας μάλιστα αποφασίσει να αφήσει το δίκτυο δίχως ηλεκτρονική παρακολούθηση, μέχρι όλους τους υπόλοιπους που εμπλέκονται τόσο στην αμαρτωλή Σύμβαση 717, όσο και στη διαχείριση του δικτύου και βεβαίως στη συγκάλυψη διά του μπαζώματος άλλων, “περίεργων”, όψεων της τραγωδίας.
Μαρτυρίες που αγνοούνται
Η δικογραφία περιέχει πολλές “καυτές” μαρτυρίες, από πρόσωπα που δεν έχουν κληθεί ως μάρτυρες στην επιτροπή. Αυτά έχουν καταθέσει πως η ηγεσία του υπουργείου Μεταφορών διέθετε πλήρη επίγνωση της κατάστασης του σιδηροδρομικού δικτύου. Είχε μάλιστα προειδοποιηθεί για την πιθανότητα σοβαρού ατυχήματος.
Να θυμίσουμε, επίσης, πως η δικογραφία έχει διαβιβαστεί στο Κοινοβούλιο. Βρίσκεται στη διάθεση των μελών της Εξεταστικής Επιτροπής, προκειμένου να μελετήσουν το προανακριτικό υλικό και τα συμπεράσματά της. Παρ’ όλα αυτά, το προεδρείο της Εξεταστικής (που αποτελείται από βουλευτές της Ν.Δ.) δε συζητά καν το ενδεχόμενο η δικογραφία αυτή να βρεθεί στο επίκεντρο της διερεύνησης την οποία έχει εντολή να κάνει.
Για την ακρίβεια, όχι απλά δεν αναιρείται η απόφαση για “κλείσιμο” των ακροαματικών διαδικασιών της Εξεταστικής Επιτροπής, αλλά δε δίνεται καν παράταση μίας εβδομάδας, προκειμένου να μελετηθεί το υλικό. Όπως ανακοινώθηκε από το προεδρείο, θα ακολουθηθεί πλήρως το χρονοδιάγραμμα που αποφασίστηκε προ ημερών, προκαλώντας μάλιστα τις αποχωρήσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης από τις εργασίες της Εξεταστικής.
Επιβεβαίωση
Τη συγκεκριμένη προδιαγεγραμμένη πορεία επιβεβαίωσε προχθές στην Ολομέλεια της Βουλής και η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Ζωή Ράπτη, η οποία δεν έκανε καν τον κόπο (!!!) να βρει κάποια δικαιολογία για τη χυδαία απόφαση να αγνοηθεί η δικογραφία, απλώς περιορίστηκε να πει ότι «εάν και εφόσον ο κύριος ανακριτής κρίνει ότι υπάρχουν ευθύνες και προκύπτουν ευθύνες για τους θανάτους των ανθρώπων αυτών και σε πολιτικά πρόσωπα είναι βέβαιο ότι θα διαβιβάσει κατά πάγια τακτική στη Βουλή το σχετικό ερώτημα, το οποίο θα συνδέει αιτιωδώς τους θανάτους με τυχόν πράξεις και παραλείψεις προσώπων τα οποία βρίσκονται στη Βουλή, και τα οποία πρέπει να ελεγχθούν από τη Δικαιοσύνη, εάν πράγματι υπέπεσαν σε κάποιο αδίκημα».
Δεν υπάρχουν ευθύνες
Ωστόσο, όλα αυτά είναι άνευ σημασίας. Η κυβέρνηση έχει λάβει την απόφαση ότι δεν υπάρχουν ευθύνες πέρα από τον σταθμάρχη και αυτή η απόφαση έχει ληφθεί ήδη από τις πρώτες ώρες μετά το δυστύχημα. Η παραίτηση Καραμανλή ήταν απλώς ένας εύσχημος τρόπος να βγει από το “κάδρο” ο βασικός “στόχος” της κριτικής της αντιπολίτευσης, και αυτή η “βαριάντα” λειτούργησε, αφού ο Καραμανλής έμεινε εντελώς εκτός συζήτησης, την ώρα που η τεράστια μηχανή προπαγάνδας που λειτουργούν τα “φίλια media” της Ν.Δ. έριχνε όλες τις ευθύνες στο «ανθρώπινο λάθος».
Και η απόφαση της επιτροπής έχει προκαταληφθεί ήδη από τις 15 Νοεμβρίου, όταν συζητούνταν στη Βουλή η σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, όταν ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης δήλωνε ευθαρσώς και... δίχως να κοκκινίσει, πως θα απορριφθεί η πρόταση για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής που είχαν ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ. Δηλώνοντας πως «θα γίνει συζήτηση στην Ολομέλεια, αλλά σας λέω από τώρα ότι θα την απορρίψουμε - για να το ξεκαθαρίσουμε - διότι δε συντρέχουν ποινικές ευθύνες».
Αυτή είναι η αλαζονεία του 41%, φυσικά.
Δε θέλει να χυθεί φως
Αυτό το επεσήμανε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Μιχάλης Κατρίνης, ο οποίος από τηλεοπτική εκπομπή αναφέρθηκε στο τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη και στις κυβερνητικές ευθύνες.
«Είναι διάχυτη η αίσθηση στους πολίτες ότι η κυβέρνηση δε θέλει να χυθεί φως και να αποδοθεί δικαιοσύνη σε αυτή την ανείπωτη τραγωδία. Αυτό έδειξε και η λειτουργία της Εξεταστικής Επιτροπής, η οποία δεν κάλεσε τα πρόσωπα που θα έπρεπε.
Σε αυτή τη συγκλονιστική υπόθεση, ο κόσμος δεν έχει χειραγωγηθεί και αυτό φάνηκε και στα αυθόρμητα συλλαλητήρια, αλλά και στη συγκέντρωση υπογραφών από ένα εκατομμύριο πολίτες, που ζητούν την άρση της βουλευτικής ασυλίας των πολιτικών υπευθύνων για την τραγωδία στα Τέμπη.
Η Πολιτεία και η Δικαιοσύνη θα πρέπει να βρουν τους υπεύθυνους, την ώρα που έχουμε το πόρισμα του Ευρωπαίου εισαγγελέα, το οποίο αποδίδει ξεκάθαρα ευθύνες στον κ. Καραμανλή και τον κ. Σπίρτζη, και το οποίο η κυβέρνηση φρόντισε να αποκρύψει, κρυπτόμενη και δοξαζόμενη πίσω από την πρόταση του ΚΚΕ.
Το ερώτημα είναι πόσα ακόμα εκατομμύρια πολίτες πρέπει να υπογράψουν για να αποδοθεί δικαιοσύνη για τα Τέμπη;».