Γυμνάσιο Κρουσώνα, Τέμπη

Πέρασε κιόλας ένας χρόνος... 

Παραπολιτικά
Πέρασε κιόλας ένας χρόνος... 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι κατέβηκαν στους δρόμους σε όλη την Ελλάδα για να τιμήσουν τα 57 θύματα της εγκληματικής ενέργειας των Τεμπών - Άλλοι οδηγούν το θέμα στη λήθη, μέσα από μια προδιαγεγραμμένη πορεία, αποκαθαίροντας την κυβέρνηση από κάθε ευθύνη

Ένας χρόνος πέρασε από τη μέρα κατά την οποία 57 άνθρωποι - νέοι άνθρωποι στην πλειοψηφία τους - έχασαν άδικα και αναίτια τη ζωή τους. Αναίτια; Όχι ακριβώς. Έχασαν τη ζωή τους, ώστε κάποιοι να κερδίσουν περισσότερα. Εξάλλου, για τον ίδιο λόγο, για τα κέρδη των ολίγων, συμβαίνει η συντριπτική πλειοψηφία των τραγωδιών, μικρών και μεγάλων, μεμονωμένων και μαζικών. 

Δεν επηρέασε 

Το δυστύχημα συγκλόνισε το πανελλήνιο αλλά, όπως αποδείχτηκε, για λίγο. Πολύ λίγο. Παρά τις προφανείς ευθύνες των αρμοδίων, παρά την απίστευτα αμοραλιστική και ξεδιάντροπη στάση και τις ανάλογες δηλώσεις των κυβερνώντων, ο κόσμος λίγες βδομάδες μετά το έγκλημα επιβράβευσε εκλογικά την κυβέρνηση Μητσοτάκη, δίνοντάς της μια πρωτοφανώς άνετη πλειοψηφία στη Βουλή. Είχαμε αντιληφθεί ότι ο αντίκτυπος της τραγωδίας των Τεμπών στο εκλογικό αποτέλεσμα θα ήταν περιορισμένος, δεν περιμέναμε όμως ότι θα ήταν απολύτως ανύπαρκτος. Ιδιαίτερα μάλιστα μιας και είναι απολύτως προφανές ποιοι είναι οι υπεύθυνοι και πού αυτοί βρίσκονται. Βεβαίως να πούμε ότι η αντιμετώπιση του θέματος από τα “φίλια” (προς την κυβέρνηση) media ήταν “επιστημονική”, καθώς οδήγησαν το θέμα στη λήθη, μέσα από μια προδιαγεγραμμένη πορεία, αποκαθαίροντας την κυβέρνηση από κάθε ευθύνη. 
Βεβαίως, αν ο κόσμος ήταν τόσο ευαίσθητος όσο παλιότερα με τέτοιου είδους ζητήματα, δε θα είχε σημασία. Αλλά πλέον έχουμε ως κοινωνία αναισθητοποιηθεί στον πόνο των άλλων και δε μας απασχολεί ιδιαίτερα. Είμαστε μια κοινωνία εγωιστών. Εκσυγχρονιστήκαμε, χάσαμε την κοινωνική μας ευαισθησία, χάσαμε την ανθρωπιά μας... 

Ο λαός τους τίμησε 

Τουλάχιστον δεν αφορούν αυτά σε όλους. Κάποιοι, έστω μια μικρή μειοψηφία, νοιάζονται. Με τη συμπλήρωση του ενός χρόνου, πραγματοποιήθηκαν απεργιακές κινητοποιήσεις, συνδυαστικά με τα πάγια αιτήματα των εργαζομένων και εκδηλώσεις αφιερωμένες στη μνήμη των 57 θυμάτων. Και η συμμετοχή του κόσμου ήταν σημαντική. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι κατέβηκαν στους δρόμους σε όλη την Ελλάδα για να τιμήσουν τα 57 θύματα της εγκληματικής ενέργειας των Τεμπών. 

Και τρισάγιο 

Επίσης, τελέστηκε το ετήσιο τρισάγιο για την ανάπαυση των 57 ψυχών που χάθηκαν, και συγγενείς, φίλοι των θυμάτων, αλλά και απλοί πολίτες βρέθηκαν στον τόπο του τραγικού δυστυχήματος. Συγκινούν οι εικόνες ανθρώπων που νιώθουν αφόρητο πόνο, να αφήνουν λουλούδια δίπλα στις σιδηροδρομικές γραμμές, όπου οι δικοί τους άνθρωποι ξεψύχησαν με τον πιο τραγικό τρόπο.

Η τραγωδία της εξεταστικής 

Το ότι ο κόσμος πέρυσι “αθώωσε” (εμπράγματα) την κυβέρνηση για τα Τέμπη, της επέτρεψε να λειτουργήσει με τον χυδαιότερο δυνατό τρόπο στην Εξεταστική της Βουλής για το δυστύχημα. Αυταρχικότητα, αναλγησία, προφανή ψεύδη, άρνηση κλήσης των πιο σημαντικών κομβικών μαρτύρων, άρνηση συμπερίληψης της έρευνας της Δικαιοσύνης στο θέμα - οι ενέργειες της πλειοψηφίας εκνεύρισαν ακόμη και τα... έδρανα στην αίθουσα της επιτροπής! Όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης διαμαρτυρήθηκαν εντονότατα και εξέφρασαν αυτήν τους τη διαμαρτυρία με ιδιαίτερα εύγλωττο τρόπο. Αλλά φυσικά οι της κυβέρνησης... δε χαμπαριάζουν. Αισθάνονται παντοδύναμοι σε κάθε τομέα, δίνουν ρεσιτάλ αυθαιρεσίας, φέρνουν αντισυνταγματικά νομοσχέδια και τα ψηφίζουν μόνοι τους - σιγά μην καταστήσουν την Εξεταστική για τα Τέμπη μια κακόγουστη παράσταση, μια τραγική φάρσα, πάνω στα φέρετρα τω 57 νεκρών. 

Οι μάρτυρες που... ποτέ δεν ήρθαν 

Τι να πρωτοπεί κανείς για τον τραγέλαφο της Εξεταστικής. Κάλεσαν τον αρμόδιο υπουργό της... δεκαετίας του 1990 Μαντέλη και δεν κάλεσαν τον Γενηδουνιά, που ως εκπρόσωπος των μηχανοδηγών είχε στείλει στη διοίκηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ δεκάδες εξώδικα για τις τραγικές συνθήκες ασφαλείας, συνθήκες που οδήγησαν (όπως προειδοποιούσαν οι εργαζόμενοι!!!!) στην εκατόμβη νεκρών. Δεν κλήθηκαν ουσιώδεις και απολύτως απαραίτητοι μάρτυρες, είτε γιατί δεν άρεσε στην πλειοψηφία η... πολιτική τους τοποθέτηση, είτε γιατί «βγαίνει στις τηλεοράσεις» (ναι, ειπώθηκε με ακριβώς αυτά τα λόγια!), δεν κλήθηκε εκπρόσωπος της ιδιωτικής εταιρείας γιατί, λέει, θα... την υπερασπιστεί, δεν κλήθηκαν σημαίνοντες εμπειρογνώμονες γιατί «αφού ακούσαμε δύο, τι τους θέλουμε τους άλλους;», δεν κλήθηκε ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της ΤΡΑΙΝΟΣΕ Τσαλίδης, παρότι ήταν εκείνος που είχε στείλει επιστολή στον υπουργό, με την οποία προειδοποιούσε ότι θα συμβεί σοβαρό περιστατικό. 

Ο ανεκδιήγητος Καραμανλής 

Και μέσα σε όλα αυτά, αυτοί που εκλήθησαν ήταν... απίστευτοι! Όπως ο αρμόδιος υπουργός Κ. Καραμανλής, ο οποίος επέμεινε στο κυβερνητικό αφήγημα του «ανθρώπινου λάθους», με τρόπο εκνευριστικό και απαξιωτικό για τον τεράστιο όγκο στοιχείων που αποδεικνύουν ότι υπάρχουν συγκεκριμένες ευθύνες συγκεκριμένων πολιτικών προσώπων, που τα συστήματα ασφαλείας είχαν τεθεί εκτός λειτουργίας και η ολοκλήρωση του έργου δεν είχε προχωρήσει. 
Όλα αυτά βεβαίως μπροστά στα μάτια των συγγενών των θυμάτων, που έχουν τρελαθεί από τη στεναχώρια τους, καθώς βλέπουν ότι οι άνθρωποί τους δεν πρόκειται να δικαιωθούν μετά θάνατον, καθώς η κυβέρνηση θα αποσείσει κάθε ευθύνη και θα τα ρίξει όλα στον σταθμάρχη ή σε όποιο άλλο βολικό εξιλαστήριο θύμα βρεθεί ή εφευρεθεί στη συνέχεια, εφόσον παραστεί σχετική ανάγκη. Αν μη τι άλλο, η ικανότητα του συστήματος να παράγει εξιλαστήρια θύματα είναι τεκμηριωμένη.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News