ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ

Σκορποχώρι και ρεζιλίκι 

Παραπολιτικά
Σκορποχώρι και ρεζιλίκι 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα σχόλια των ίδιων των συριζαίων (νυν και κυρίως πρώην) ήταν... όλα τα λεφτά για την κακόγουστη παράσταση που εκτυλίχθηκε τις τελευταίες ημέρες με κορύφωση τον τραγέλαφο του έκτακτου συνεδρίου. Η απάντηση στην ερώτηση «πως σου φάνηκαν τα όσα έγιναν στο συνέδριο», ήταν μεταξύ των άλλων: γέλια (χάχανα), “σκορποχώρι”, “ρεζιλίκια”, “ξεφτίλα”, “καραγκιοζιλίκια”, “κακοστημένη παράσταση” και διάφορα άλλα στο ίδιο πνεύμα.


Η όλη ιστορία με την παρέμβαση Τσίπρα και τις διαδικασίες του συνεδρίου, αποδείχτηκε μια ακόμη μεγαλοπρεπής ακολουθία ανοησιών, που προχωρούν περαιτέρω την απαξίωση του κομματικού σχηματισμού του ΣΥΡΙΖΑ, που είχε αναδυθεί από το περιθώριο της πολιτικής σκηνής στα μνημονιακά χρόνια ως “η αριστερή ελπίδα”, για να απαξιωθεί πλέον σχεδόν πλήρως, λίγα χρόνια μετά. 
 
Ποιά ενότητα;


Το “καλό σενάριο” για το έκτακτο συνέδριο ήταν να επιβεβαιώσει “την ενότητα του κόμματος” (ή ότι απέμεινε απ' αυτό τέλος πάντων) ενόψει των ευρωεκλογών. Το καλό σενάριο όμως πήγε κουβά και αυτό που έμεινε ήταν αυτή η φαρσοκωμωδία, που επιβεβαίωσε αντίθετα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε τροχιά διάλυσης. 
Ο ερχομός Κασσελάκη και η αποχώρηση όσων στελεχών είχαν έστω και... φευγαλέα σχέση με οτιδήποτε “Αριστερό”, υποτίθεται ότι άφησε το κόμμα με στελέχη που δεν είχαν “ιδεολογικά σκαλώματα” και θα έκαναν οτιδήποτε είναι αναγκαίο για να ξαναφέρουν τον ΣΥΡΙΖΑ σε θέση να διεκδικήσει την εξουσία. Στην πραγματικότητα, απ' ότι φάνηκε ξεκάθαρα, δεν υπάρχει κανένας συνεκτικός ιστός σε αυτό το κόμμα, τίποτε που να ενώνει τα στελέχη που προέρχονται από διαφορετικές αφετηρίες και έχουν διαφορετικές στοχεύσεις. Η προοπτική, έστω και δυνητικά, εξουσίας θα μπορούσε να ήταν μια χαρά συγκολλητική ουσία, αλλά η ηγεσία Κασσελάκη δεν εμπνέει ακριβώς... “άρωμα εξουσίας”, ακριβώς το αντίθετο. 

Αμπεμπαμπλόμ 


Το κρεσέντο γελοιότητας έφθασε σε απίστευτα υψηλά σημεία, με τις παλινωδίες στο θέμα των εκλογών ηγεσίας, που ανακοινώθηκαν και μετά... αποσύρθηκαν, αφού ακόμη και αυτός που τις ανακοίνωσε (ο ίδιος ο Κασσελάκης) έβαλε τους ανθρώπους του να συλλέγουν υπογραφές για να... μην γίνουν! 

Όλοι οι άνθρωποι του προέδρου 


Ο Κασσελάκης δεν έχει ιδέα από πολιτική, οι περίφημοι “ξύπνιοι” που αποτελούν το στενό πυρήνα γύρω του και υπαγορεύουν την πολιτική του, φαίνονται ακόμη πιο ερασιτέχνες και άσχετοι από τον ηγέτη τους. Η Όλγα Γεροβασίλη βγήκε για πρώτη φορά μπροστά ως “ηγετική φυσιογνωμία”, αλλά είναι προφανές ότι ακόμη και αν γινόταν οι εκλογές και γινόταν πρόεδρος, θα ήταν προσωρινή λύση. 
Βεβαίως το σόου του συνεδρίου κατέδειξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πλέον, μετά τις αλλεπάλληλες διασπάσεις και αποχωρήσεις, δεν έχει καμία σχέση με την Αριστερά και την κουλτούρα της, αφού ούτε σε... συνέδριο φανατικών οπαδών ποδοσφαιρικών ομάδων δεν έχουν γίνει τέτοια γήβεντα. 

Ο χρησμός του Βούδα


Βεβαίως το συνέδριο υποτίθεται ότι (θα έπρεπε να) περιστραφεί γύρω από τον “χρησμό” του συριζαίου Βούδα, δηλαδή του Αλέξη Τσίπρα. Στην πραγματικότητα ο χρησμός ήταν απλώς μια αφορμή για ξεκατίνιασμα και επίδειξη πολιτικού ερασιτεχνισμού απ' όλες τις πλευρές. Ωστόσο η παρέμβαση του, δείχνει αν μη τι άλλο ότι «δεν έχει τελειώσει με τον ΣΥΡΙΖΑ», όπως προσπαθούσε να μας πείσει από το καλοκαίρι όταν και παραιτήθηκε υπό το βάρος των αλλεπάλληλων εκλογικών αποτυχιών. 
Βεβαίως αν θέλουμε να... σεναριολογήσουμε, τα πράγματα ίσως είναι πιο περίπλοκα απ' ότι αφήνουν να εννοηθεί οι ατέρμονες αλλαγές ρότας και ταυτόχρονα πιο απλά (έως απλοϊκά) όσον αφορά στο μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ. 

Η αποτυχία και το μέλλον 


Στον άμεσο χρονικό ορίζοντα του ΣΥΡΙΖΑ, βρίσκεται άλλη μία διαφαινόμενη αποτυχία. Οι ευρωεκλογές θα είναι ένα ακόμη “πικρό ποτήρι” που θα πρέπει να πιούν οι συριζαίοι και μάλιστα μπορεί να είναι... πολύ πιο πικρό απ' ότι εκτιμάτο πριν το συνέδριο. Ούτε καν η τρίτη θέση μπορεί να είναι βέβαιη (η δεύτερη έχει δεδομένα χαθεί, παρότι το ΠΑΣΟΚ δεν δείχνει καμία δυναμική, απλώς αυξάνει ελαφρώς τα ποσοστά των προηγούμενων εκλογών) καθώς το ΚΚΕ έχει ενισχυθεί και έρχονται... με φόρα τα τρία ακροδεξιά σχήματα, τα οποία αναμένεται να εισπράξουν το μεγαλύτερο μέρος της αναμενόμενης “ψήφου διαμαρτυρίας” των νεοδημοκρατών που δεν είδαν καθόλου θετικά το νόμο για το γάμο των ομοφυλόφιλων. Η Νέα Αριστερά επί του παρόντος δεν έχει κάποια ορατή δυναμική για να εκλέξει ευρωβουλευτή, το αν θα αλλάξει αυτό μελλοντικά δεν το γνωρίζουμε αλλά επί του παρόντος δε φαίνεται πολύ πιθανό (τουλάχιστον όχι στον χρονικό ορίζοντα των ευρωεκλογών). 

Μετά τις ευρωεκλογές, τι;


Οπότε, μετά τη νέα αποτυχία στις ευρωεκλογές, τι θα γίνει στον ΣΥΡΙΖΑ; Προφανώς η αμφισβήτηση στον Κασσελάκη θα μετουσιωθεί σε οργανωμένη κίνηση να τον εξωπετάξουν. Μετά, τι; Εδώ τα σενάρια δίνουν και παίρνουν. 
Θα βγει μπροστά η Γεροβασίλη, που έστησε “αρχηγικό προφίλ” στο συνέδριο και μπήκε στο χάρτη; Θα βγει μπροστά κάποιος από την “ομάδα Παππά”, ίσως και ο ίδιος; Θα πάνε... παρακαλώντας στον Τσίπρα για να τον “πείσουν” να επιστρέψει στην ηγεσία, να ενώσει τα σκόρπια κομμάτια του παλιού ΣΥΡΙΖΑ και να τα βρει με το ΠΑΣΟΚ για να δημιουργήσουν τον “δεύτερο πόλο” ο οποίος αγνοείται και θα συνεχίσει να αγνοείται για πολύ ακόμη; 
Ναι, το τρίτο σενάριο φαίνεται να είναι ενδιαφέρον γιατί σημαίνει πλήρη ανατροπή σκηνικού, αλλά επί του παρόντος είναι απλώς ένα σενάριο από τα πολλά. 

Η προοπτική για το μέλλον 


Πέραν των εσωκομματικών του ΣΥΡΙΖΑ (και της προβολής αυτών ευρύτερα), παράλληλα εξελίσσονται κάποιες κινήσεις που έχουν στόχο την δημιουργία κλίματος ενόψει της δυνατότητας “συμμαχίας αντί – μητσοτακικής”, με ορίζοντα όχι βεβαίως τις ευρωεκλογές, αλλά τις επόμενες εθνικές εκλογές όποτε αυτές πραγματοποιηθούν. 
Επί του παρόντος ωστόσο λείπει το κόμμα - κορμός που θα μπει μπροστά για να “κολλήσουν” γύρω του όλα τα υπόλοιπα και λείπει (και αυτό είναι ίσως το βασικότερο, γιατί ζούμε στην εποχή των εντυπώσεων και της εικόνας, όχι της ουσίας) μια προσωπικότητα με το ειδικό βάρος να μπει μπροστά και να παίξει στα ίσα αντίπαλος στην εικόνα του Μητσοτάκη. 
Όσοι ήλπιζαν ότι θα μπορούσε αυτός να είναι ο Κασσελάκης (που είναι βεβαίως «όλο εικόνα και καμία ουσία», αλλά είπαμε αυτό υπαγορεύει η εποχή) έχουν διαψευσθεί και απογοητευτεί πλήρως, από την εικόνα του αμερικανοθρεμμένου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. 

Γ. Ψ. 
 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News