Μανώλης Μενεγάκης

Μανώλης Μενεγάκης για τη χωροθέτηση υπεράκτιων αιολικών πάρκων στο Λασίθι

Παραπολιτικά
Μανώλης Μενεγάκης για τη χωροθέτηση υπεράκτιων αιολικών πάρκων στο Λασίθι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Ως Δήμος Αγίου Νικολάου δεν συμφωνούμε με τη χωροθέτηση των πλωτών αιολικών πάρκων», δηλώνει ο δήμαρχος Αγίου Νικολάου

Με αφορμή την τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή (23/2) παρουσία του υπουργού Περιβάλλοντος & Ενέργειας κ. Θεόδωρου Σκυλακάκη, εκπροσώπου των περιβαλλοντικών μελετητών του σχεδίου των πλωτών αιολικών πάρκων, επιτελών του υπουργείου καθώς και του εκπροσώπου της Περιφέρειας Κρήτης κ. Γ. Ξυλούρη, με θέμα τα ζητήματα που ανακύπτουν από τις σχεδιαζόμενες εγκαταστάσεις υπεράκτιων αιολικών πάρκων στην ευρύτερη περιοχή του Λασιθίου, ο δήμαρχος Αγίου Νικολάου κ. Μανώλης Μενεγάκης σε δήλωση του ανέφερε:

«Ως Δήμος Αγίου Νικολάου δεν συμφωνούμε με τη χωροθέτηση των πλωτών αιολικών πάρκων για τους τεκμηριωμένους λόγους που έχουμε εκφράσει από την αρχή. Η ανάπτυξή τους σε μικρό σχετικά βάθος από την ακτογραμμή καθιστά την όχληση δυσβάσταχτη.

Το υπουργείο, κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης, παρουσίασε έναν χωρικό περιορισμό της προτεινόμενης θέσης πίσω από την περιοχή του Αφορεσμένου (και έναν περιορισμό της ισχύος που θα παράγεται περίπου στο μισό) ώστε να μη φαίνονται οπτικά οι ανεμογεννήτριες από τον κόλπο του Μιραμπέλλου. Επίσης ανέφερε ότι η χωροθέτηση σε όλη την Ελλάδα λαμβάνει υπόψη τα χωρικά ύδατα των 6 ν.μ.

Παρουσίασε, επίσης, μια φωτορεαλιστική απεικόνιση του Κόλπου Μιραμπέλλου από τη Σπιναλόγκα μέχρι το Σχίσμα, υποστηρίζοντας ότι το πάρκο των ανεμογεννητριών δεν θα είναι ορατό από εκεί.

Εμείς επισημάναμε ότι οι ανεμογεννήτριες, παρά τον περιορισμό αυτό, θα φαίνονται από τη δυτική πλευρά (Μιλάτου-Σισίου) και επιβαρύνουν το παράκτιο μέτωπο εκεί και παραμένουν όλα τα υπόλοιπα ζητήματα όχλησης και για τον κόλπο του Μιραμπέλλου, τονίζοντας ότι θα πρέπει αυτό να ληφθεί υπόψη, όπως και ο ηχητικός θόρυβος που προκαλούν.

Ο υπουργός υποστήριξε ότι αν το κριτήριο είναι αόριστα και μόνο η οπτική όχληση τότε δεν θα μπορέσουμε πουθενά να αναπτύξουμε αυτή την παραγωγή αιολικής ενέργειας στην Ελλάδα, ενώ λέμε ότι επί της αρχής την θέλουμε και γι' αυτό θα κληθεί κεντρικά η κυβέρνηση να πάρει τις τελικές αποφάσεις. Επίσης είπε ότι θα ακολουθήσει στο επόμενο διάστημα συζήτηση με την τοπική αυτοδιοίκηση και υπονόησε ότι θα παρουσιαστούν αναλυτικότερα στοιχεία και εκτιμήσεις για το σχέδιο αλλά και αντισταθμιστικά οφέλη».

Στη σύσκεψη συμμετείχαν επίσης ο δήμαρχος Οροπεδίου Λασιθίου κ. Γ. Αθανασάκης, ο δήμαρχος Σητείας κ. Γ. Ζερβάκης, και ο κ. Γιάννης Προκοπάκης (εκ μέρους του Συνδέσμου Ξενοδόχων), και οι ξενοδοχειακοί επιχειρηματίες κ. Κωνστάντζα Σμπώκου και κ. Γιώργος Σπανός.

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News