Πολλοί περίμεναν ότι η εξεταστική επιτροπή για το δυστύχημα στα Τέμπη θα ήταν απλώς ένα κακόγουστο σόου και μια συστηματική προσπάθεια από την κυβερνητική παράταξη να “θάψει” οποιαδήποτε προσπάθεια εύρεσης όπως αλήθειας και απόδοσης ευθυνών στα πρόσωπα που πραγματικά ευθύνονται. Και, φυσικά, ΑΚΡΙΒΩΣ αυτό ήταν. Η Ν.Δ. δεν θέλει να διερευνήσει πραγματικά το θέμα, απλώς να συγκαλύψει την αλήθεια και αυτό ακριβώς φάνηκε σε όλο του το μεγαλείο χθες, με αποτέλεσμα η αντιπολίτευση να αποχωρήσει από την Επιτροπή.
Αποχωρήσεις
Ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ, η Νέα Αριστερά, η Ελληνική Λύση και οι Σπαρτιάτες ανακοίνωσαν χθες την αποχώρησή όπως από την επιτροπή, ενώ Νίκη και Πλεύση Ελευθερίας επέλεξαν την παραμονή καταγγέλλοντας όπως όπως προσπάθεια συγκάλυψης.
Η εξέλιξη πυροδοτήθηκε από την σαφή τοποθέτηση όπως κυβερνητικής πλειοψηφία σχετικά με το ότι δεν πρόκειται να διευρύνει τον κατάλογο των μαρτύρων. Παρά τα συνεχή αιτήματα όπως αντιπολίτευσης εδώ και δύο μήνες για την κλήση προσώπων με ουσιαστική γνώση των θεμάτων. Όπως π.χ. οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στον σιδηρόδρομο ή στελέχη του υπουργείου Μεταφορών και του ΟΣΕ που φέρεται να παραιτήθηκαν λόγω διαφωνιών με την κυβέρνηση σχετικά με την κατάσταση του σιδηροδρομικού δικτύου.
Ούτε τη δικογραφία
Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν η άρνηση της πλειοψηφίας της επιτροπής να περιμένει την κατάθεση της δικογραφίας που έχει σχηματίσει η Εισαγγελία Εφετών Λάρισας. Δηλαδή η αρμόδια δικαστική αρχή για την διερεύνηση του πολύνεκρου δυστυχήματος. Και προφανώς δεν θέλει η κυβέρνηση να συμπεριληφθεί η δικογραφία στα πορίσματα της Επιτροπής, διότι "τινάζει στον αέρα" το αφελές αφήγημα για "ανθρώπινο λάθος" και σε 1αυτήν περιέχεται η επισήμανση πως η ολοκλήρωση του έργου της σηματοδότησης και τηλεδιοίκησης του δικτύου μέσω της περίφημης σύμβασης 717 θα μπορούσε να αποτρέψει την τραγωδία. Μάλιστα σχετικό αίτημα για κοινοποίηση της δικογραφίας απέστειλε στην εισαγγελία Λάρισας ο ΣΥΡΙΖΑ
Φυσικά όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, μετά την άρνηση της πλειοψηφίας για κλήση επιπλέον μαρτύρων και την άρνηση ακόμη και να περιμένει την δικογραφία, κατήγγειλαν την προσπάθεια συγκάλυψης και αποχώρησαν.
Διαδικαστικά
Στα θέματα της διαδικασίας, στη λήξη της χθεσινής συνεδρίασης ο πρόεδρος της Επιτροπής Δημήτρης Μαρκόπουλος κάλεσε τα πολιτικά κόμματα να καταθέσουν τις πορισματικές προτάσεις τους έως τις 8 Μαρτίου. Δήλωσε επίσης πως η επιτροπή θα συνεδριάσει 3 ημέρες αργότερα στις 11 Μαρτίου προκειμένου να διαμορφώσει το τελικό της πόρισμα.
Φυσικά το πόρισμα της πλειοψηφίας θα μιλά στο γνωστό πλαίσιο για “ανθρώπινο λάθος” και θα ξεπλένει όλους τους υπεύθυνους για το τρομακτικό έγκλημα. Οπότε περιμένουμε το πόρισμα από τα υπόλοιπα κόμματα.
Κράτος δικαίου, λέει...
Υπό το φως και της της αντιδημοκρατικής μεθόδευσης που έλαβε χώρα τις εργασίες της επιτροπής που υποτίθεται ότι διερευνά τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε η χειρότερη τραγωδία των τελευταίων χρόνων στη χώρα της, το ψήφισμα του Eυρωκοινοβουλίου για την τραγική ποιότητα της Δημοκρατίας και του Κράτους Δικαίου στην Ελλάδα δικαιώνεται απόλυτα.
Και είναι ειρωνικό ότι χθες - με την ευκαιρία της συνάντησης του με την πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μετσόλα – επέλεξε ο πρωθυπουργός για δεύτερη φορά (η πρώτη ήταν στην ομιλία του στη Βουλή στο πλαίσιο της συζήτησης για το νόμο περί γάμου ομόφυλων ζευγαριών) να αναφερθεί στο ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου, φυσικά εκφράζοντας την ενόχληση του και μιλώντας για... συκοφαντίες!
Υποστήριξε μάλιστα ότι: «Η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια έχει βρεθεί συχνά στο επίκεντρο συκοφαντικών επιθέσεων. Πότε με ανύπαρκτες υποθέσεις της αυτή της μικρής Μαρίας που αποδείχθηκε σκηνοθεσία από διακινητές. Και μετά με καταγγελίες για το κράτος δικαίου, το οποίο είναι πιο ισχυρό παρά ποτέ στη χώρα της».
Μια... ενδιαφέρουσα επιλογή παραλληλισμού, καθώς η “υπόθεση της μικρής Μαρίας” που ήταν ένα σενάριο που κυκλοφόρησε εκτός επίσημων κυκλωμάτων, εξισώνεται με ένα ψήφισμα του μοναδικού, πρακτικά, δημοκρατικού οργάνου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του ευρωκοινοβουλίου.
Ισότητα στο γάμο, Economist και Κομισιόν
Τα ενδιαφέροντα σημεία από τις δηλώσεις του πρωθυπουργού είναι βεβαίως ότι επανέλαβε, όπως και στην ομιλία του στην Βουλή, ότι ο μόνος αρμόδιος για να κρίνει την ποιότητα του κράτους Δικαίου είναι η Κομισιόν, ένα όργανο... δοτών, διορισμένων υπαλλήλων, δηλαδή η Κομισιόν και ότι το κατεξοχήν όργανο που εκπροσωπεί τους πολίτες της Ευρώπης, το κοινοβούλιο, δεν είναι αρμόδιο! Μάλιστα είπε «Τελικός κριτής της ποιότητας του κράτους δικαίου σε μία χώρα είναι η Κομισιόν, που έχει την αξιοπιστία να ελέγχει την πρόοδο κάθε κράτους μέλους».
Επικαλέστηκε μάλιστα ως απόδειξη του κράτους δικαίου στην Ελλάδα την επέκταση δικαιωμάτων, με τελευταίο δείγμα τη θεσμοθέτηση της ισότητας στον πολιτικό γάμο.
Ο κ. Μητσοτάκης επικαλέστηκε επίσης το δημοσίευμα του Economist, που κατέταξε την Ελλάδα στα 20 κορυφαία κράτη στον κόσμο ως προς την ποιότητα Δημοκρατίας.
Σχολιάσαμε αυτές τις αιτιάσεις όταν ειπώθηκαν για πρώτη φορά - το να θεωρείς ότι ο Economist, το κατεξοχήν όργανο των “αγορών” και των μεγάλων συμφερόντων που το μόνο που ασχολείται είναι η “οικονομική ελευθερία” και υποστηρίζει το σκληρό νεοφιλελευθερισμό, είναι αρμόδιος για να κρίνει την ποιότητα της Δημοκρατίας κάπου, είναι απολύτως εξωφρενικό.
Γ.Ψ.