Η εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού κι ενδεχομένως της ενέργειας από τη Ρωσία έχει αλλάξει άρδην την καθημερινότητα και των Φινλανδών.
Από τη μία οι πολίτες προσπαθούν να διαχειριστούν τις εκτοξευμένες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας (έκλεισε η στρόφιγγα του φυσικού αερίου) κάνοντας μπάνιο μόνο όταν η τιμή της κιλοβατόρας στο χρηματιστήριο έχει κάνει limit down και, από την άλλη το υπουργείο Εσωτερικών της -νατοϊκής πια- Φινλανδίας ανακοίνωσε προχθές ότι πρόκειται να φέρει προς ψήφιση νομοσχέδιο για την ενίσχυση της ασφάλειας των συνόρων ενάντια στις πιέσεις που επιχειρεί να ασκήσει η Μόσχα εργαλειοποιώντας το μεταναστευτικό.
«Έχουμε πληροφορίες ότι χιλιάδες άνθρωποι από τη ρωσική πλευρά περιμένουν για να περάσουν στη Φινλανδία», δήλωσε η υπουργός Εσωτερικών Μάρι Ραντάνεν. Υπενθυμίζεται ότι το Ελσίνκι έκλεισε όλες τις μεθοριακές διαβάσεις στα σύνορα με τη Ρωσία, φωτογραφίζοντας «απειλές εθνικής ασφάλειας». Ενδεικτικό είναι το μήνυμα του αναγνώστη μας που ζει στο Ελσίνκι, Γιώργου Θεοδωρόπουλου: «Η Φινλανδία από τό 1971 και μετά, προμηθευόταν από τη Σοβιετική Ένωση που ήταν φιλική χώρα για τις ανάγκες της φυσικό αέριο 92% και 34% ηλεκτρικό ρεύμα σέ πολύ χαμηλές φιλικές τιμές. Εδώ και δύο χρόνια ξαφνικά τα δύο κράτη από αδελφοι γίνανε εχθροί... Η στρόφιγγα του φυσικού αερίου έκλεισε το ηλεκτρικό ρεύμα πήγε στα ύψη, διπλασιάστηκε μετά την εισαγωγή στο χρηματιστήριο. Θυμάμαι την εποχή τής απάτης του χρηματιστηρίου στην Ελλάδα πού ο κόσμος παρακολουθούσε ακόμα και από το κινητό του την κίνηση των μετοχών. Αυτή τη στιγμή συμβαίνει κάτι ανάλογο στην Φινλανδία. Αρκετοί καταναλωτές παρακολουθούν από τό κινητό τους την ώρα πού η ηλεκτρική ενέργεια θα είναι σχετικά φτηνή ώστε να πλύνουν τα ρούχα η τα πιάτα στα πλυντήρια τους, ακόμα και στις 3 τα μεσάνυχτα να κάνουν ντουζ σε λιγότερο από τρία λεπτά να φορούν μάλλινες κάλτσες, να χαμηλώνουν το καλοριφέρ, να μην ανάβουν τα φώτα άσκοπα κλπ. Αυτά λένε στον κόσμο εδώ ενώ την προηγούμενη χρονιά στην πρωθυπουργική κατοικία καταναλώθηκαν 62.500 Κιλοβατώρες ρεύμα (Μιας και ο φορολογούμενος πληρώνει το μάρμαρο)».