ΔΕΔΙΣΑ

Χανιά: Ηλεκτρονική πλατφόρμα για την επαναχρησιμοποίηση προϊόντων από τη ΔΕΔΙΣΑ

Παραπολιτικά
Χανιά: Ηλεκτρονική πλατφόρμα για την επαναχρησιμοποίηση προϊόντων από τη ΔΕΔΙΣΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η πλατφόρμα στηρίζεται στη φιλοσοφία της κυκλικής οικονομίας, που στόχος της είναι η ελαχιστοποίηση των παραγόμενων αποβλήτων

Παρουσιάστηκε την Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου, σε συνέντευξη Τύπου η νέα και ιδιαίτερα πρωτοποριακή Ηλεκτρονική Πλατφόρμα της Διαδημοτικής Επιχείρησης Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων [ΔΕΔΙΣΑ Α.Ε. (ΟΤΑ)], για τη διάθεση και ανταλλαγή προϊόντων «RE-USE.GR by ΔΕΔΙΣΑ».

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΔΕΔΙΣΑ, «η εν λόγω πλατφόρμα στηρίζεται στη φιλοσοφία της κυκλικής οικονομίας, που στόχος της είναι η ελαχιστοποίηση των παραγόμενων αποβλήτων, μέσω της επαναχρησιμοποίησης των αντικειμένων, των προϊόντων και των υλικών, δίνοντάς τους “δεύτερη ζωή”.

Με την επαναχρησιμοποίηση απαιτούνται πολύ λιγότεροι πόροι και ενέργεια σε σχέση με τις διεργασίες που γίνονται κατά την παραγωγή νέων προϊόντων ή κατά την ανακύκλωση, και έτσι προστατεύουμε το περιβάλλον».

ΔΕΔΙΣΑ

Η διαδικασία είναι απλή:

  1. Κάνουμε την εγγραφή μας δωρεάν, εάν θέλουμε να διαθέσουμε ένα προϊόν που δεν χρειαζόμαστε πια – η πλατφόρμα είναι ανοιχτή και δωρεάν για όλους.
  2. Καταχωρούμε προϊόντα για ανταλλαγή, πώληση ή δωρεά ή
  3. Επικοινωνούμε με άλλους χρήστες για το προϊόν που μας ενδιαφέρει.

Μέσω φόρμας επικοινωνίας, επικοινωνούμε με άλλους χρήστες για να δώσουμε περαιτέρω πληροφορίες για το προϊόν που διαθέτουμε ή ζητάμε περαιτέρω πληροφορίες για το προϊόν που μας ενδιαφέρει.

  1. Η ΔΕΔΙΣΑ Α.Ε. (ΟΤΑ) σε καμία περίπτωση δεν εμπλέκεται στις συναλλαγές μεταξύ χρηστών, παρέχει αποκλειστικά την πλατφόρμα και καμία άλλη υπηρεσία.
  2. ΔΕΔΙΣΑ

Ο αντιπρόεδρος του Δ.Σ της ΔΕΔΙΣΑ Α.Ε. (ΟΤΑ) και αντιδήμαρχος Διεύθυνσης Περιβάλλοντος, Πρασίνου και Καθαριότητας του Δήμου Χανίων, Τσουπάκης Μιχαήλ, υπογράμμισε ότι στόχος της νέας πλατφόρμας είναι η μείωση των παραγόμενων αποβλήτων και η προώθηση της επαναχρησιμοποίησης προϊόντων καθώς: «Ζούμε σε μια υπερκαταναλωτική κοινωνία που όμως θα πρέπει να μάθουμε να διαχειριζόμαστε με καλύτερο τρόπο τα προϊόντα που διαθέτουμε και να μην τα κάνουμε σκουπίδια αλλά να τα επαναχρησιμοποιούμε» καθώς «όταν κάτι δεν το χρειαζόμαστε μπορεί να φανεί χρήσιμο σε κάποιον άλλο».

Ο Κωνσταντίνος Πατεράκης, γενικός διευθυντής της ΔΕΔΙΣΑ Α.Ε. (ΟΤΑ), με τη σειρά του αναφέρθηκε στον τρόπο λειτουργίας της πλατφόρμας τονίζοντας ότι για πρώτη φορά στην Ελλάδα δημιουργείται τέτοιου είδους πλατφόρμα. Σημείωσε επίσης ότι «η ανάγκη δημιουργίας της εν λόγω πλατφόρμας προέκυψε από την καθημερινή παρατήρηση προϊόντων τα οποία είναι λειτουργικά και απορρίπτονται δίπλα συνήθως σε κάδους, αναμένοντας κάποιον πολίτη να τα πάρει. Σκεφτήκαμε λοιπόν να δημιουργήσουμε την πλατφόρμα για να διευκολύνουμε την ανταλλαγή πληροφορίας μεταξύ των πολιτών για την διάθεση αυτών των προϊόντων». Επιπλέον πρόσθεσε ότι «η νέα πλατφόρμα εκτός από την ανάγκη για πρόληψη παραγωγής αποβλήτων και επαναχρησιμοποίηση, εξυπηρετεί και μία κοινωνική ανάγκη. Παρέχει την δυνατότητα σε πολίτες που ίσως έχουν οικονομικές δυσκολίες, να αποκτήσουν δωρεάν αρκετά προϊόντα και να καλύψουν τις καθημερινές ανάγκες τους».

«Στόχος της ΔΕΔΙΣΑ Α.Ε. (ΟΤΑ) είναι το REUSE.GR by ΔΕΔΙΣΑ να γίνει το εργαλείο για την προώθηση της Πρόληψης, της Επαναχρησιμοποίησης και της μείωσης των Αστικών Στερεών Αποβλήτων, δράσεις κομβικής σημασίας για την επίτευξη της κυκλικής οικονομίας, ενώ παράλληλα στοχεύει στο να καλλιεργηθεί και η κουλτούρα ανταλλαγής προϊόντων μεταξύ πολιτών.

Και μην ξεχνάμε: Η Επαναχρησιμοποίηση είναι ακόμη καλύτερη από την Ανακύκλωση! Ό,τι μπορεί για εμάς να είναι άχρηστο, μπορεί για κάποιον άλλο να είναι χρήσιμο!», καταλήγει στην ανακοίνωσή της η ΔΕΔΙΣΑ.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News