Φοιτητές συγκέντρωση

Το θέμα της συνταγματικότητας

Παραπολιτικά
Το θέμα της συνταγματικότητας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

H τοποθέτηση των συνταγματολόγων δεν εκφράζει πολιτική αντίθεση, αλλά υποχρέωση «να προασπίσουμε το Σύνταγμα»

Σας έχουμε γράψει πολλές φορές ότι, παρότι η κυβέρνηση έχει φροντίσει να εξασφαλίσει τη θετική γνωμοδότηση ορισμένων κορυφαίων συνταγματολόγων, ο νόμος για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια είναι εξόφθαλμα αντισυνταγματικός.

Μας επιβεβαιώνουν, ξανά, ως προς την αντισυνταγματικότητα των διατάξεων και των κυβερνητικών σχεδίων για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, οκτώ καθηγητές Συνταγματικού Δικαίου. Σε κοινή τους δήλωση αναφέρουν πως η εντύπωση ότι η πλειονότητα των συναδέλφων τους τάσσεται υπέρ της συνταγματικότητας είναι εσφαλμένη και στέκονται σε όσα ορίζει το άρθρο 16 του Συντάγματος.

Συγκεκριμένα, σημειώνουν πως αυτό προβλέπει ρητά ότι «η σύσταση ανώτατων σχολών από ιδιώτες απαγορεύεται», καταλήγοντας πως για τη λειτουργία τους «απαιτείται συνταγματική αναθεώρηση».

Τονίζουν, δε, ότι η τοποθέτησή τους δεν εκφράζει πολιτική αντίθεση, αλλά υποχρέωση «να προασπίσουμε το Σύνταγμα».

 

Τι λένε οι συνταγματολόγοι

 

Αναλυτικά η ανακοίνωσή τους λέει τα εξής: «Με αφορμή ορισμένες γνωμοδοτήσεις και τοποθετήσεις συναδέλφων, που είδαν πρόσφατα το φως της δημοσιότητας, έχει δημιουργηθεί η εντύπωση ότι η πλειονότητα των καθηγητών Συνταγματικού Δικαίου τάσσεται αναφανδόν υπέρ της συνταγματικότητας των κυβερνητικών σχεδίων για τη λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων στη χώρα μας. Αισθανόμαστε λοιπόν την ανάγκη να δηλώσουμε ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει.

Στο άρθρο 16 του Συντάγματος προβλέπεται ρητά ότι η ανώτατη εκπαίδευση παρέχεται αποκλειστικά από Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου με πλήρη αυτοδιοίκηση, ότι οι καθηγητές τους είναι δημόσιοι λειτουργοί και ότι η σύσταση ανώτατων σχολών από ιδιώτες απαγορεύεται. Κατά τη γνώμη μας, η ρητή αυτή απαγόρευση δεν μπορεί να παρακαμφθεί με βάση μία σύμφωνη με το ευρωπαϊκό ενωσιακό δίκαιο ερμηνεία του Συντάγματος. Άλλωστε, η Ελλάδα ούτε έχει καταδικαστεί ποτέ από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για παραβίαση του ενωσιακού δικαίου εξαιτίας της απαγόρευσης λειτουργίας ιδιωτικών πανεπιστημίων, ούτε καν έχει παραπεμφθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο Δικαστήριο. Συνεπώς για τη λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων, κερδοσκοπικών ή μη, απαιτείται συνταγματική αναθεώρηση.

Διευκρινίζουμε ότι η τοποθέτησή μας απέναντι στην ως άνω αντίθετη προς το Σύνταγμα ερμηνεία δεν οφείλεται σε πολιτική αντίθεσή μας ως προς τη λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων, επί της οποίας καθένας από εμάς διατηρεί τη προσωπική του άποψη υπέρ ή κατά, αλλά στην υποχρέωσή μας να προασπίσουμε την τήρηση του Συντάγματος. Άλλωστε, σε τριάμισι χρόνια από τώρα είναι δυνατόν να έχει ολοκληρωθεί η συνταγματική αναθεώρηση, οπότε το ζήτημα της λειτουργίας ιδιωτικών πανεπιστημίων θα μπορούσε να τεθεί ευχερώς στην ορθή συνταγματική του βάση.

 

Ποιοι υπογράφουν

 

Οι καθηγητές που υπέγραψαν το κείμενο είναι οι κάτωθι:

Αλκιβιάδης Δερβιτσιώτης, καθηγητής ΔΠΘ.

Γιάννης Δρόσος, ομ. καθηγητής ΕΚΠΑ.

Ακρίτας Καϊδατζής, αναπλ. καθηγητής ΑΠΘ.

Ιφιγένεια Καμτσίδου, αναπλ. καθηγήτρια ΑΠΘ.

Ξενοφών Κοντιάδης, καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου.

Παναγιώτης Μαντζούφας, καθηγητής ΑΠΘ.

Γιώργος Σωτηρέλης, καθηγητής ΕΚΠΑ.

Κώστας Χρυσόγονος, καθηγητής ΑΠΘ.

 

Τι θα γίνει όταν...

 

Ορισμένοι, λοιπόν, “ονομαστοί” συνταγματολόγοι έχουν βγει και δημοσίως έχουν τοποθετηθεί υπέρ της αυθαίρετης ερμηνείας την οποία έχει κατασκευάσει η Ν.Δ. Λογικό είναι αυτό, είναι πολύ-πολύ μεγάλα συμφέροντα στη μέση και θα ακουστούν πολλές φωνές υπέρ του νόμου. Ωστόσο, το ζήτημα είναι, όταν θα έρθει η ώρα του ελέγχου της συνταγματικότητάς του από τη Δικαιοσύνη... τι θα γίνει; Αν υπάρξουν δικαστικές αποφάσεις περί αντισυνταγματικότητας, το πράμα μπορεί να φτάσει στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο και εκεί η διαδικασία μπορεί να τραβήξει πραγματικά πολύ.

Ωστόσο, η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει επενδύσει πολύ πολιτικό κεφάλαιο σε αυτήν την ιστορία - καθώς υπάρχουν τα “μεγάλα συμφέροντα” όπως είπαμε και παραπάνω - και πρέπει να ’χει καλύψει και αυτήν την “άκρη”. Διότι, αν έρθουν 5-6 μεγαλοεπενδυτές και δώσουν ένα σκασμό λεφτά για πανεπιστήμια, τι γίνεται αν σε έναν χρόνο τούς βγάλει αντισυνταγματικούς η Δικαιοσύνη;

Γ.Ψ.

 

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News