“Φάμπρικα” διακοπής του ρεύματος τώρα και στα σχολεία της Κρήτης, όπως και όλης της χώρας, απειλείται ξεκάθαρα... Ο λόγος; Η απαράδεκτη προσπάθεια του ΔΕΔΔΗΕ, να κόψει το ρεύμα σε... σχολείο! Πού; Στο 3ο Δημοτικό Σχολείο της Καισαριανής, κάτι που αποφεύχθηκε χάρη στην παρέμβαση του δημάρχου Καισαριανής, Ηλία Σταμέλου, αλλά κανείς δεν ξέρει τη συνέχεια, τον τόπο, τον χρόνο και τις πιθανές συνέπειες για την ασφάλεια των παιδιών...
Εκεί υπάρχει συσσωρευμένο χρέος στη ΔΕΗ ύψους περίπου 10.000 ευρώ. Ήδη η νέα δημοτική Αρχή έχει ενημερώσει τη Δημοτική Επιτροπή Παιδείας, στην πρώτη κιόλας συνεδρίασή της, για την εικόνα των χρεών που έχουν τα σχολεία.
Δεν ήταν η πρώτη φορά...
Ήταν η δεύτερη φορά που εργολάβος του ΔΕΔΔΗΕ εμφανίστηκε στο σχολείο. Σύμφωνα με όσα καταγγέλλονται, αυτή τη φορά απαίτησε την είσοδο και την πρόσβαση στο ρολόι. Αρνήθηκε την όποια συνεννόηση και απείλησε ότι είτε τώρα είτε κάποια άλλη στιγμή θα προβούν σε διακοπή, καθώς έχουν σαφή εντολή.
Αμέσως ενημερώθηκε ο δήμαρχος, που απαγόρευσε την όποια παρέμβαση στο δίκτυο του σχολείου σε τηλεφωνική συζήτηση με τον εργολάβο και εντός ελάχιστων λεπτών μετέβη στον χώρο, με κλιμάκιο της δημοτικής Αρχής. Ο εργολάβος αποχώρησε και εξασφαλίστηκε η απρόσκοπτη εξέλιξη της εκπαιδευτικής διαδικασίας.
Είναι τραγελαφικό, αλλά πλέον η δημοτική Αρχή καλεί σε επιφυλακή όλη τη γειτονιά του σχολείου. Κι αυτό διότι ο ΔΕΔΔΗΕ, δρώντας με απόλυτα ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, δε θα διστάσει να κόβει το ρεύμα και στα σχολεία! Από την άλλη, έχει σοβαρά ληφθεί υπόψη και η απειλή του εργολάβου, ότι θα έρθει νύχτα να συνεχίσει το έργο του...
Το διάβημα προς τον ΔΕΔΔΗΕ
Ήδη έχει καταθέσει διάβημα-καταγγελία προς τον ΔΕΔΔΗΕ για την απαράδεκτη ενέργειά του, στο οποίο αναφέρεται μεταξύ άλλων: «Μετά το απαράδεκτο γεγονός, όπου συνεργείο του ΔΕΔΔΗΕ εισέβαλε στο 3ο Δημοτικό Σχολείο Καισαριανής, με τον κίνδυνο 250 μαθητές, εκπαιδευτικοί και άλλοι εργαζόμενοι να μείνουν χωρίς ρεύμα την ώρα του μαθήματος, απαιτούμε να μας διευκρινίσετε τα παρακάτω:
Πρώτον, ποιος έδωσε την εντολή για τη διακοπή της ηλεκτροδότησης του σχολείου, αναλογιζόμενοι ότι ουδέποτε έχει ξανασυμβεί ανάλογο περιστατικό; Είναι προκλητικό να αντιμετωπίζονται τα σχολεία σαν “κοινοί οφειλέτες”, ενώ είναι γνωστό ότι μεγάλοι όμιλοι απολαμβάνουν φτηνό και πολλές φορές ακόμα και δωρεάν παροχή ηλεκτρικού ρεύματος.
Δεύτερον, ποιος λαμβάνει την ευθύνη για τη μη ομαλή διεξαγωγή της εκπαιδευτικής διαδικασίας, αφού η απόπειρα διακοπής έγινε σε ώρα λειτουργίας του σχολείου; Κυρίως ποιος λαμβάνει την ευθύνη σε ενδεχόμενη έκθεση παιδιών σε κίνδυνο, καθώς η διακοπή θα μπορούσε να προκαλέσει, πανικό, εγκλεισμό σε ανελκυστήρα, ατύχημα σε κλειστό χώρο κ.λπ.;»...
Χριστόφορος Π.