ηρακλειο

Το Ηράκλειο είναι... καλύτερο από την Αθήνα!

Παραπολιτικά
Το Ηράκλειο είναι... καλύτερο από την Αθήνα!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το Ηράκλειο τα πηγαίνει καλύτερα από την Αθήνα σε έρευνα για την ακρίβεια

Για την ακρίβεια, οι κάτοικοι του Ηρακλείου είναι μακράν πιο ικανοποιημένοι από την ποιότητα ζωής στην πόλη, από τους κατοίκους της πρωτεύουσας της χώρας! Οι δύο πόλεις (Αθήνα και Ηράκλειο) είναι οι μοναδικές ελληνικές που μετρήθηκαν στην πανευρωπαϊκή έρευνα για τις “καλύτερες πόλεις για να ζει κανείς”.

Η εξαιρετικά υψηλή ικανοποίηση στις χώρες της βόρειας Ευρώπης και η βελτίωση του βιοτικού επιπέδου στην ανατολική έχει ως αποτέλεσμα σχεδόν 9 στους 10 πολίτες (87%) των ευρωπαϊκών πόλεων της έρευνας να δηλώνουν ικανοποιημένοι από τη ζωή στην πόλη τους. Τα χαμηλότερα, με διαφορά, ποσοστά ικανοποίησης καταγράφονται σε μία ιταλική και μία ελληνική πόλη, ενώ την υπόλοιπη 10άδα με τα χειρότερα ποσοστά συμπληρώνουν πόλεις των δυτικών Βαλκανίων και της Τουρκίας. Μεγάλος νικητής της έρευνας είναι η Ζυρίχη και ακολουθούν το Γκρόνινγκεν και η Κοπεγχάγη.

Στους κόλπους της Ε.Ε., οι αποκλίσεις είναι σημαντικές. Στα βόρεια και δυτικά κράτη-μέλη τα ποσοστά ικανοποίησης είναι 93% και 91% αντίστοιχα, ενώ στον Νότο πέφτει στο 81%. Ο πληθυσμός επίσης επηρεάζει τον βαθμό ικανοποίησης. Κατά μέσο όρο η ικανοποίηση σε πόλεις με πάνω από 5 εκατομμύρια κατοίκους (Άγκυρα, Κωνσταντινούπολη, Λονδίνο, Μαδρίτη και Παρίσι) είναι στο 79%. Αυτό βεβαίως οφείλεται στην αρκετά χαμηλή βαθμολογία της Κωνσταντινούπολης (65%).

 

Αθήνα και Ηράκλειο

Μόνο δύο ελληνικές πόλεις, η Αθήνα και το Ηράκλειο Κρήτης, συμμετέχουν στην έρευνα. Και οι δύο κινούνται κάτω από τον μέσο όρο, αλλά το ποσοστό ικανοποίησης στο Ηράκλειο (81%) είναι σαφώς υψηλότερο από εκείνο της Αθήνας (65%), που μοιράζεται τη δεύτερη χειρότερη θέση με την Κωνσταντινούπολη και τα πηγαίνει καλύτερα μόνο από το Παλέρμο (62%). Τίρανα, Νάπολι και Βελιγράδι έχουν παρόμοιες επιδόσεις.

Το Ηράκλειο τα πηγαίνει καλύτερα από την Αθήνα σε όλους τους επιμέρους δείκτες και μάλιστα πετυχαίνει να βρεθεί στην κορυφαία δεκάδα με τις πόλεις όπου οι κάτοικοι αισθάνονται λιγότερη μοναξιά. Μόλις το 8% των Ηρακλειωτών αισθάνονται μοναξιά.

Αν μη τι άλλο, είναι δύσκολο να αισθανθείς μοναξιά στο Ηράκλειο, εφόσον είσαι μέρος της τοπικής κοινωνίας ή έχεις πραγματική διάθεση ένταξης σε αυτήν. Αντίθετα με την Αθήνα, όπου η μοναξιά είναι σύντροφος για σημαντική μερίδα των κατοίκων της...

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News