Ερντογάν - Μητσοτάκης ΙΝΤΙΜΕ

...Και δώρα φέροντες

Παραπολιτικά
...Και δώρα φέροντες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα διπλωματικά δώρα είχαν συγκεκριμένο συμβολισμό και μήνυμα

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ήρθε στην Αθήνα κομίζοντας δώρα. Στον Κυριάκο Μητσοτάκη δώρισε μια έκδοση της Τουρκικής Προεδρίας για τη Λωρίδα της Γάζας, θέλοντας προφανώς να τονίσει τη διαμάχη του με το Ισραήλ.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός δώρισε στον Τούρκο πρόεδρο ένα βιβλίο που καταγράφει όλα τα έργα που έχουν γίνει για την αναστήλωση των οθωμανικών μνημείων στην ελληνική επικράτεια.

Ο ορισμός των διπλωματικών δώρων είναι αυτός, καθώς αμφότερα είχαν συγκεκριμένο συμβολισμό και μήνυμα. Τον τόμο για την τουρκική «διπλωματία ειρήνης» για την Παλαιστίνη χάρισε ο Ερντογάν, εκτός καμερών, και στην Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Αντάλλαξαν, ωστόσο, και τα εθιμοτυπικά δώρα. Ο Τούρκος πρόεδρος χάρισε ένα βάζο και η Πρόεδρος τού έδωσε μια μαρμάρινη διακοσμητική πιατέλα σε λευκό μάρμαρο Διονύσου με ανάγλυφο κλαδί ροδιάς. Πάντα ευγενέστατη, η κ. Σακελλαροπούλου έλαβε το δώρο της, λέγοντάς του ευχαριστώ στη γλώσσα του, κι αυτός της απάντησε «θα τα πούμε στην Τουρκία», στα Αγγλικά.

Το δώρο του Τούρκου προέδρου πήγε κατευθείαν στον δεύτερο όροφο στο Μουσείο Δώρων του Προεδρικού, ενώ το δώρο της Προέδρου πήγε κατευθείαν στο πορτμπαγκάζ μιας από τις δύο “Μερσεντές” του Ερντογάν.

 

Κάν’ το όπως ο πλανητάρχης

Με τις δύο θωρακισμένες λιμουζίνες που έφερε από την Άγκυρα για τις έξι ώρες που έμεινε στην Αθήνα, ο Ερντογάν δεν πρωτοτύπησε. Αντιθέτως αντιγράφει τον εκάστοτε πλανητάρχη, που κυκλοφορεί με δύο πανομοιότυπα πανάκριβα “θηρία” για λόγους ασφαλείας.

Ο Τούρκος πρόεδρος, όπως ο Αμερικανός πρόεδρος, διαθέτει και αυτός αεροπλάνο-στρατηγείο, με υπνοδωμάτια, με αίθουσες συσκέψεων, με γραφεία κ.λπ., όπως και το Αir Force One. Άλλωστε, και το προεδρικό μέγαρο στην Άγκυρα, Λευκό Παλάτι το έχει ονομάσει.

 

Δηλώσεις χωρίς χειρόγραφο

Η υποδοχή που του έγινε στο Προεδρικό Μέγαρο δεν είχε καμία σχέση με αυτήν που του έγινε το 2017. Επειδή δεν ήταν επίσημη η επίσκεψή του, αλλά εργασίας. Έτσι δεν είδαμε τσολιάδες, ούτε αγήματα, ούτε καν σημαίες, παρά μόνον μία στην αίθουσα όπου έγιναν οι δηλώσεις.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας απέφυγε τον καναπέ, στον οποίο το 2017 είχε καθίσει ο Ερντογάν διαβάζοντας το ραβασάκι που του είχε δώσει σε απευθείας τηλεοπτική μετάδοση ο Τσαβούσογλου και είχε αρχίσει να κάνει λόγο για αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάνης, για τουρκική μειονότητα, για αποστρατιωτικοποίηση των νησιών, για μουφτήδες κ.λπ. Οι δύο πρόεδροι κάθισαν σε δύο διαφορετικές καρέκλες, σε απόσταση μεταξύ τους και έκαναν δηλώσεις χωρίς τη βοήθεια χειρόγραφου.

 

Σημαία

Στην Προεδρία της Δημοκρατίας υπήρξε ακόμα ένα συμβάν. Μια Τουρκάλα δημοσιογράφος, διπλωματική συντάκτρια της “Σαμπάχ”, που συνοδεύει τον Ερντογάν στα ταξίδια του, είχε στο πέτο του σακακιού της μια καρφίτσα με δύο σημαίες. Μία τουρκική και μία του... ψευδοκράτους.

Το ζήτημα έλυσαν οι άνθρωποι της τουρκικής Πρεσβείας, ζητώντας της να βγάλει τη σημαία η δημοσιογράφος.

 

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News