σουπερ μαρκετ

Επιμένει ο πληθωρισμός - Συνεχίζει να οργιάζει η αγορά

Παραπολιτικά
Επιμένει ο πληθωρισμός - Συνεχίζει να οργιάζει η αγορά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο πληθωρισμός έτρεξε τον Νοέμβρη με 3% ετήσιο (ελαφρά πτώση από το 3,4% του Οκτωβρίου), αλλά τα τρόφιμα... τον φάγανε λάχανο, αφού συνέχισαν το ανοδικό “ράλι” και μάλιστα σταμάτησαν στο 9%, λίγο κάτω από το διψήφιο!

Για κάποιον μυστήριο λόγο τα φίλια (προς την κυβέρνηση) media πανηγυρίζουν για την “επιβράδυνση” του ρυθμού αύξησης του πληθωρισμού (αυτή είναι η ορθή διατύπωση, αφού το “έπεσε” είναι απολύτως ανακριβές), επιλέγοντας να μην εστιάσουν στο ότι το “καλάθι του νοικοκυριού” συνεχίζει την ανοδική κούρσα, καθώς τα τρόφιμα “έτρεξαν” σε τριπλάσιο ρυθμό από το συνολικό ύψος του πληθωρισμού!

 

3x3=9

Συγκεκριμένα, ο πληθωρισμός έτρεξε τον Νοέμβρη με 3% ετήσιο (ελαφρά πτώση από το 3,4% του Οκτωβρίου), αλλά τα τρόφιμα... τον φάγανε λάχανο, αφού συνέχισαν το ανοδικό “ράλι” και μάλιστα σταμάτησαν στο 9%, λίγο κάτω από το διψήφιο! Βεβαίως και οι υπόλοιπες αυξήσεις είναι σε ζωτικά (πρώτης ή δεύτερης ανάγκης) αγαθά, καθώς ένδυση-υπόδηση και δαπάνες υγείας ακολούθησαν στο “ράλι”, με 6,4% και 5,5% αντίστοιχα.

 

Κι άλλη άνοδος

Παράλληλα ανέβηκαν οι τιμές πάνω από το μέσο ύψος του πληθωρισμού και σε κατηγορίες που είναι επίσης σημαντικές, όπως η εστίαση/ξενοδοχεία (4,7%!) και εκπαίδευση (δίδακτρα κ.λπ.), όπου είχαμε αύξηση 3,5%.

 

Το λάδι... ξέφυγε

Άμα πάμε στις επιμέρους κατηγορίες τροφίμων, ο απόλυτος πρωταθλητής είναι τα λίπη και έλαια (με... πρωταγωνιστή το ελαιόλαδο) που κινήθηκε ανοδικά κατά... 31,4%! Ενώ διψήφιες αυξήσεις είχαμε στα φρούτα, στα λαχανικά και στα αναψυκτικά. Οριακά δεν ήταν διψήφια η αύξηση στα γαλακτοκομικά (λίγο πάνω από 9,5%).

 

Με άλλα λόγια...

...πάμε κατά διαόλου. Η διατροφή ενός νοικοκυριού αρχίζει να γίνεται εξαιρετικά δύσκολο να επιλυθεί εξίσωση και τα εντελώς απαραίτητα για το σπίτι κοστίζουν... τραγικά υψηλά. Με δεδομένο ότι την τελευταία τριετία έχουν υπερδιπλασιαστεί και οι τιμές των ενοικίων, αλίμονο στο νοικοκυριό που μένει στο νοίκι. Δυόμισι χιλιάρικα δε φτάνουν για τα απολύτως στοιχειώδη - νοίκι, βενζίνες, σούπερ-μάρκετ, λογαριασμοί ρεύματος και τηλεφώνου.

 

Πού θα φτάσουμε;

Πού ακριβώς θα φτάσει αυτή η κατάσταση; Η αγορά συνεχίζει να οργιάζει και κάποιοι τομείς θα... οργιάσουν ακόμη περισσότερο μετά το νέο φορολογικό, το οποίο καλεί επαγγελματικές κατηγορίες που παίζουν βασικό ρόλο στην αγορά να πληρώσουν φόρους, ενώ μέχρι τώρα δεν πλήρωναν πράμα. Και βεβαίως, αν κάτι είναι απολύτως αναμενόμενο και βέβαιο σε αυτή τη ζωή, είναι ότι κάθε αύξηση του κόστους (συμπεριλαμβανομένης της φορολογίας) η επιχείρηση την περνά στους εργαζόμενους (διά περικοπών) και στους καταναλωτές (διά των αυξήσεων). Οπότε, είτε έτσι, είτε αλλιώς, χαμένοι από χέρι είμαστε.

 

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News