ρευμα

Με... 50 ευρώ στην τσέπη... τι μπορείς να αγοράσεις;

Παραπολιτικά
Με... 50 ευρώ στην τσέπη... τι μπορείς να αγοράσεις;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι πληρώνεις, τι αφήνεις και τι θα γίνει στην περίπτωση που θα αρρωστήσεις...

Έχεις 50 ευρώ στην τσέπη... Είσαι στο σπίτι εσύ, ο/η σύζυγος, δύο παιδιά και ένα κατοικίδιο... Μπαίνεις σε ένα σούπερ-μάρκετ της Αθήνας... Τι μπορείς να αγοράσεις; Το Mega και η εκπομπή “Live News” έβαλαν στο “μικροσκόπιο” τον μεγάλο βραχνά αμέτρητων οικογενειών, κάνοντας το... πείραμα του 50ευρου.

Ο ρεπόρτερ του σταθμού, Κυριάκος Μαντούβαλος, με 50 ευρώ στην τσέπη μπαίνει στο σούπερ-μάρκετ. Το αποτέλεσμα; θα χρειαστεί λίγα λεπτά για να του τελειώσουν τα λεφτά.

Όπως, λοιπόν, αποδείχτηκε πλέον στην πράξη, τα λεφτά επαρκούν για ένα ταψί παστίτσιο και αναψυκτικό αλλά και τροφή για τον τετράποδο φίλο της οικογένειας.

Γίνεται όμως και δεύτερο πείραμα... Στη δεύτερη αυτή απόπειρα τα ψώνια καλύπτουν τις ανάγκες ενός νεαρού ζευγαριού για μόλις μία ή δύο ημέρες και πρακτικά θα χρειαστεί για το σούπερ-μάρκετ περίπου 750 ευρώ τον μήνα αν πηγαίνει κάθε δύο μέρες για ψώνια.

 

Τι πληρώνεις, τι αφήνεις;

Δεν είναι όμως μόνο τα τρόφιμα... Το θέμα είναι ότι, πέρα από τη διατροφή μας, έχουμε και ένα “βουνό” άλλες υποχρεώσεις... Αν μας άφηναν, δηλαδή, να έχουμε μόνο το θέμα της διατροφής, μπορεί και να τα καταφέρναμε, έστω και με στερήσεις. Όμως, εδώ δεν ξέρεις από πού θα σου έρθει η κατραπακιά... Έρχεται ο λογαριασμός του ρεύματος και τραβάς τα μαλλιά σου, αν εντωμεταξύ δεν έχουν πέσει... Πας και πληρώσεις και δεν προλαβαίνεις να το κάνεις και έρχεται και το τηλέφωνο... Το σταθερό, το κινητό ή ταυτόχρονα και τα δύο... Να μη σου στείλουν φουσκωμένο λογαριασμό και στο νερό; Αλίμονο... Και αν πληρώνεις και ενοίκιο ή δάνειο; Καληνύχτα... Και φυσικά τα φροντιστήρια των παιδιών, οι εξωσχολικές τους δραστηριότητες, κάνα ρουχαλάκι για τα παιδιά (γιατί για σένα... μπα)...

 

Σιγά μην αρρωστήσεις...

Και τι θα γίνει στην περίπτωση που θα αρρωστήσεις; Ασύμφορο να αρρωστήσεις... Γιατί τι κι αν πληρώνεις την κοινωνική σου ασφάλιση; Στους ιδιώτες θα προσφύγεις για να μην ταλαιπωρηθείς στο δημόσιο νοσοκομείο, όπου χρειάζεσαι ένα μεροκάματο σε χρόνο και κάτι περισσότερα μεροκάματα σε χρήμα, ιδιαίτερα αν πρόκειται για μία σοβαρή αρρώστια... Καλά, άμα χρειάζεσαι και καμιά εγχείρηση, άστο καλύτερα... Ή πας στο δημόσιο νοσοκομείο και ό,τι γίνει, ή λες στον Άγιο Πέτρο «άνοιξέ μου και σε λίγο έρχομαι»... Γι’ αυτό σου λέω... Μόνο τα τρόφιμα είναι το θέμα; Ούτε στα τρόφιμα έχουμε πια την πρόσβαση που θα έπρεπε... Ούτε σε άλλα αγαθά... Και κυρίως, δεν έχουμε πρόσβαση στην υγεία... Σιγά μην αρρωστήσεις... Το... αναβάλεις γι’ αργότερα... Αν υπάρχει αργότερα...

Χριστόφορος Π.

 

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News