χριστούγεννα αρκαλοχώρι

Χριστούγεννα για τρίτη χρονιά μέσα σε κοντέινερ για τους σεισμόπληκτους στο Αρκαλοχώρι

Παραπολιτικά
Χριστούγεννα για τρίτη χρονιά μέσα σε κοντέινερ για τους σεισμόπληκτους στο Αρκαλοχώρι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οργή, αγανάκτηση και απόγνωση. Αυτά τα συναισθήματα κυριεύουν τους κατοίκους του Αρκαλοχωρίου που αισθάνονται θύματα μιας κοροϊδίας που ξεκινά και τελειώνει στις ευθύνες της κυβέρνησης

Ο χρόνος στο Αρκαλοχώρι μοιάζει να πάγωσε στον Σεπτέμβριο του 2021, όταν ο Εγκέλαδος ξεσπίτωσε ένα ολόκληρο χωριό. Κανένας από τους κατοίκους, δεν είχε φανταστεί πως ο πρόχειρος οικισμός από οικίσκους - κοντέινερ που στήθηκε λίγες εβδομάδες μετά από το σεισμό για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες για στέγαση εκείνη την περίοδο, σχεδόν τρία χρόνια αργότερα θα αποτελούσε το νέο τους «χωριό». 

Οργή, αγανάκτηση και απόγνωση. Αυτά τα συναισθήματα κυριεύουν τους κατοίκους του Αρκαλοχωρίου που αισθάνονται θύματα μιας κοροϊδίας που ξεκινά και τελειώνει στις ευθύνες της κυβέρνησης. Την ώρα που όλη η Ελλάδα φορά τα γιορτινά της για να υποδεχθεί τα Χριστούγεννα και στο Μαξίμου καμαρώνουν για τις αναβαθμίσεις της Ελλάδας από τους μεγάλους διεθνείς οίκους, οι 190 σεισμόπληκτες οικογένειες του Ηρακλείου σε μια προσπάθεια να φέρουν το εορταστικό κλίμα των ημερών, στολίζουν τα κοντέινερ τους ελπίζοντας πως φέτος θα είναι η τελευταία χρονιά. Όπως χαρακτηριστικά περιγράφουν η αίσθηση της μονιμότητας επικρατεί και αυτό είναι που τους εξοργίζει.

Αρκετοί κάτοικοι από όλους όσοι ασχολούνται με τη γεωργία και την κτηνοτροφία, έχουν μεταφέρει τον εξοπλισμό τους κοντά στα κοντέινερ. Έξω από τα “προσωρινά τους σπίτια” έχουν φροντίσει να δημιουργήσουν μία αισθητική - στο λιγοστό περιβάλλοντα χώρο που τους αναλογεί - καθημερινότητας με αξιοπρέπεια. Όμως, όλα μαρτυρούν πως η “επόμενη μέρα” για το Αρκαλοχώρι, θα αργήσει να ξημερώσει.

χριστούγεννα αρκαλοχώρι σεισμόπληκτοι κοντεινερ

Τρεις νέες ζωές σε κοντέινερ

Τρία παιδιά που γεννήθηκαν μέσα στα κοντέινερ, μεγαλώνουν έχοντας ως δεδομένη την εικόνα του τετράγωνου αυτού κουτιού που “το χειμώνα μετατρέπεται σε… ψυγείο και το καλοκαίρι σε… φούρνο”. Ηλικιωμένοι και άτομα με χρόνιες παθήσεις καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να μην εγκαταλείψουν τα χώματα που γεννήθηκαν. Κάποιοι έχουν «φύγει» από τη ζωή. Τετραμελείς και πενταμελείς οικογένειες σκέφτονται αν θα στολίσουν το χριστουγεννιάτικο δέντρο που πρέπει να χωρέσει μέσα σε μόλις 24 τετραγωνικά.

Μέχρι σήμερα έχουν εκδοθεί μόνο 40 άδειες και σε καμία από αυτές δεν έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες

«Ζητάμε από την κυβέρνηση τα αυτονόητα. Να δώσει ξεκάθαρες απαντήσεις, γιατί θέλουμε κάποια στιγμή να μπούμε στα σπίτια μας. Επιτέλους πρέπει οι αρμόδιοι να σκύψουν πάνω από τα προβλήματά μας. Να απλοποιήσουν τις διαδικασίες αδειοδότησεων επισκευής των κτηρίων και να ενισχυθεί ο τομέας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών με μόνιμο προσωπικό, με μηχανικούς, για να επισκευαστούν τα κόκκινα και κίτρινα σπίτια» αναφέρει στο neakriti.gr o πρόεδρος του Συλλόγου «Ελπίδα» Κώστας Γκαντάτσιος. Σύμφωνα με τον ίδιο, το ποσό που δικαιούται ο κάθε κάτοικος θα πρέπει να αναπροσαρμοστεί, ώστε να ανταποκρίνεται στις πραγματικές τιμές της αγοράς. «Έχουν κατατεθεί φάκελοι για τα κίτρινα και τα κόκκινα σπίτια, ωστόσο η γραφειοκρατία και το πρόβλημα της υποστελέχωσης δεν μας επιτρέπουν να ολοκληρώσουμε τις επισκευές κι επιτέλους να επιστρέψουμε στις ζωές μας. Είναι αδύνατον να εργάζονται μηχανικοί από το πρωί μέχρι το βράδυ για την ανασυγκρότηση ενός χωριού, με 3.000 φακέλους σε εκκρεμότητα, ενώ πρέπει να κατατεθούν συνολικά 8.000. Μέχρι σήμερα έχουν εκδοθεί μόνο 40 άδειες και σε καμία από αυτές δεν έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες», υπογραμμίζει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Συλλόγου.

αρκαλοχώρι κοντεινερ

Μένουν σε “κίτρινα” σπίτια για να προστατεύσουν το βίος τους

Αξίζει να σημειωθεί πως υπάρχουν πολλοί κάτοικοι που ρισκάροντας την ίδια τους τη ζωή διαμένουν σε σπίτια που έχουν χαρακτηριστεί «κίτρινα» για να προστατεύσουν το όποιο βιός τους, έχει απομείνει. «Ναι, αρκετοί μένουν σε κίτρινα σπίτια, αφού δεν έχουν έχουν χρήματα να νοικιάσουν σπίτι (σ.σ. δεν προβλέπεται επίδομα ενοικίου ή κρατική χρηματοδότηση που θα καλύπτει μέρος του ενοικίου), αλλά δεν μπορούν να καλύψουν ούτε και το κόστος της μετακίνησης, καθώς οι αποστάσεις που πρέπει να διανύουν καθημερινά είναι μεγάλες. Συνεπώς επιλέγουν να μένουν κοντά στις εργασίες τους. Για να καταλάβετε, αν κάποιος έχει ένα μετόχι κοντά στον Τσούτσουρα, θα επιλέξει να μείνει εκεί ακόμα κι αν η οικία του έχει χαρακτηριστεί «κίτρινη», ρισκάροντας καθημερινά τη ζωή του», αναφέρει.

χριστούγεννα αρκαλοχώρι σεισμόπληκτοι κοντεινερ

Φρούδες ελπίδες

Η ανάγκη για επικαιροποίηση των τιμολογίων είναι πιο επιτακτική από ποτέ. Η χρηματοδότηση για τις επισκευές ανέρχεται στα 1.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, αποτελούμενη κατά 80% δωρεάν κρατική αρωγή που χορηγείται από την αρμόδια υπηρεσία και κατά 20% άτοκο δάνειο που χορηγείται από τα πιστωτικά ιδρύματα στους δικαιούχους. Όμως μέχρι σήμερα (5/12) ουδεμία τράπεζα έχει εγκρίνει το άτοκο δάνειο. Συνεπώς, πώς μπορεί κάποιος να ανακατασκευάσει το σπίτι του με 800 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, όταν η αγορά ζητά από 1.600 έως 1.800 ευρώ το τετραγωνικό, χωρίς ΦΠΑ. Ενδεικτικά, μόνο η τεχνοτροπία στύλου με μανδύα και με εκτοξευόμενο τσιμέντο (γκανάιτ), ώστε να διασφαλιστεί η απόλυτη αντισεισμική θωράκιση κοστίζει 120-150 ευρώ το τρέχον τετραγωνικό μέτρο, ανάλογα με το πάχος της ενίσχυσης και χωρίς ΦΠΑ.

χριστούγεννα αρκαλοχώρι σεισμόπληκτοι κοντεινερ

Μπάζα και πλάκες αμίαντου

Πληγή για το Αρκαλοχώρι αποτελούν πλέον τα ετοιμόρροπα κτίρια. Σε πολλές γειτονιές εντοπίζονται εικόνες με μπάζα και πλάκες αμίαντου. Οι κατεδαφίσεις σύμφωνα με τον κ. Γκαντάτσιο έχουν «βαλτώσει», καθώς από τα 800 κτίρια που έχουν κριθεί επικινδύνως ετοιμόρροπα ούτε 100 έχουν κατεδαφιστεί. Τα υπόλλοιπα κτίρια, περιμένουν τη λύση προΐόντος του χρόνου. Μάλιστα, η αναγνώριση του προβλήματος από τον υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης και πολιτικής Προστασίας, αρμόδιο για θέματα Κρατικής Αρωγής και Αποκατάστασης από Φυσικές Καταστροφές, Χρήστο Τριαντόπουλο ήρθε με... καθυστέρηση 2 ετών. «Θα πρέπει να δούμε εκ νέου και τη διαδικασία κατεδαφίσεων των επικινδύνως ετοιμόρροπων κτηρίων, όπου το εγχείρημα μέσα από την έκτακτη χρηματοδότηση στο Δήμο για να υλοποιήσει, δεν προχώρησε με τους ρυθμούς που θέλαμε να είχε προχωρήσει. Δηλαδή, όπως προχώρησε και σε άλλες περιοχές. Δεν έχουν κατεδαφιστεί όλα τα ετοιμόρροπα κτήρια από το Δήμο...», σημείωσε στη Βουλή τον περασμένο Οκτώβρη, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή Ηρακλείου με το ΚΚΕ, Εμμανουήλ Συντυχάκη. Σήμερα, ένας υπόκωφος πόλεμος αλληλοεπίρριψης ευθυνών βρίσκεται σε εξέλιξη μεταξύ κεντρικής εξουσίας, δήμου και Περιφέρειας.

χριστούγεννα αρκαλοχώρι σεισμόπληκτοι κοντεινερ

«55 κατασχετήρια - 10 πλειστηριασμοί»

Τέλος, ο κ. Γκαντάτσιος ζητά επιτακτικά να δοθεί παράταση στην αναστολή των πλειστηριασμών. «Από το Μάρτιο του 2022 μέχρι σήμερα έχουν επιδοθεί 55 κατασχετήρια, ενώ τρέχουν 10 πλειστηριασμοί. Σύντομα θα χαθούν σπίτια, το χωριό αλλάζει, τα σπίτια μας βρίσκονται στα... νύχια των funds, χωρίς υπαιτιότητα του υπόχρεου», καταλήγει.

Π.Δ.

χριστούγεννα αρκαλοχώρι σεισμόπληκτοι κοντεινερ
χριστούγεννα αρκαλοχώρι σεισμόπληκτοι κοντεινερ
χριστούγεννα αρκαλοχώρι σεισμόπληκτοι κοντεινερ
χριστούγεννα αρκαλοχώρι σεισμόπληκτοι κοντεινερ
χριστούγεννα αρκαλοχώρι σεισμόπληκτοι κοντεινερ
ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News