μαξιμου

Έκπληξη η επιστολική ψήφος; Γιατί τώρα;

Παραπολιτικά
Έκπληξη η επιστολική ψήφος; Γιατί τώρα;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί δεν εφαρμόστηκε η επιστολική ψήφος κατά την περίοδο των διακοπών του φετινού καλοκαιριού στις εθνικές εκλογές, όταν δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι και δη εποχικοί δεν μπόρεσαν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα;

Ήταν απρόσμενη η χθεσινή ανακοίνωση του πρωθυπουργού κατά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου για την επιστολική ψήφο; Όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στις επερχόμενες ευρωεκλογές θα ισχύσει η επιστολική ψήφος, κάνοντας λόγο για μία νέα θεσμική πρωτοβουλία και ένα σημαντικό βήμα μπροστά. Ο πρωθυπουργός τόνισε πως η συγκεκριμένη αλλαγή θα ισχύσει και από τις επόμενες εθνικές εκλογές, όποτε αυτές πραγματοποιηθούν.

Γιατί τώρα; 

Έλληνες (υπερήλικες, ασθενείς, άτομα με αναπηρία, νέοι που δουλεύουν σεζόν, εργαζόμενοι την ημέρα των εκλογών, ακόμα και φοιτητές ή μαθητές στο τέλος του Λυκείου που ενδεχομένως να έχουν εξετάσεις), αλλά και απόδημοι θα μπορούν να ψηφίζουν από το σπίτι τους. Γιατί όμως τώρα; Γιατί δεν εφαρμόστηκε η επιστολική ψήφος κατά την περίοδο των διακοπών του φετινού καλοκαιριού στις εθνικές εκλογές, όταν δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι και δη εποχικοί δεν μπόρεσαν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα; Απορρίπτοντας μάλιστα και σχετική τροπολογία και προτάσεις που κατέθεσε το ΚΚΕ για τη διευκόλυνσή τους; Μήπως στο Μαξίμου έχουν πληροφορίες για υψηλά ποσοστά αποχής, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την “εικόνα” της κυβέρνησης; 

Πρώτες αντιδράσεις 

«Με την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου η κυβέρνηση της Ν.Δ. θέτει σε κίνδυνο τη μυστικότητα και το αδιάβλητο της εκλογικής διαδικασίας, αφού οτιδήποτε άλλο, εκτός από την αυτοπρόσωπη παρουσία σε εκλογικά τμήματα, ανοίγει τον δρόμο για την άσκηση ακόμα πιο άμεσων πιέσεων και εκβιασμών στους ψηφοφόρους. Ταυτόχρονα, η συμμετοχή του λαού στις εκλογές υποβιβάζεται στο επίπεδο της αποστολής ενός φακέλου», επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ. 
«Ειδικά, σε ό,τι αφορά τους απόδημους, πρόκειται για το επόμενο βήμα στην επιχείρηση αλλοίωσης του εκλογικού αποτελέσματος με τη δυνητική συμπερίληψη εκατομμυρίων ανθρώπων που - πέρα από συναισθηματικούς δεσμούς - δεν έχουν και κανένα δεσμό με την κοινωνική, πολιτική και οικονομική πραγματικότητα της χώρας». 

Βολές Βελόπουλου 

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης κάλεσε τον πρωθυπουργό «να απαντήσει πώς είναι δυνατόν να ανακοινώνει σήμερα επιστολική ψήφο, όταν δεν έχει ξεκαθαρίσει τους εκλογικούς καταλόγους». Στη συνέχεια ανέφερε ότι έχει «τους εκλογικούς καταλόγους του υπουργείου Εσωτερικών. Υπάρχουν 190.000 εγγεγραμμένοι άνω των 100 ετών, 302.000 μεταξύ 90 και 100 ετών, σύνολο περίπου μισό εκατομμύριο ψηφοφόροι που δεν έχουν εκκαθαριστεί». 
«Εμείς δεν εμπιστευόμαστε τη Ν.Δ., δεν εμπιστευόμαστε τις επιλογές της», σημείωσε, τονίζοντας ότι «πάει και πάλι να κάνει λαθροχειρία και κυρίως καλπονοθεία». Ανακοίνωση εξέδωσε και το ΜέΡΑ25, καταγγέλλοντας κατάργηση του απορρήτου της ψήφου και σχολιάζοντας: «Κανείς δικαστικός ή κρατικός λειτουργός δε θα μπορεί πλέον να εγγυηθεί ότι η επιλογή ψηφοδελτίου/σταυρού δεν έγινε υπό το βλέμμα τρίτου στο πλαίσιο συναλλαγής ή ψυχολογικής πίεσης. Το κεκτημένο της Μεταπολίτευσης - δηλαδή η απελευθέρωση από τη βία και νοθεία των πέτρινων χρόνων - μόλις καταργήθηκε».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News