Συνθήκες αδιαφάνειας: Περισσότερη “εξουσία” στον γενικό γραμματέα

Παραπολιτικά
Συνθήκες αδιαφάνειας: Περισσότερη “εξουσία” στον γενικό γραμματέα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρόκειται για μια ρύθμιση που ουσιαστικά καταργεί τον ρόλο των κρατικών υπηρεσιών, που συχνά έχουν αντιρρήσεις ή παρατηρήσεις

Θα σταθώ σε μια ρύθμιση του ίδιου νομοσχεδίου του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Μεταξύ των διατάξεων (της τελευταίας στιγμής), προβλέπεται η κατάργηση των εισηγήσεων των υπηρεσιών του υπουργείου στα Κεντρικά Συμβούλια του υπουργείου (πολεοδομικών θεμάτων (ΚΕΣΥΠΟΘΑ), Αρχιτεκτονικής (ΚΕΣΑ) και Χωροταξικών Θεμάτων (ΚΕΣΥΧΩΘΑ), εκεί όπου λαμβάνονται αποφάσεις για τα πιο σοβαρά ζητήματα.

Αντικαθίστανται με ένα σημείωμα του γενικού γραμματέα. Πρόκειται για μια ρύθμιση που ουσιαστικά καταργεί τον ρόλο των κρατικών υπηρεσιών, που συχνά έχουν αντιρρήσεις ή παρατηρήσεις, και δίνει περισσότερη δύναμη σε ένα πολιτικό πρόσωπο, διάταξη που υπέδειξε ως προβληματική η Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής, χωρίς φυσικά να εισακουστεί. Η Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής επεσήμανε, επίσης, ότι είναι προβληματικό να δίνεται πλήρης ελευθερία σχεδιασμού στις ζώνες λιμένα, σημειώνοντας ότι η ανάπτυξή τους πρέπει να βρίσκεται σε αρμονία με την ευρύτερη περιοχή όπου βρίσκονται. Και την εσαεί παράταση της λειτουργίας (νόμιμων) βιομηχανιών με επικίνδυνα χημικά σε περιοχές όπου δεν υπάρχει πολεοδομικός σχεδιασμός.

Αξίζει να σημειωθεί πως, αντίθετα με ό,τι συμβαίνει στο υπουργείο Πολιτισμού με το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο και το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων, τα συμβούλια του ΥΠ.ΕΝ. λειτουργούν σε συνθήκες πλήρους αδιαφάνειας, αφού δε δημοσιεύουν την ατζέντα των θεμάτων, δεν είναι ανοιχτά προς παρακολούθηση, δε δημοσιοποιούν τις εισηγήσεις της υπηρεσίας, αλλά ούτε καν τις αποφάσεις τους.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News