Μία υπόθεση που μπορεί να αλλάξει το Airbnb

Παραπολιτικά
Μία υπόθεση που μπορεί να αλλάξει το Airbnb

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το βασικότερο όμως είναι ότι θα κριθεί για πρώτη φορά αν οι βραχυχρόνιες μισθώσεις είναι, όπως ορίζει ο νόμος

Δεκαέξι πανομοιότυπες προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατέθεσε η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ) κατά της μετατροπής ολόκληρων κτηρίων σε Airbnb στην Πλάκα. Αν οι προσφυγές γίνουν δεκτές, ανοίγει ο δρόμος για ανάλογες αποφάσεις καταρχάς σε περιοχές που διέπονται από ειδικά πολεοδομικά καθεστώτα προστασίας, όπως λόγου χάρη οι παραδοσιακοί οικισμοί. Το βασικότερο όμως είναι ότι θα κριθεί για πρώτη φορά αν οι βραχυχρόνιες μισθώσεις είναι, όπως ορίζει ο νόμος, ένα είδος αστικής μίσθωσης ή πρόκειται για “συγκεκαλυμμένη” τουριστική δραστηριότητα, που μπορεί να έρχεται σε αντίθεση με τις χρήσεις γης που ισχύουν σε κάθε περιοχή.

«Παραμένει κατοικία το ακίνητο που διατίθεται με βραχυχρόνιες μισθώσεις ή μετατρέπεται σε τουριστικό κατάλυμα και δη μέσα σε περιοχές όπου επιτρέπεται μόνο η κατοικία;» είναι το ερώτημα που καλείται να απαντήσει το δικαστήριο. Δύο πολύ κατανοητά παραδείγματα είναι οι ταράτσες και τα βαν μεταφοράς.

«Στα καταλύματα αυτά οι ταράτσες μετατρέπονται σε λειτουργικούς χώρους του καταλύματος. Εκεί σερβίρονται διάφορα γεύματα της ημέρας, συχνά το βράδυ υπάρχει δυνατά μουσική. Όλο αυτό είναι μια μόνιμη πηγή ηχορύπανσης. Επιπλέον, η Πλάκα έχει γεμίσει με τα γνωστά μαύρα βαν με φιμέ τζάμια, με τα οποία γίνεται η μεταφορά των τουριστών όχι μόνο κατά την άφιξη και την αναχώρησή τους από το κατάλυμα, αλλά και για διάφορες δραστηριότητες.

«Δεν είναι “τυπικό” ζήτημα, αλλά ουσιαστικό. Με τη δημιουργία πολλών μικρών τέτοιων ξενοδοχείων στην Πλάκα, η κατοικία εκδιώκεται και η Πλάκα αλλάζει χαρακτήρα. Επιπλέον, η λειτουργία των τουριστικών μονάδων επηρεάζει αρνητικά τη ζωή των μόνιμων κατοίκων», τονίζει στην “Καθημερινή” ο Δημήτρης Μέλισσας, δικηγόρος και καθηγητής Δικαίου Πολεοδομίας, Χωροταξίας και Περιβάλλοντος στη Σχολή Πολιτικών Μηχανικών του ΕΜΠ, ο οποίος κατέθεσε τις προσφυγές στο ΣτΕ εκ μέρους της ΕΛΛΕΤ. Και οι 16 προσφυγές αφορούν εταιρείες (συνήθως ΙΚΕ - Ιδιωτικές Κεφαλαιουχικές Εταιρείες) και όχι φυσικά πρόσωπα. Αυτό δεν είναι τυχαίο.

 

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News