δικαιοσυνη

Οι “διορθώσεις” στον Π.Κ.

Παραπολιτικά
Οι “διορθώσεις” στον Π.Κ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κάτι που θα έπρεπε, ειλικρινά, να έχει γίνει από πολύ, πολύ παλιά

Οι σημειακές και κατά περίπτωση αυστηροποιήσεις των ποινών, οι πολλές εξαιρέσεις από τις “μικρές” ποινές που δεν εκτίονται, καθώς είναι με αναστολή και διάφορα άλλα, είναι οι αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα που προωθείται από το υπουργείο Δικαιοσύνης υπό τον υπουργό Φλωρίδη.

Οι σημειακές αλλαγές (δεν αλλάζει συνολικά το πνεύμα του προηγούμενου Ποινικού Κώδικα και θα εξηγήσουμε και το “γιατί” στη συνέχεια) έχουν να κάνουν κυρίως με την ικανοποίηση του “περί δικαίου αισθήματος” του ακροδεξιού ακροατηρίου, που αποτελεί ένα σημαντικό μέρος του εκλογικού σώματος που προτιμά τη Νέα Δημοκρατία. Μία διάταξη είναι βεβαίως όχι απλώς θετική, αλλά... απορεί κανείς που δεν έχει θεσπιστεί εδώ και δεκαετίες, είναι το “στοπ” στις σωρηδόν αναβολές. Κάτι που θα έπρεπε, ειλικρινά, να έχει γίνει από πολύ, πολύ παλιά.

Βεβαίως, από μόνη της αυτή η πρόνοια δεν πρόκειται να λύσει τίποτε, μιας και τα μεγάλα προβλήματα της ελληνικής Δικαιοσύνης είναι οι εξαρτήσεις και τα παραδικαστικά κυκλώματα και η τρομακτική βραδύτητα με την οποία κινείται. Και αυτή η βραδύτητα δεν τακτοποιείται με τέτοιες μικροπαρεμβάσεις, αλλά απαιτεί αναδιοργάνωση του συστήματος απονομής Δικαιοσύνης, ψηφιοποίηση των πάντων και όσες προσλήψεις δικαστικών και υπαλλήλων απαιτείται. Αλλά αυτά καθυστερούν εσαεί και ΤΙΠΟΤΕ δεν έχει γίνει 4 χρόνια τώρα...

Ο Κώδικας του 2019

Καθώς έχει ανοίξει πάλι η κουβέντα για τον Ποινικό Κώδικα του 2019, που ψηφίστηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ., φυσικά τα φίλια media ξανάρχισαν τα περί Κώδικα του ΣΥΡΙΖΑ», ρίχνοντας όλα τα κακά για το πόσο “λάιτ” είναι ο Π.Κ. του 2019 στην κυβέρνηση αυτή.

Να ξεκαθαρίσουμε λοιπόν κάτι: Δεν υπάρχει “Π.Κ. του ΣΥΡΙΖΑ”. Ο Π.Κ. ψηφίστηκε το 2019, αλλά ουσιαστικά, στο κύριο σώμα του, ήταν... ήδη έτοιμος το 2011! Η αναμόρφωση του απηρχαιωμένου ελληνικού Ποινικού Κώδικα συζητείτο για πολλές δεκαετίες (το βασικό σώμα του είναι του 1951) και μετά από αλλεπάλληλες υπαναχωρήσεις, το 2005 συγκροτήθηκε νομοπαρασκευαστική επιτροπή υπό την προεδρία αρχικώς του καθηγητή Νικόλαου Ανδρουλάκη. Το 2005. με πρωθυπουργό τον Κώστα Καραμανλή. Η επιτροπή ξεκίνησε το έργο της και μόλις δύο χρόνια μετά ανασυστήθηκε ως “επιτροπή Μυλωνόπουλου”, ο οποίος (καθηγητής Νομικής) μετείχε και στην προηγούμενη επιτροπή, ωστόσο τώρα ανέλαβε πρόεδρος.

Η ιστορία συνεχίζεται

Το 2010 η επιτροπή δεν είχε ολοκληρώσει το έργο της και στο μεταξύ είχε ανέλθει στην εξουσία ο Γιώργος (λεφτά υπάρχουν) Παπανδρέου. Ο νέος υπουργός Δικαιοσύνης, Χάρης Καστανίδης, συγκρότησε εκ νέου την επιτροπή, με πρόεδρο τον καθηγητή Χάρη Μανωλεδάκη, ο ξαφνικός θάνατος του οποίου όμως, ένα χρόνο μετά, διέκοψε το έργο. Ωστόσο, άμεσα με απόφαση του νέου υπουργού Μ. Παπαϊωάννου ορίστηκε η Ελισάβετ Συμεωνίδου-Καστανίδου (επίσης καθηγήτρια Νομικής) νέα πρόεδρος και η επιτροπή συνέχισε να εργάζεται και μάλιστα λίγο πριν εκπνεύσει το 2011, παρέδωσε το σχέδιο Ποινικού Κώδικα που είχε ετοιμαστεί. Το σχέδιο δεν πήγε ποτέ προς ψήφιση, αντίθετα, με την ανάληψη της κυβέρνησης Σαμαρά, ανατέθηκε στον αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Βασίλειο Μαρκή η επεξεργασία των προτάσεων της επιτροπής. Είμαστε στα 2012. Την επόμενη χρονιά, η κυβέρνηση Σαμαρά όρισε... νέα επιτροπή Μαρκή, με λιγότερους ακαδημαϊκούς (μόλις 2) και περισσότερους δικαστικούς. Στόχος να κάνουν λιγότερο... “χαλαρό” το σχέδιο για τον νέο Ποινικό Κώδικα, που οι συντηρητικοί πολιτικοί της κυβέρνησης Σαμαρά (στην οποία, ωστόσο, μετείχαν επίσης ΠΑΣΟΚ και ΔΗ.ΜΑΡ., ας θυμίσουμε) θεωρούν... υπερβολικά “χαλαρό”.

Και... νέο σχέδιο

Βεβαίως, ανεξαρτήτως των προσδοκιών του Αντώνη Σαμαρά, το προσχέδιο που παρέδωσε τον Αύγουστο του 2014 η επιτροπή ήταν... περίπου ίδιο με αυτό της προηγούμενης επιτροπής! Και τα τρία προσχέδια που παραδόθηκαν ήταν περίπου ίδια. Κάτι που έχει την εξήγησή του, γιατί για τη σύστασή του εργάστηκαν νομικοί, είτε ακαδημαϊκοί είτε ασκούντες, οι οποίοι είχαν παρόμοιο “νομικό πολιτισμό” ως υπόβαθρο. Και βεβαίως υπήρχαν και οι κατευθύνσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η κυβέρνηση Σαμαρά ουδέποτε έφερε για ψήφιση το σχέδιο Μαρκή, διότι θεωρήθηκε ότι το δεξιό ακροατήριό της δε θα μπορούσε να το “χωνέψει” και εκτιμήθηκε ότι το πολιτικό κόστος θα ήταν πολύ υψηλό.

Τουτέστιν, το “μπαλάκι” μεταφέρθηκε στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Η οποία, όπως έκανε και με πολλές άλλες “καυτές πατάτες”, αποφάσισε να ολοκληρώσει την αναμόρφωση του Π.Κ., η οποία, αν δε γινόταν από “αριστερή” κυβέρνηση... δε θα γινόταν ποτέ, αφού οι δεξιοί δεν ήθελαν αλλαγή των ποινών προς το “ευρωπαϊκότερο”, αλλά... προς το μεσανατολικότερο. Δηλαδή αυστηροποίηση.

Συγκροτήθηκε νέα 11μελής επιτροπή υπό τον Χριστόφορο Αργυρόπουλο, στην οποία μετείχαν και τρία μέλη της προηγούμενης επιτροπής. Να πούμε ότι κανένα από τα 11 μέλη δεν είχε οποιαδήποτε πολιτική ή άλλη διασύνδεση με τον ΣΥΡΙΖΑ ή την Αριστερά γενικότερα. 

Επιτέλους, νέος Π.Κ.!

Η επιτροπή ξεκίνησε το 2015, αλλά τελικά μετά από αλλεπάλληλες αναβολές, παρέδωσε το πόρισμά της το 2019 την άνοιξη, το οποίο... έσπευσε σε χρόνο-ρεκόρ να το προωθήσει στη Βουλή προς ψήφιση η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Με αποτέλεσμα ο νέος Π.Κ. να γίνει γνωστός μέσα από τα φίλια προς τη Ν.Δ. media ως «νόμος Παρασκευόπουλου». Και από τότε, 4 χρόνια τώρα, κάθε φορά που αποφυλακίζεται κάποιος νωρίς ή που επιβάλλεται μια “μαλακή” ποινή, τα ίδια media φωνάζουν «φταίει ο νόμος Παρασκευόπουλου». Λ.χ. με το θέμα της κατάργησης της ποινής στέρησης πολιτικών δικαιωμάτων, αυτή η πρόνοια υπήρχε ΣΕ ΟΛΑ τα προσχέδια ήδη από το 2011.

Στην πραγματικότητα, ο νέος Π.Κ. είναι εναρμονισμένος με τα ευρωπαϊκά αντίστοιχα και είναι ένας σύγχρονος Π.Κ., με τις όποιες αδυναμίες του.

Και λίγη... ελληνική σχιζοφρένεια

Με την ανάληψη των καθηκόντων της, η κυβέρνηση Μητσοτάκη έσπευσε να ορίσει... νέα επιτροπή για... νέα αναμόρφωση του Π.Κ., διότι είχε βασίσει πολλή από τον προεκλογική της επιχειρηματολογία στο θάψιμο του “νόμου Παρασκευόπουλου” και έπρεπε να “δώσει” κάτι στο φιλοθεάμον κοινό.

Βεβαίως, οι άνθρωποι μπορεί να τα κάνουν όλα για την επικοινωνία, αλλά δεν είναι άσχετοι. Οπότε η επιτροπή που όρισαν είναι κατά τα 7/11 της... ίδια με την επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ! Μάλιστα είχε και τον ίδιο πρόεδρο!

Βεβαίως, στη συνέχεια και αφού αυτή η επιτροπή δεν έφερε τις αλλαγές που ήθελαν οι υπουργοί της Ν.Δ., δημιουργήθηκε... νέα επιτροπή! Στην οποία, για πρώτη φορά στην ιστορία των επιτροπών αυτών, συμμετέχουν... συνεργάτες υπουργών! Αυτή η επιτροπή προώθησε συνολικά 11 αλλαγές στον Π.Κ. όλα αυτά τα χρόνια. Επιτελικά και ωραία και... στα μέτρα της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Και προφανώς συνεχίζει και τώρα να υλοποιεί νέες αλλαγές.

Αυτή είναι λοιπόν η ιστορία του Ποινικού Κώδικα και του πώς φτάσαμε... εκεί που φτάσαμε.

Γ.Ψ.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News