Η υιοθεσία και η αναδοχή αποτελούσαν για χρόνια μια χαίνουσα πληγή για την κρατική παιδική πρόνοια στη χώρα μας. Πολίτες που έχουν την έντονη επιθυμία να αναλάβουν τη φροντίδα ενός παιδιού που είναι έτοιμοι να αφοσιωθούν στην ανατροφή ενός παιδιού και να το εντάξουν στην οικογένειά τους, είχαν να αντιμετωπίσουν μακροχρόνιες γραφειοκρατικές διαδικασίες, οι οποίες συχνά δεν οδηγούσαν σε κάποιο αποτέλεσμα.
Τα πράγματα τον τελευταίο χρόνο, και ως ένα σημείο και στην Ελλάδα, έχουν αλλάξει και τα όποια προβλήματα υπήρχαν τα προηγούμενα χρόνια φαίνεται πως ξεπερνιούνται. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ., που αποτυπώνονται στο γράφημα το 2022, οι πράξεις υιοθεσίας αυξήθηκαν κατά 48,9%. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, οι πράξεις υιοθεσίας το 2022 ανήλθαν σε 274, έναντι 184 το 2021. Οι περισσότερες υιοθεσίες έγιναν στην Αττική και στη Βόρεια Ελλάδα. Πέρυσι, οι υιοθεσίες κοριτσιών ανήλθαν σε 130 και οι υιοθεσίες αγοριών σε 144, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 28,7% και 73,5%, αντίστοιχα, σε σχέση με το 2021.
Όσον αφορά στην ηλικία των υιοθετηθέντων, για το έτος 2022 η πλειονότητα (42,0%) των πράξεων υιοθεσίας αφορούσε σε παιδιά της ηλικιακής ομάδας 0-5 ετών. Παρατηρήθηκε αύξηση στον αριθμό των πράξεων υιοθεσίας σε όλες τις ηλικιακές ομάδες των υιοθετηθέντων, εκτός από την ηλικιακή ομάδα 11-18 ετών, στην οποία παρουσιάστηκε μείωση κατά 14,3%. Όσον αφορά στο νομικό καθεστώς των υιοθετηθέντων παιδιών πριν την υιοθεσία, τη μεγαλύτερη κατηγορία αποτελούν τα παιδιά που γεννήθηκαν εκτός γάμου. Από τη σύγκριση των στοιχείων μεταξύ των ετών 2021 και 2022 προκύπτει σημαντική αύξηση των πράξεων υιοθεσίας από 61 σε 115 (88,5%) στην κατηγορία των τέκνων που γεννήθηκαν εντός γάμου.
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ., οι θετοί γονείς, κατά κύριο λόγο, είναι δύο σύζυγοι. Στην κατηγορία αυτή παρουσιάστηκε αύξηση κατά 26,8% (από 127 σε 161) στις πράξεις υιοθεσίας σε σχέση με το 2021. Ιδιαίτερα μεγάλη αύξηση (από 25 σε 71) παρατηρήθηκε στις υιοθεσίες από θετό γονέα που αντιπροσωπεύει μονογονεϊκή οικογένεια (184%). Ήρθε η στιγμή να στηρίξουμε με κάθε τρόπο τα παιδιά που διαμένουν σε κλειστές δομές, τα παιδιά που αναζητούν μια οικογένεια, τα παιδιά που κάποιες συγκυρίες τα οδήγησαν μακριά από τους βιολογικούς τους γονείς.