Οικουμενικό Πατριαρχείο: Σε δυσχερή θέση δύο Αρχιμανδρίτες στα Χανιά

Παραπολιτικά
Οικουμενικό Πατριαρχείο: Σε δυσχερή θέση δύο Αρχιμανδρίτες στα Χανιά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αμφότεροι είχαν εκλεγεί σε Βοηθοί Επισκόπου του Οικουμενικού Πατριάρχη, παράλληλα με την ιδιότητά τους ως Ηγούμενοι σε Μονές

Την επιβολή ποινών σε δύο επισκόπους και την αφαίρεση οφικίων από δύο αρχιμανδρίτες στα Χανιά αποφάσισε σε συνεδρίασή της την περασμένη Πέμπτη η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Αμφότεροι είχαν εκλεγεί σε Βοηθοί Επισκόπου του Οικουμενικού Πατριάρχη, παράλληλα με την ιδιότητά τους ως Ηγούμενοι σε Μονές.

Οι αποφάσεις, με τις οποίες περιορίζονται τα λειτουργικά τους καθήκοντα απαρεγκλίτως μέσα στις Μονές, όπως αυτές αναφέρονται σε ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου, έχουν ως εξής: «Συνήλθεν, υπό την προεδρείαν της Α.Θ. Παναγιότητος, η Αγία και Ιερά Σύνοδος εις τας τακτικάς συνεδρίας αυτής του μηνός Νοεμβρίου την 16ην και 17ην ιδίου.

Κατ' αυτήν ομοφώνω συνοδική αποφάσει κατετάγησαν εις το Αγιολόγιον της Ορθοδόξου Εκκλησίας: α) ο Ιερομόναχος Αθανάσιος Χαμακιώτης, εκ της Ιεράς Μητροπόλεως Κηφισίας, Αμαρουσίου, Ωρωπού και Μαραθώνος, και β) ο Αρχιμανδρίτης Γερβάσιος Παρασκευόπουλος, εκ της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών, αμφότεροι διακριθέντες επί οσιότητι και θυσιαστική διακονία του Χριστωνύμου λαού, εγχαραχθέντες εξ αρχής ως Άγιοι εις την συνείδησιν αυτού. Εξ άλλου, εξετασθείσης της περιπτώσεως του Επισκόπου Τρωάδος Πέτρου, η Αγία και Ιερά Σύνοδος απεφάσισεν ομοφώνως όπως επιβληθή εις αυτόν η ποινή της αργίας. Περί δε της περιπτώσεως των Επισκόπων Ευμενείας Ειρηναίου και Δορυλαίου Δαμασκηνού, η Αγία και Ιερά Σύνοδος, ευρείας συζητήσεως γενομένης, επέβαλεν εις αυτούς ομοφώνως την ποινήν του περιορισμού άχρι καιρού εις τας οικείας αυτών Ιεράς Μονάς, ήτοι του Επισκόπου Ευμενείας εις την Μονήν Γουβερνέτου - Κυρίας των Αγγέλων και του Επισκόπου Δορυλαίου εις την Μονήν Αγίας Τριάδος Τζαγκαρόλων, αμφοτέρας ευρισκομένας εν τη περιοχή των Χανίων.

Επίσης, εκ των Αρχιμανδριτών του Οικουμενικού Θρόνου Πορφυρίου Μπικουβαράκη και Νικηφόρου Εικοσιδέκα αφηρέθησαν τα απονεμηθέντα αυτοίς εν καιρώ Πατριαρχικά οφφίκια. Τέλος, εξητάσθησαν και πάντα τα λοιπά εν τη ημερησία διατάξει περιλαμβανόμενα θέματα διά τα οποία και ελήφθησαν αι δέουσαι αποφάσεις».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News