εκλογες

Περιφερειάρχες και δήμαρχοι μιας μικρής πλειοψηφίας

Παραπολιτικά
Περιφερειάρχες και δήμαρχοι μιας μικρής πλειοψηφίας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο μεγάλος νικητής και σε αυτή την επαναληπτική εκλογική αναμέτρηση, όπως και στην προηγούμενη ή και στις εθνικές εκλογές, δεν ήταν άλλος από την αποχή

Χθες Κυριακή 15 Οκτωβρίου, οι Έλληνες επέστρεψαν στις κάλπες για να εκλέξουν τους δημάρχους και περιφερειάρχες που δεν κατάφεραν την προηγούμενη Κυριακή να συγκεντρώσουν το 43% συν μία ψήφο, όπως ορίζει ο νομοθέτης. Βέβαια, όχι όλοι, γιατί ο μεγάλος νικητής και σε αυτή την επαναληπτική εκλογική αναμέτρηση, όπως και στην προηγούμενη ή και στις εθνικές εκλογές, δεν ήταν άλλος από την αποχή. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που μεταδόθηκαν από τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Θοδωρή Λιβάνιο, στις 17:30 το 31,2% των πολιτών είχε προσέλθει στις κάλπες για να ασκήσει το δικαίωμά του, έναντι 42,6% στον α’ γύρο, διαμορφώνοντας δηλαδή μια διαφορά της τάξης του 11,4%. Το ποσοστό είναι πολύ χαμηλότερο από το 52% (πανελλαδικά) της προηγούμενης Κυριακής, αλλά και από το 53,74% των επαναληπτικών εκλογών του Ιουνίου 2019.

Σε συγκρίσιμα εκλογικά κέντρα ανά την Ελλάδα, με βάση τα στοιχεία που είχαν προκύψει από το 80% των δικαστικών αντιπροσώπων έως περίπου τις 2:30 το μεσημέρι της Κυριακής, η ροή των ψηφοφόρων σε συγκρίσιμα εκλογικά κέντρα ανά την Ελλάδα ήταν άνω από 7 ποσοστιαίες μονάδες μικρότερη από τη συμμετοχή στον α’ γύρο, ήτοι 1.308.000 πολίτες είχαν ήδη προσέλθει στις κάλπες έως και 7,5 ώρες μετά το άνοιγμά τους. Σε μερικές περιοχές μάλιστα η συμμετοχή ήταν ακόμα μικρότερη. Στην Κρήτη μέχρι τις 17:30 το ποσοστό ήταν 46,3% (έναντι 53,2% στον πρώτο γύρο έως την ίδια ώρα).

Με απλά λόγια, περίπου ένας στους δύο ψηφοφόρους προσήλθε στις κάλπες. Στους δήμους Χερσονήσου, Αγίου Νικολάου και Ιεράπετρα η συμμετοχή ήταν περίπου 57%, 54% και 53% αντίστοιχα. Φαίνεται, λοιπόν, πως ο καλός καιρός και το μικρό ενδιαφέρον που διαφαινόταν εδώ και καιρό για τις αυτοδιοικητικές εκλογές - αν και δε θα έπρεπε να είναι έτσι, αλλά να υπάρχει μεγαλύτερη ενασχόληση των πολιτών με την Τοπική Αυτοδιοίκηση - μείωσε αρκετά τη συμμετοχή.

Ενδεικτικές είναι οι εικόνες από τις παραλίες, που ήταν γεμάτες το σαββατοκύριακο, σε αντίθεση με πολλά από τα εκλογικά τμήματα της χώρας. Και αυτό δείχνει πως ο πολίτης δεν πιστεύει ότι θα αλλάξει το μέλλον του με την έκφρασή του. Είναι η απαξίωση της πολιτικής. Ίσως και αυτό να είναι το ζητούμενο για την επόμενη μέρα!

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News