Εκλογές 2023 ΙΝΤΙΜΕ

Εφορευτικές επιτροπές: Γιατί δεν προσέρχονται τα μέλη;

Παραπολιτικά
Εφορευτικές επιτροπές: Γιατί δεν προσέρχονται τα μέλη;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παρά την αποζημίωση που αποφασίστηκε για πρώτη φορά στις φετινές εκλογές για κάθε μέλος εφορευτικής επιτροπής, οι απουσίες των κληρωθέντων αποτέλεσαν τον κανόνα

Το πρωί της περασμένης Κυριακής, λίγη ώρα αφότου άνοιξαν οι κάλπες των αυτοδιοικητικών εκλογών, το τηλέφωνο της εφόρου σε Πρωτοδικείο της χώρας πήρε “φωτιά”. Στην άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής ήταν δικαστικοί αντιπρόσωποι εκλογικών τμημάτων, που καλούσαν να αναφέρουν προβλήματα κατά την έναρξη της εκλογικής διαδικασίας, με βασικότερο όλων τις απουσίες μελών της εφορευτικής επιτροπής - για άλλη μια φορά σε εκλογική αναμέτρηση.

Παρά την αποζημίωση που αποφασίστηκε για πρώτη φορά στις φετινές εκλογές για κάθε μέλος εφορευτικής επιτροπής, οι απουσίες των κληρωθέντων αποτέλεσαν τον κανόνα. Υπό αυτές τις συνθήκες, επειδή “έχουν γνώσιν οι φύλακες”, εν προκειμένω οι δικαστικοί αντιπρόσωποι, κλήθηκαν εκ νέου να... αυτοσχεδιάσουν: Κάλεσαν φίλους και συγγενείς να “βάλουν πλάτη”, ζήτησαν από ψηφοφόρους που προσήλθαν νωρίς στις κάλπες να παραμείνουν και να στηρίξουν την προσπάθεια ή επιστρατεύτηκαν “συνεπή” μέλη από γειτονικά εκλογικά τμήματα που είχαν την... πολυτέλεια να παραχωρήσουν έστω ένα μέλος, ώστε να καλυφθεί η ανάγκη, κυρίως στα τμήματα που δεν εμφανίστηκε κανένας.

Έστω για τα απλά πράγματα της διαδικασίας, όπως τη συγκέντρωση των ψηφοδελτίων και την παράδοσή τους στους προσερχόμενους εκλογείς πριν μπουν στο παραβάν. Γιατί όμως κάθε φορά παρατηρούνται αυτές οι “χτυπητές” απουσίες σε όσους καλούνται να αναλάβουν χρέη εφορευτικής επιτροπής; Σύμφωνα με πηγές που παρακολουθούν χρόνια την εκλογική διαδικασία, πολλοί είναι αυτοί που συνειδητά γυρίζουν την... πλάτη στο καθήκον τους, γνωρίζοντας ότι θα χάσουν όλη τη μέρα (ίσως και νύχτα) - πολλώ δε μάλλον στις τοπικές εκλογές όπου υπάρχουν δύο κάλπες (Δήμοι και Περιφέρειες) και η καταμέτρηση των ψηφοδελτίων και των σταυρών των υποψήφιων συμβούλων συνεχίζεται μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της επόμενης μέρας.

«Η έλλειψη μέχρι τώρα οικονομικού κινήτρου αποτελούσε επιπλέον μία ακόμη δικαιολογία στην επιχειρηματολογία τους», τονίζουν οι ίδιες πηγές. Κάποιοι/ες βέβαια φρόντισαν να ενημερώσουν εγκαίρως για τη μη προσέλευσή τους επικαλούμενοι κωλύματα, όπως για παράδειγμα λόγους υγείας ή εγκυμοσύνη, κάτι που πρέπει να αποδείξουν. Άλλοι πάλι όταν αναζητήθηκαν “απολογήθηκαν” ότι δεν τους επιδόθηκαν τα σχετικά ειδοποιητήρια, με αποτέλεσμα να μη γνωρίζουν για την υποχρέωσή τους να προσέλθουν ως μέλη εφορευτικής επιτροπής. Δικηγόρος επιβεβαιώνει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι πελάτης του ενημερώθηκε ότι είχε κληρωθεί όταν πήγε να ψηφίσει.

Τέλος, μία σημαντική παράμετρος του ζητήματος φαίνεται να είναι οι μη επικαιροποιημένοι κατάλογοι με τα ονόματα όλων όσοι μπαίνουν στην κλήρωση, καθώς κάποιοι δημότες ζουν πλέον στο εξωτερικό, άλλοι έχουν πεθάνει και το σύστημα δεν μπορεί να “πιάσει” αυτές τις περιπτώσεις, ώστε να τις αποκλείσει...

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News