περιφερεια

Περιφέρεια Κρήτης: Η κατανομή των εδρών ανά παράταξη

Παραπολιτικά
Περιφέρεια Κρήτης: Η κατανομή των εδρών ανά παράταξη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πώς κατανέμονται οι έδρες στην Κρήτη σύμφωνα με το εκλογικό μέτρο και τον εκλογικό νόμο;

Την επιβεβαίωση της κατανομής των εδρών που καταλαμβάνουν οι συνδυασμοί που διεκδίκησαν την Περιφέρεια Κρήτης από το Πρωτοδικείο Ηρακλείου αναμένονται εντός των ημερών, αν όχι και σήμερα. Χθες Τετάρτη 11 Οκτωβρίου, το Πρωτοδικείο Ηρακλείου ανακήρυξε το εκλογικό αποτέλεσμα στην Περιφέρεια Κρήτης και τους Δήμους της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου, ενώ εκτιμάται ότι και η απόφαση του Πρωτοδικείου για τις έδρες θα εκδοθεί οσονούπω. Πώς όμως κατανέμονται οι έδρες στην Κρήτη σύμφωνα με το εκλογικό μέτρο και τον εκλογικό νόμο; Πόσες λαμβάνουν Αρναουτάκης, Δανέλλης και Μαρινάκης;

Σύμφωνα με τη γενική διευθύντρια της Περιφέρειας Κρήτης Μαρία Ραπτάκη, οι έδρες στην Κρήτη μετά και την απογραφή του 2021 έχουν κατανεμηθεί ως εξής: Η Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου βγάζει 22 έδρες, το Λασίθι και το Ρέθυμνο από 6 και τα Χανιά 11. Σύμφωνα με τη δύναμη που έλαβαν οι συνδυασμοί, οι έδρες αυτές κατανέμονται ως ακολούθως: α) για την παράταξη “Για την Κρήτη μας, συνεχίζουμε...” του Σταύρου Αρναουτάκη οι έδρες στην Π.Ε. Ηρακλείου είναι 19, στην Π.Ε. Λασιθίου καταλαμβάνει 5, στο Ρέθυμνο 4 και στα Χανιά 9, σύνολο 37 στην Κρήτη, β) η παράταξη “Η Κρήτη μας, αλλιώς...” του Σπύρου Δανέλλη καταλαμβάνει 2 έδρες στο Ηράκλειο και από 1 σε Λασίθι, Ρέθυμνο και Χανιά, σύνολο 5, ενώ γ) για την παράταξη “Λαϊκή Συσπείρωση” με τον Αλέκο Μαρινάκη, οι έδρες κατανέμονται από 1 σε Ηράκλειο, Ρέθυμνο και Χανιά και δεν κερδίζει καμία στο Λασίθι. Σύνολο για τη “Λαϊκή Συσπείρωση” 3.

Το ερώτημα τώρα είναι αν μπορούν να υπάρξουν “καραμπόλες”. Οι λεγόμενες εκλογικές “καραμπόλες” μπορούν να υπάρξουν με βάση το υπόλοιπο κάθε παράταξης και είναι μόνο ενδοπαραταξιακές. Ο αριθμός των εδρών στην Κρήτη δεν αλλάζει με “καραμπόλα” για καμία παράταξη. Όμως τα υπόλοιπα μιας παράταξης είναι περισσότερα σε μια Περιφερειακή Ενότητα από άλλη, τότε μπορεί να κερδίσει η Περιφερειακή Ενότητα με τα περισσότερα υπόλοιπα μια έδρα και να χαθεί από μια άλλη, αλλά πάντα εντός της ίδιας παράταξης και όχι να φύγει μια έδρα από τη μια παράταξη και να πάει σε άλλη, αφού αυτές έχουν κριθεί εξ αρχής με βάση το εκλογικό μέτρο και τη δύναμη της κάθε παράταξης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News