Τι είναι το “Το παράθυρο Overton και η χειραγώγηση των μαζών”; «Είναι μια θεωρία που περιγράφει πώς μπορεί να αλλάξει η κοινή γνώμη έτσι ώστε να γίνουν αποδεκτές ιδέες και πρακτικές που κάποτε θεωρούνταν τρελές, απαγορευμένες και ακραίες. Σύμφωνα με τη θεωρία, ζούμε σε ένα δωμάτιο και είμαστε γεμάτοι ταμπού. Όταν διαχωρίσουμε το ταμπού από το αποτέλεσμα, μπορούμε να ανοίξουμε το παράθυρο και να δούμε αυτό που θέλουν να δούμε οι εξουσιαστές».
Με αυτά τα λόγια εξηγούν οι επαΐοντες τη θεωρία του μοντέλου Overton. Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη θεωρία, θέματα όπως η αιμομιξία, η παιδεραστία, η ομοφυλοφιλία, ο κανιβαλισμός, ζητήματα που η ελληνική κοινωνία δεν τα δέχεται, θα μπορούσε να τα αποδεχτεί, με τη χρήση του “Παράθυρου Overton”...
Πώς συνδέεται με τις πλημμύρες
Ο Βασίλης Λύκος, δρ. Ολοκληρωμένης Περιβαλλοντικής Διαχείρισης του Πανεπιστημίου Κρήτης και υποψήφιος πλέον περιφερειακός σύμβουλος από την Εύβοια στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, με τον συνδυασμό του Απόστολου Γκλέτσου “Ενωτική Περιφερειακή Κίνηση για τη Στερεά Ελλάδα”, μίλησε χθες στον 98,4 για τις απανωτές καταστροφές που οδηγούν σε αφανισμό 4 περιφερειακές ενότητες στην Κεντρική Ελλάδα, την απελπιστική κατάσταση στην Εύβοια, ιδίως στο βόρειο τμήμα του νησιού, αλλά και τον σχεδιασμό για τις ανάγκες μεγάλων εταιρειών κι όχι των κατοίκων της περιοχής, σημειώνοντας ότι πλέον είναι ευθύνη των ίδιων των πολιτών, με μικρά έστω βήματα, να βγουν από το “παράθυρο του Όβερτον”, που διάφορα συστήματα εξουσίας και τοπικά εγκλωβίζουν τις κοινωνίες σε αποφάσεις που σε τίποτα δεν έχουν να κάνουν με τις ανάγκες τους.
Εγκλωβίζοντας τους πολίτες
Στην ίδια σελίδα, ο Δημήτρης Κούβελας, καθηγητής Ιατρικής-Κλινικής Φαρμακολογίας στο ΑΠΘ και επικεφαλής της πολιτικής κίνησης “Πνοή Δημοκρατίας”, τοποθετήθηκε στον 98,4 με αφορμή το άκρως ανησυχητικό ως προς τα ερωτήματά του δημοσίευμα, του “The Spectator” στην έκδοση της Αυστραλίας, με τίτλο «Οι επιστήμονες “σοκαρισμένοι” και “ανήσυχο” με το τι υπάρχει στις λήψεις mRNA». Σημειώνεται πως το “The Spectator” είναι ένα εβδομαδιαίο ειδησεογραφικό περιοδικό για την πολιτική, τις επιστήμες και τον πολιτισμό, που εκδόθηκε για πρώτη φορά τον Ιούλιο του 1828, καθιστώντας το παλαιότερο εβδομαδιαίο περιοδικό στον κόσμο. Όμως ο κ. Κούβελας, με αφορμή μια συζήτηση που δε γίνεται παρά μόνο ελεγχόμενα γύρω από τα εμβόλια, ούτε επιστημονικά, ούτε πολιτικά, για τη δημόσια υγεία, προχώρησε σε επισημάνσεις πάνω στην “καυτή” επικαιρότητα των ημερών από τις φυσικές καταστροφές στην Ελλάδα, μέχρι τον τρόπο που κινείται το πολιτικό σύστημα πάνω σε κρίσιμα, κοινωνικά και εθνικά θέματα. Όπως είπε, τα διάφορα συστήματα εξουσίας έχουν αναπτύξει πλήρως και σε διαφορετικές εκφάνσεις τη θεωρία του περίφημου “παραθύρου του Overton”, εγκλωβίζοντας τους πολίτες σε ένα επικοινωνιακό αφήγημα εκτός πραγματικότητας, ως δήθεν την κανονικότητά τους.