Δουλεύουμε πολύ, αλλά με χαμηλές αμοιβές

Παραπολιτικά
Δουλεύουμε πολύ, αλλά με χαμηλές αμοιβές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι μισθοί δεν ξεπερνούν κατά μέσον όρο τα 1.038 ευρώ και παράλληλα ο πληθωρισμός εξακολουθεί να μειώνει το πραγματικό εισόδημα

Οι Έλληνες δουλεύουν 41 ώρες την εβδομάδα, περισσότερο από κάθε άλλον Ευρωπαίο, αλλά αμείβονται λιγότερο. Οι μισθοί, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΕΦΚΑ, δεν ξεπερνούν κατά μέσον όρο τα 1.038 ευρώ και παράλληλα ο πληθωρισμός εξακολουθεί να μειώνει το πραγματικό εισόδημα, “ροκανίζοντας” την αγοραστική δύναμη των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα.

Σύμφωνα με τη Eurostat, οι Έλληνες εργάζονται περισσότερο σε σχέση με τους άλλους Ευρωπαίους. Συγκεκριμένα, το 2022 εργάζονταν 41 ώρες την εβδομάδα έναντι 37,5 ώρες κατά μέσο όρο στην Ε.Ε. Πιο εργατικοί, μετά τους Έλληνες, ήταν οι Πολωνοί με 40,4 ώρες, καθώς και οι Ρουμάνοι και οι Βούλγαροι με 40,2 ώρες εβδομαδιαίας απασχόλησης. Αντίθετα, τις λιγότερες ώρες εργάζονται οι Ολλανδοί (33,2), οι Γερμανοί (35,3) και οι Δανοί (35,4). Αλλά και σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΟΟΣΑ, η Ελλάδα κατατάσσεται τρίτη από το τέλος σε σύνολο 38 χωρών, αναφορικά με το ύψος του μέσου μισθού. Με μέσο ετήσιο μισθό 25.979 δολάρια ΗΠΑ (23.640 ευρώ), η Ελλάδα το 2022 ήταν πολύ κάτω από τον μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ, που κινήθηκε στα 53.416 δολάρια ΗΠΑ. Στο πολυδιάστατο “παζλ” που συνθέτει την εγχώρια αγορά εργασίας θα πρέπει να προστεθούν και η υψηλή ανεργία, που παρότι μειώνεται εξακολουθεί να είναι σημαντικά πάνω από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο, αλλά και η “μαύρη”, η υποδηλωμένη και η άτυπη απασχόληση.

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News