ΚΕΔΕ

Τα «ναι» και τα «όχι» στο νομοσχέδιο για τους ΟΤΑ

Παραπολιτικά
Τα «ναι» και τα «όχι» στο νομοσχέδιο για τους ΟΤΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αναβολή της συζήτησης μετά τις εκλογές ζητά η ΚΕΔΕ

Το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ ζήτησε την απόσυρση του υπό διαβούλευση νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών για τις αλλαγές στους ΟΤΑ και αναβολή της συζήτησης μετά τις εκλογές του Οκτώβρη για την ανάδειξη δημοτικών και περιφερειακών Αρχών. Οι προτάσεις και οι παρατηρήσεις κατατέθηκαν στον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Θ. Λιβάνιο, ο οποίος παραβρέθηκε στη συνεδρίαση με τηλεδιάσκεψη. Μία μέρα νωρίτερα, ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης Γιάννης Κουράκης είχε ζητήσει με επιστολή του την αναβολή της συζήτησης, διατυπώνοντας ενστάσεις για τα άρθρα 24, 26 και 28. Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Θ. Λιβάνιος κατά την τοποθέτησή του δεν άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αναβολής του νομοσχεδίου για μετά τις εκλογές.

«Εμένα», είπε, «με ενδιαφέρει άλλο πράγμα πιο σοβαρό. Θέλω να αξιοποιήσουμε τον χρόνο μετά τις εκλογές για να δουλέψουμε σοβαρά τα θέματα του Κώδικα». Σημείωσε, ωστόσο, ότι άκουσε προσεκτικά όλα όσα ειπώθηκαν κατά τη διάρκεια της συζήτησης και ότι «θα επανέλθουμε και θα είμαστε σε επικοινωνία, καθώς έτσι κι αλλιώς υπάρχει ακόμη λίγος χρόνος για διαβούλευση», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τις προτεινόμενες διατάξεις του νομοσχεδίου για το σύστημα διακυβέρνησης ΟΤΑ α' και β' βαθμού και σύμφωνα με την εισήγηση των Επιτροπών της ΚΕΔΕ, Θεσμών και Διαφάνειας και Οικονομικών των ΟΤΑ, την οποία παρουσίασε ο πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας και δήμαρχος Βάρης- Βούλας- Βουλιαγμένης Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, η ΚΕΔΕ, μεταξύ των άλλων, προτείνει:

«• Το ποσοστό αύξησης των άμισθων αντιδημάρχων να παραμείνει στο 1/3, όπως επίσης και όλες οι πρόνοιες του προηγούμενου νόμου για την αύξηση του αριθμού των αντιδημάρχων στις περιπτώσεις συνένωσης πρώην δήμων και κοινοτήτων.

• Να προβλεφθεί διάταξη σύμφωνα με την οποία ο δήμαρχος, όταν για κάποιο λόγο παραιτηθεί από τη θέση του, να παραμείνει δημοτικός σύμβουλος εφόσον το επιθυμεί.

• Να μη θεσμοθετηθεί η ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας δημοτικής Αρχής και, αντί αυτού, να υπάρξουν εγγράφως κατατεθειμένες, τρεις ερωτήσεις ανά δημοτική παράταξη, οι οποίες και θα συζητούνται στην επικείμενη συνεδρίαση του Τακτικού Δημοτικού Συμβουλίου.

Εναλλακτικά να πραγματοποιείται αυτή η ειδική συνεδρίαση κάθε τέσσερις μήνες με εγγράφως κατατεθειμένες 20 ερωτήσεις, με ταυτόχρονη τροποποίηση του κανονισμού λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου για την κατάργηση του σταδίου των ερωτήσεων και επερωτήσεων.

• Για τη συγκρότηση και εκλογή Δημοτικής Επιτροπής, στην οποία συνενώνονται η Οικονομική Επιτροπή και η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής προτείνεται η διατήρηση του ισχύοντος καθεστώτος.

Σε ό,τι αφορά τις διατάξεις (άρθρα 24- 25- 26) του νομοσχεδίου για την κατάργηση των ΝΠΔΔ των ΟΤΑ και τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων στους Δήμους, τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων των Σχολικών Επιτροπών στους Δήμους και τη λύση των Κοινωφελών Επιχειρήσεων και τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων στους Δήμους, η ΚΕΔΕ προτείνει τα εξής:

• Να παραμείνει ως έχει το ισχύον καθεστώς και μετά τις εκλογές σε συνεργασία με το υπουργείο να συζητηθεί το θέμα.

• Στο πλαίσιο μιας μεταβατικής διαδικασίας να κινητροδοτηθεί η διαδικασία κατάργησης των ΝΠΔΔ και πάντα σε εθελοντική βάση.

• Να διατηρηθούν σε κάθε δήμο μία Δημοτική Επιχείρηση και μία Σχολική Επιτροπή.

• Να αυξηθεί ο αριθμός των ειδικών συμβούλων ή ειδικών συνεργατών που θα στελεχώσουν τις επιτροπές που συστήνονται στους Δήμους για την καλύτερη διαχείριση θεμάτων των ΝΠΔΔ που καταργούνται.

• Σε περίπτωση ψήφισης του νόμου, να ληφθεί πρόνοια αναδρομικής ισχύος δύο ετών για τους Δήμους που κατήργησαν Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου ή Δημοτικές Επιχειρήσεις και να αυξηθεί ο αριθμός των αντιδημάρχων και γι’ αυτούς.

Για τη σύσταση και λειτουργία Κόμβου Παρακολούθησης Επιδόσεων Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Η ΚΕΔΕ θεωρεί σωστή τη νομοθετική πρωτοβουλία, αφού η μέτρηση των επιδόσεων των ΟΤΑ, σε συνδυασμό με τους υπάρχοντες ηλεκτρονικούς συνδέσμους και κόμβους, θα αναβαθμίσει το παραγόμενο έργο και θα δημιουργήσει συνθήκες βελτίωσης των επιδόσεων αυτών.

Τάσσεται σταθερά υπέρ της μέτρησης και της αξιολόγησης, «σε καμία όμως περίπτωση δεν πρέπει να εξελιχθεί σε μια διαδικασία μεταβίβασης ευθυνών».

Προτείνει δε η γνώμη της ΚΕΔΕ για το περιεχόμενο των δεικτών και στοιχείων για τη θέσπιση των βραβείων να είναι η σύμφωνη γνώμη και όχι απλή.

Τέλος, σε ό,τι αφορά την πρόβλεψη για τη μεταφορά της αρμοδιότητας καθαριότητας οδικού δικτύου των παράπλευρων δρόμων αυτών, των νησίδων τους, καθώς και των πρανών, η ΚΕΔΕ τονίζει ότι σε κάθε περίπτωση πρέπει να διασφαλιστεί η μεταφορά στους Δήμους, των ανάλογων πόρων, προσωπικού και τεχνικού εξοπλισμού.

 

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News