kasselakis axtsioglou

Βαρόμετρο οι “απενεργοποιημένοι”;

Παραπολιτικά
Βαρόμετρο οι “απενεργοποιημένοι”;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ποιοι είναι οι νέοι στόχοι για τους δύο εναπομείναντες υποψήφιους για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ;

“Πύραυλος” έτοιμος για εκτόξευση είναι η εικόνα που επικρατεί στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, όπως φάνηκε άλλωστε χθες Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου, όταν η υποψήφια πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτικής Συμμαχίας τοποθετήθηκε, μέσω του ρ/σ “Στο Κόκκινο”, για τα εσωκομματικά, για να εξαπολύσει στη συνέχεια επίθεση προς τον Παύλο Πολάκη, με τα πυρά να στοχεύουν και προς τον Στέφανο Κασσελάκη.

«Έχω αποδείξει ότι λειτουργώ με όρους που διασφαλίζουν την ενότητα στον χώρο. Το ερώτημα της ενότητας, όμως, θα πρέπει να απαντηθεί εμπράκτως κυρίως από την άλλη πλευρά», σημείωσε η Έφη Αχτσιόγλου, προσθέτοντας ότι «ο βασικός άνθρωπος που βρίσκεται δίπλα στον κ. Κασσελάκη, ο κ. Πολάκης, εξαπολύει συστηματικά υβριστικές επιθέσεις απέναντι σ’ εμένα, στους προηγούμενους υποψηφίους και σε σειρά στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Άρα, το ερώτημα της ενότητας βαραίνει την από εκεί πλευρά και δεν μπορεί ο συνυποψήφιός μου, που υποστηρίζεται από τον Παύλο Πολάκη ως τον βασικό του άνθρωπο, να μη λέει ότι καταδικάζει αυτού του τύπου τις επιθέσεις».

Είχε προηγηθεί το βράδυ της προηγούμενης ημέρας ένα τελείως διαφορετικό βίντεο από αυτά που μας έχει συνηθίσει, απαντώντας για πρώτη φορά επί προσωπικού και συγκεκριμένα για τις επιθέσεις που δέχεται, πως υπονόμευσε τον Αλέξη Τσίπρα. Μιλώντας για τον δεύτερο γύρο, ο Νίκος Παππάς πρώτος έσπευσε να ξεκαθαρίσει τη θέση που θα κρατήσει στον δεύτερο γύρο, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Στέφανο Κασσελάκη, ενώ αρκετές ώρες αργότερα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έκανε πιο “καθαρή” τη στήριξή του στην Έφη Αχτσιόγλου, τονίζοντας πως μόνο το δικό της σχέδιο υπάρχει στο τραπέζι ενόψει της κάλπης της Κυριακής.

Χθες Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου, ο Πάνος Σκουρλέτης, πρώην πρώτος τη τάξει υπουργός της κυβέρνησης και πρώην γραμματέας του κόμματος, εκτίμησε μιλώντας στο Open πως «ο Αλέξης Τσίπρας έχει ηθική και πολιτική υποχρέωση να βγει μέχρι την Κυριακή και να κάνει μία δήλωση», ενώ αναφερόμενος στον Στέφανο Κασσελάκη, έκανε λόγο για υποψηφιότητα που στερείται πολιτικής πρότασης. Άποψη η οποία ναι μεν εκφράζει αρκετά μέλη και στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πλην όμως δεν αποτυπώθηκε στα αποτελέσματα των εκλογών της περασμένης Κυριακής.

Όπως μου είπε ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς, «αν όχι όλοι, τουλάχιστον κάποιος πρέπει να βγει και να μιλήσει, γιατί ελλοχεύει ο κίνδυνος της επιστροφής του κόμματος στο 3%, και των απευκταίων-αναπόφευκτων ζυμώσεων μέσα στην αγοραφοβία και την ανυπαρξία μας. Για να συναντηθούμε ως νάνοι στη χώρα των νάνων». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η “ενεργοποίηση” των μελών του κόμματος ίσως φέρει νέες ισορροπίες στον δεύτερο γύρο της εκλογικής διαδικασίας.

Ποια είναι όμως τα στοιχεία; Ποιοι είναι οι νέοι στόχοι για τους δύο εναπομείναντες υποψήφιους για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ; Αμφότεροι εστιάζουν στο λεκανοπέδιο, όπου βρίσκεται το μεγαλύτερο μέρος των “απενεργοποιημένων” μελών, που εξασφάλισαν δικαίωμα ψήφου την ερχόμενη Κυριακή. Πάντως, στην Αθήνα, όπου η κ. Αχτσιόγλου έχει βασικούς υποστηρικτές (Νάσος Ηλιόπουλος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, Νίκος Βούτσης), δεν κατάφερε να “πάρει κεφάλι”, με τον κ. Κασσελάκη να συγκεντρώνει 4.401 σταυρούς και την ίδια 3.620. Μερικές από τις καλύτερες επιδόσεις η Έφη Αχτσιόγλου κατέγραψε στη Βόρεια Ελλάδα, απ’ όπου έλκει την καταγωγή της. Στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχασε οριακά από τον ανθυποψήφιό της για 45 ψήφους (8.550-8.595). Στην Πέλλα, όπου μεγάλωσε, νίκησε με μεγάλη διαφορά, παίρνοντας 931 ψήφους έναντι 254 του Στέφανου Κασσελάκη.

Αντιθέτως, στην Κρήτη, η καταγωγή του αλλά και η δυναμική του Παύλου Πολάκη έδωσαν στον κ. Κασσελάκη έναν πολύ μεγάλο “αέρα”. Τον ψήφισαν 5.384 συμπολίτες του, με την Έφη Αχτσιόγλου να υπολείπεται κατά πολύ (2.995 ψήφοι). Στα Χανιά πέτυχε σχεδόν double score, λαμβάνοντας 955 σταυρούς έναντι 499 που πήρε η Έφη Αχτσιόγλου.

Σε κάθε περίπτωση, οι εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ εξελίσσονται σε μια απροσδόκητα σκληρή μάχη, που όμως δε διεξάγεται μεταξύ των δύο υποψηφίων και όσοι γνωρίζουν έστω και ακροθιγώς την ιστορία του αριστερού κινήματος θα έχουν συναντήσει ακραίες μορφές συγκρούσεων και μαχών σε κόμματα ή οργανώσεις, οι οποίες αρκετές φορές οδήγησαν και σε μάχες πολιτικής αλληλοεξόντωσης. Τότε όμως το διακύβευμα ήταν πάντοτε πολιτικό...

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News