Είναι άλλο η συνεργασία και άλλο η υπαγωγή ενός επιστημονικού φορέα σε ένα υπουργείο που αυτομάτως σημαίνει και... φίμωση. Προφανώς και είναι πολύ σημαντικό να μιλούν οι επιστήμονες του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και της ΕΜΥ με την Πολιτική Προστασία και γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο έχουν γίνει επανειλημμένες προσπάθειές εκ μέρους του Αστεροσκοπείου να υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας με το αρμόδιο υπουργείο.
Όλα ξεκίνησαν την περίοδο που καιγόταν ο Έβρος. Τότε αμφότεροι, φορείς ΕΜΥ και Εθνικό Αστεροσκοπείο ανακοίνωσαν επιστημονικά δεδομένα που... δημιούργησαν πρόβλημα στη λογοδοσία της Πολιτικής Προστασίας (πυρκαγιές). Έτσι, γεννήθηκε η σκέψη να μεταφερθούν στον έλεγχο της Πολιτικής Προστασίας, ώστε να είναι αυτοί που θα λογοδοτούν υπηρεσιακά σε αυτήν. Αλλά, πέρα από τον ενδεδειγμένο σεβασμό προς την επιστήμη και τους φορείς, είναι και απροκάλυπτος λαϊκισμός. Είχε προειδοποιήσει ο κ. Πέτσας ότι βλέπει «μια διάθεση συμμετοχής τους στην πολιτική» και αυτό δε του αρέσει καθόλου, δεν τον άκουσαν...
Η δήλωση του καθ. Μανόλη Πλειώνη, διευθυντή και προέδρου του Δ.Σ. του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ), είναι χαρακτηριστική: «Άκουσα με προσοχή τη συνέντευξη του κ. πρωθυπουργού στη ΔΕΘ και συμφωνώ ότι, στην προσπάθεια να προφυλάξουμε τις ζωές και περιουσίες των συνανθρώπων μας, το περιβάλλον, τη βιοποικιλότητα και την οικονομία, πρέπει να συστρατευτούμε όλοι, Πολιτεία, Επιστήμη, Τοπική & Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση, κοινωνία πολιτών, όπως έχω επισημάνει επανειλημμένα και με αρθρογραφία μου στον ημερήσιο και περιοδικό Τύπο. Ο κάθε φορέας όμως από το δικό του μετερίζι, με σεβασμό στις θεμελιώδεις διαφορές και στις ιδιαιτερότητές του, που είναι απαραίτητες για την υλοποίηση της αποστολής του, αλλιώς είναι πιθανό να οδηγηθούμε πάλι σε αναποτελεσματικότητα, ανεξάρτητα από τις προθέσεις [...]. Θα επιδιώξω να συναντηθώ με τον κ. πρωθυπουργό το ταχύτερο δυνατόν, καθότι βρίσκομαι σε υπερατλαντικό επαγγελματικό ταξίδι, για να τον ενημερώσω για τις επανειλημμένες προσπάθειές μου να υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας με το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας ήδη από τις αρχές του 2022, και να του εκθέσω τις απόψεις μου για το πώς θα μπορούσε η ενεργοποίηση του άρθρου 41 του Ν. 4662/2020 (νόμος για την Πολιτική Προστασία) και του άρθρου 25 του Ν. 4936/2022 (κλιματικός νόμος) να αποτελέσει την απαραίτητη θεσμική βάση για ουσιαστική και αποτελεσματική συνεργασία μεταξύ των επιστημονικών φορέων, και του ΕΑΑ φυσικά, με το υπουργείο Κ.Κ. & Π.Π., χωρίς να χρειάζεται η υπαγωγή του ΕΑΑ στο υπουργείο αυτό...».