ΛΟΤΖΙΑ

Δήμος Ηρακλείου: Τι θα γίνει με τα λεφτά των ΜΑΠ;

Παραπολιτικά
Δήμος Ηρακλείου: Τι θα γίνει με τα λεφτά των ΜΑΠ;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι οικονομικές υποχρεώσεις για τους εργαζόμενους που προβλέπει ο νόμος ότι δικαιούνται ΜΑΠ στον Δήμο Ηρακλείου για το έτος 2022 υπολογίστηκαν από τις υπηρεσίες και αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο ότι είναι 829.818,70 ευρώ

Τεράστιο θέμα έχει δημιουργηθεί με τα μη αποδιδόμενα ποσά για τα Μέτρα Ατομικής Προστασίας του Δήμου Ηρακλείου, που δε δίδονται στους εργαζομένους και αφορούν και προηγούμενα χρόνια, όπως είχε γράψει η στήλη. Μπορεί να υπήρξε μια κάποια αμφισβήτηση, αλλά όσο περνούν οι μέρες, όλο και περισσότερες φωνές υψώνονται για την απόδοση των ΜΑΠ. Γιατί όμως δεν τα δίνει; Μήπως δεν υπάρχουν χρήματα στο Ταμείο; Μήπως γιατί δεν μπορεί να εκτελεστεί αναμόρφωση προϋπολογισμού γιατί θα καταρρεύσει το Ταμείο;

Τα ποσά ξεπερνούν τις 829.000 ευρώ. Το πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχουν χρήματα, όπως έχει παραδεχτεί η αρμόδια αντιδήμαρχος Οικονομικών Μαρία Καναβάκη στους υπαλλήλους. Όμως, από εκεί κι ύστερα είχαν κάποιες συναντήσεις με τον δήμαρχο και πίστευαν οι συνδικαλιστές ότι είχε βρεθεί λύση. Είχε όμως;

Οι οικονομικές υποχρεώσεις για τους εργαζόμενους που προβλέπει ο νόμος ότι δικαιούνται ΜΑΠ στον Δήμο Ηρακλείου για το έτος 2022 υπολογίστηκαν από τις υπηρεσίες και αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο ότι είναι 829.818,70 ευρώ.

Το θέμα αφορά εκείνους του δημοτικούς υπαλλήλους που ο νόμος ορίζει ότι, για να εργαστούν σε επικίνδυνο περιβάλλον εργασίας, ο εργοδότης τους, δηλαδή ο Δήμος Ηρακλείου, οφείλει να τους παρέχει Μέσα Ατομικής Προστασίας.

Το 2022 άρχισε ο διαγωνισμός για την προμήθεια των ΜΑΠ, αρχικά δεσμεύτηκαν τα χρήματα που εκείνη την περίοδο υπήρχαν, αλλά εντός του 2022 δεν ολοκληρώθηκε η διαδικασία και δεν έγινε η προμήθεια των ΜΑΠ έτους 2022.

Έτσι, όπως ο νόμος ορίζει, με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου έγινε αποτίμηση των ΜΑΠ σε χρήμα και αποφασίστηκε να αποζημιωθούν οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι, για να μπορέσουν οι ίδιοι να αγοράσουν τα ΜΑΠ.

Για προμήθεια ΜΑΠ για το έτος 2023 ούτε λόγος να γίνεται!..

Χθες, με ανακοίνωσή της η “Λαϊκή Συσπείρωση” Ηρακλείου και αφού είχε προηγηθεί ανακοίνωση της ΔΑΣ ΟΤΑ Ηρακλείου αναφέρει: «Να δώσει τώρα η δημοτική Αρχή τα ποσά για τα ΜΑΠ στους εργαζόμενους και να αφήσει τις δικαιολογίες.

Τα Μέσα Ατομικής Προστασίας και η χορήγηση γάλατος είναι βασικά μέτρα υγιεινής και ασφάλειας για τους εργαζόμενους των Δήμων και είναι αδιαπραγμάτευτα! Τα ατυχήματα στους χώρους εργασίας - και των Δήμων - είναι καθημερινά, ενώ οι θάνατοι, χρόνο με τον χρόνο, αυξάνονται.

Δυστυχώς σήμερα, στον 21ο αιώνα, με αυτό το επίπεδο τεχνολογίας δεν είναι καθόλου αυτονόητο πως ο εργαζόμενος θα γυρίσει σπίτι του ή ότι θα γυρίσει σώος και αβλαβής. Κράνη, ειδικά γάντια και μπότες, ωτοασπίδες, φόρμες κ.λπ. πρέπει να χορηγούνται σε ΟΛΟΥΣ τους εργαζόμενους, ανεξάρτητα από τη σχέση εργασίας τους. Το ίδιο ισχύει και με το γάλα που πρέπει να δίνεται καθημερινά στους εργαζόμενους για τη θωράκιση της υγείας τους.

Δυστυχώς για άλλη μια φορά οι εργαζόμενοι γίνονται θύματα της πολιτικής του μικρότερου κόστους. Τα ΜΑΠ και το γάλα, με την υπάρχουσα διαδικασία, ή δίνονται καθυστερημένα ή δίνονται σε χρήμα πετσοκομμένα, αφού η σε χρήμα παροχή τους μετά από ένα τουλάχιστον χρόνο έχει ήδη εξανεμιστεί από τον πληθωρισμό και την ακρίβεια.

Όταν η δημοτική Αρχή θέλει π.χ. να “αναβαθμίσει το τουριστικό προϊόν” - αναβάθμιση που λειτουργεί πάντα προς όφελος του κεφαλαίου - είναι πολύ γενναιόδωρη (προγράμματα “γαστρονομικού προορισμού”, τουριστικών διαδρομών κ.ά.). Όταν όμως είναι να δώσει έστω και κάποια “ψίχουλα” στους εργαζόμενους του Δήμου, ανακαλύπτει πάντα πλήθος εμποδίων, των οποίων όμως την ανατροπή ποτέ δε διεκδίκησε!

Αυτές είναι οι προτεραιότητές τους και αυτό υπηρετούν: Κόψε όσο περισσότερο μπορείς από τους εργαζόμενους και δώσε στο κεφάλαιο, για την υποτιθέμενη ανάπτυξη! Αυτή είναι η πολιτική που εφαρμόζουν κυβέρνηση και τοπική διοίκηση, είτε είναι κεντρώοι είτε “αριστεροί” είτε δεξιοί: όλα για το κεφάλαιο και εναντίον του λαού.

Καλούμε τους εργαζόμενους του Δήμου να διεκδικήσουν αυτά που δικαιούνται.

Να μην εξαιρεθεί κανένας εργαζόμενος από αυτά τα μέτρα, γιατί αφορά την υγεία και την ασφάλειά τους!

Η “Λαϊκή Συσπείρωση” ήταν και είναι πάντα δίπλα τους σ’ αυτές τις διεκδικήσεις».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News