Νέα κυβέρνηση: Τι μας περιμένει στα οικονομικά με μία... δεύτερη ανάγνωση

Παραπολιτικά
Νέα κυβέρνηση: Τι μας περιμένει στα οικονομικά με μία... δεύτερη ανάγνωση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ας κάνουμε μία “δεύτερη ανάγνωση” των στόχων που έθεσε στην ομιλία του για τη θητεία του στο ΥΠ.ΟΙΚ.

Βλέποντας τις δηλώσεις Χατζηδάκη με την ανάληψη του υπουργείου Οικονομικών, αρχίζουμε να κατανοούμε γιατί τοποθετήθηκε στο υπουργείο αυτό ο συγκεκριμένος, που θεωρείται το “κομάντο” των “ειδικών αποστολών”, δηλαδή της υλοποίησης συγκεκριμένων (συνήθως σκληρότατα νεοφιλελεύθερων) μεταρρυθμίσεων.

Ας κάνουμε μία “δεύτερη ανάγνωση” των στόχων που έθεσε στην ομιλία του για τη θητεία του στο ΥΠ.ΟΙΚ.

Στόχος πρώτος

Διατήρηση του μέσου ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας στο 3% είναι ο πρώτος στόχος, ώστε να είναι δυνατόν να επιτευχθεί η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και η περαιτέρω μείωση της φορολογίας. Εδώ έχουμε δύο μέσα και έναν στόχο. Ο στόχος είναι η παραπέρα μείωση της φορολογίας - κάτι που σημαίνει ότι έρχονται νέες μειώσεις στους ανώτερους φορολογικούς συντελεστές για τον φόρο εισοδήματος και, κυρίως, μειώσεις στον εταιρικό φόρο. Ήδη ο συνδυασμός φόρων μερισμάτων και εταιρικού φόρου της Ελλάδας είναι από τους χαμηλότερους στην Ε.Ε., η Ν.Δ... θέλει να τον κάνει ακόμη χαμηλότερο. Οπότε ακόμη περισσότερες φοροαπαλλαγές για τις επιχειρήσεις και τα υψηλά εισοδήματα.

Στόχος δεύτερος

Δεύτερος στόχος η σταδιακή αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου με τη μετατόπιση του κέντρου βάρους από την κατανάλωση στις επενδύσεις και τις εξαγωγές. Ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι θα πρέπει να γίνουν οι κατάλληλες αλλαγές, ώστε να μειωθεί η “ψαλίδα” εισαγωγών-εξαγωγών και πλέον στο τέλος της περιόδου να εξάγουμε πολλά περισσότερα προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας.

Εδώ έχει πολύ... ψωμί. Εκτός και αν γίνει η Ελλάδα... Γερμανία μέσα σε 4 χρόνια (σ.σ. δε θα γίνει ούτε σε... 500 χρόνια). Aνατροπή του δυσμενούς ισοζυγίου εισαγωγών-εξαγωγών μέσω ενίσχυσης των εξαγωγών ΔΕ θα γίνει. Κατηγορηματικά. Οπότε, τι μένει; Μα, η μείωση της κατανάλωσης εισαγόμενων ειδών. Και άμα σκεφτούμε ότι, πέρα από μερικές κατηγορίες τροφίμων, ΟΛΑ τα προϊόντα που καταναλώνουμε είναι εισαγόμενα, ο μόνος τρόπος για να γίνει αυτό, δηλαδή μείωση των εισαγωγών, είναι η μείωση της κατανάλωσης. Άλλωστε, το λέει και στην πρώτη γραμμή «μετατόπιση του κέντρου βάρους από την κατανάλωση στις επενδύσεις».

Σε πολύ απλά Ελληνικά: Ετοιμαστείτε για εξαιρετικά “λιτό βίο”, με μείωση εισοδημάτων για την πλειοψηφία του πληθυσμού και μεγάλωμα του κομματιού της “πίτας” των ανώτερων τάξεων. Τα πράγματα θα ζορίσουν ακόμη περισσότερο. Και μια και οι γεωπολιτικές ανακατατάξεις βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, θα έχουμε πολλές ακόμη δήθεν “κρίσεις”, που θα αποτελέσουν ευκαιρία για δραστική μεταφορά πλούτου από τους πολλούς στους ολίγους. Όσον αφορά στην αύξηση των μισθών, δεν υπάρχει καν στις προτεραιότητες του υπουργείου Οικονομικών. Αλλά αυτό σας είχαμε πει, έτσι κι αλλιώς, και προεκλογικά να... το ξεχάσετε.

Τρίτος στόχος

Ως τρίτο στόχο ο νέος ΥΠ.ΟΙΚ. ανέφερε την ένταση στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, ώστε να καταστεί εφικτή η περαιτέρω μείωση των φόρων. Σε αυτήν την προσπάθεια, όπως είπε ο κ. Χατζηδάκης, θα βοηθήσουν οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης για τη δημιουργία και τη χρήση σύγχρονων ψηφιακών εργαλείων, μέσω των οποίων θα εισπράττονται περισσότεροι φόροι.

Εδώ μπαίνουμε σε ένα ενδιαφέρον πεδίο. Η κυβέρνηση πιέζεται από την Ε.Ε. να συλλάβει την τερατώδη φοροδιαφυγή των ελεύθερων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολούμενων και πραγματικά, αν θέλει να κάνει “χώρο” για μειώσεις στους εταιρικούς φόρους (βασικότατος στόχος της νέας κυβέρνησης Μητσοτάκη), θα πρέπει να πιάσει αρκετά δισεκατομμύρια από τους διαφεύγοντες φόρους της “μεσαίας τάξης” (της κανονικής, όχι της... γιαλαντζί). Οπότε, όπως θα διαβάσετε και στη σελίδα της Οικονομίας, η κυβέρνηση ετοιμάζεται για... μεγάλη επιχείρηση “φορολογήστε τους ελεύθερους επαγγελματίες”.

Να θυμίσουμε ότι η συγκεκριμένη επαγγελματική τάξη έδωσε στη Ν.Δ. το μεγαλύτερο ποσοστό της, αφού ψήφισαν κοντά στο 60% το κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Τέταρτος στόχος

Επόμενος στόχος είναι η βελτίωση της “υγείας” του τραπεζικού συστήματος. Τόνισε μεν την καίρια συμβολή του προγράμματος “Ηρακλής” στη μείωση των “κόκκινων” δανείων, σημειώνοντας ότι η προσπάθεια σε αυτόν τον τομέα θα πρέπει να συνεχιστεί. Τόνισε μάλιστα, αναφερόμενος έμμεσα και στις επικείμενες ιδιωτικοποιήσεις, και το γεγονός ότι θα χρειαστούν και άλλες αλλαγές για να γίνουν οι τράπεζες πιο εύρωστες και δυναμικές.

Με άλλα λόγια, θα πρέπει να περιμένουμε “μηδενική ανοχή” στους δανειολήπτες που αδυνατούν να αποπληρώσουν τα δάνειά τους, “τσουνάμι” πλειστηριασμών και όλα αυτά για τα οποία σας έχουμε προειδοποιήσει πολύ καιρό τώρα από τις στήλες της “Ν.Κ.”.

Πέμπτος στόχος

Πέμπτος στόχος θα είναι η ορθή και έγκαιρη αξιοποίηση του 100% των πόρων τόσο του Ταμείου Ανάκαμψης όσο και του ΕΣΠΑ 2021-2027.

Αυτός είναι... ιερός στόχος! Με δεδομένο ότι τα κονδύλια τόσο του Ταμείου Ανάκαμψης όσο και του ΕΣΠΑ έχουν κατευθυνθεί κυρίως στην ενίσχυση συγκεκριμένων επιχειρηματικών συμφερόντων, δεν είναι δυνατό να έχουμε καθυστερήσεις και κωλυσιεργίες, που θα θέσουν σε κίνδυνο τα κέρδη των συγκεκριμένων συμφερόντων.

Εκτός στόχος

Ο έκτος στόχος κατά τον κ. Χατζηδάκη θα είναι η αξιοποίηση της δημόσιας ακίνητης περιουσίας, ώστε να έχουμε προστιθέμενη αξία από τη δημόσια γη. Η λέξη “αξιοποίηση” μεταφράζεται ως “ξεπούλημα”, κάτι που σημαίνει ότι τα ιδιωτικά συμφέροντα θα κάνουν... πάρτι με τη δημόσια περιουσία. Τίποτε καινούργιο, αυτό γίνεται τα τελευταία 12 χρόνια και θα συνεχιστεί μέχρι να μην απομείνει τίποτε δημόσιο στη χώρα, εκτός από τον Στρατό και την Αστυνομία.

Γ.Ψ.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News