Δυσαρέσκεια από τους... παλιούς Έλληνες του εξωτερικού

Παραπολιτικά
Δυσαρέσκεια από τους... παλιούς Έλληνες του εξωτερικού

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ωστόσο οι... παλιοί ομογενείς δεν εξασφάλισαν δικαίωμα ψήφου, γιατί δεν μπόρεσαν να τεκμηριώσουν 2ετή διαμονή στην Ελλάδα τις τελευταίες δεκαετίες

«Σήμερα είναι μία ιστορική μέρα, μία μέρα γιορτής για τη Δημοκρατία, καθώς αγκαλιάζει και τους Έλληνες εκλογείς του εξωτερικού», τόνισε χθες ο γενικός γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας, Γιάννης Χρυσουλάκης, σε δηλώσεις του προς τα ΜΜΕ.

Οι 22.816 Ελληνίδες και οι Έλληνες του εξωτερικού για πρώτη φορά προσήλθαν στις κάλπες από τον τόπο διαμονής τους στο εξωτερικό για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στις εθνικές εκλογές, χωρίς να χρειαστεί να μεταβούν στην Ελλάδα. Οι κάλπες άνοιξαν προχθές τα μεσάνυχτα για τους Έλληνες εκλογείς στην Αυστραλία και στη συνέχεια σε 34 ακόμη χώρες, σε σύνολο 99 εκλογικών τμημάτων, ενώ η διαδικασία ολοκληρώθηκε χθες στις 5 τα ξημερώματα με τα εκλογικά τμήματα στη δυτική ακτή των ΗΠΑ.

Ωστόσο οι... παλιοί ομογενείς δεν εξασφάλισαν δικαίωμα ψήφου, γιατί δεν μπόρεσαν να τεκμηριώσουν 2ετή διαμονή στην Ελλάδα τις τελευταίες δεκαετίες. Για την ιστορία, σημειώνεται ότι οι περισσότερες αιτήσεις που εγκρίθηκαν υποβλήθηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο και ήταν 4.556 και ακολουθούν η Γερμανία με 3.226, οι ΗΠΑ με 1.617, το Βέλγιο με 1.607 και η Κύπρος με 1.432.

Οι εκλογικοί σάκοι με τα κλειστά και σφραγισμένα ψηφοδέλτια των Ελλήνων εκλογέων του εξωτερικού θα μεταφερθούν αεροπορικώς στην Αθήνα, συνοδεία των αρμόδιων εποπτών και δικαστικών αντιπροσώπων, και θα παραδοθούν στο Εφετείο Αθηνών, όπου θα γίνει η καταμέτρηση των ψήφων, μετά το πέρας της εκλογικής διαδικασίας και εντός της ελληνικής επικράτειας.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News