Για τα σενάρια μέχρι την Κυριακή της κάλπης...

Παραπολιτικά
Για τα σενάρια μέχρι την Κυριακή της κάλπης...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όμως, ανεξάρτητα από όσα λένε οι πολιτικοί και δη στην προεκλογική περίοδο, έχουμε τα εξής δεδομένα...

Μιας που οι ίδιοι οι πολιτικοί αρχηγοί… ποδοσφαιροποιούν και μπασκετοποιούν τις εκλογές, ας το κάνουμε κι εμείς. Με μια βασική επισήμανση εξαρχής: Αν οι εκλογές είναι ντέρμπι, όπως λένε Μητσοτάκης και Τσίπρας, τότε μπορεί να κριθούν από ένα buzzerbeater στην κάλπη της ερχόμενης Κυριακής, αρκεί να υπάρχει ο (εκλογικός) Σλούκας. Και δεν τον βλέπουμε. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε τις προάλλες ότι «κάθε εκλογή είναι ντέρμπι» και «ξεκινάμε πάντα από μηδέν-μηδέν (0-0)». Ο Αλέξης Τσίπρας άκουσε με ικανοποίηση έναν ψηφοφόρο του ΣΥΡΙΖΑ να του λέει «βάλ’ το στο τέλος, όπως ο Σλούκας, για να τους τελειώσεις» και του απάντησε «μου δίνεις ιδέες».

Είναι οι εκλογές “ντέρμπι”;

Όμως, ανεξάρτητα από όσα λένε οι πολιτικοί και δη στην προεκλογική περίοδο, έχουμε τα εξής δεδομένα:

Πρώτον, σπανιότατα οι εκλογές είναι “ντέρμπι”. Στην Ελλάδα της Μεταπολίτευσης μόνο μια εκλογική αναμέτρηση εξελίχθηκε έτσι. Αυτή του 2000, όταν κοιμηθήκαμε με κυβέρνηση Ν.Δ. και ξυπνήσαμε με κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ.

Δεύτερον, φυσικά δεν αποκλείεται μια επανάληψη. Όμως, το “ντέρμπι” θα είναι καταστροφικό για τη Ν.Δ. και τον Μητσοτάκη. Αντίθετα, θα ευνοήσει τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Τσίπρα. Γιατί;

Τρίτον, σε περίπτωση “ισοπαλίας” ή έστω μικρού προβαδίσματος και μάλιστα με ποσοστά περί το 30%-33%, θα ανατραπούν όλοι οι σχεδιασμοί. Ο κ. Μητσοτάκης δε θα μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση συνεργασίας (δε θα φτάνουν τα “κουκιά” και το ΠΑΣΟΚ θα είναι αρνητικό) και το ρίσκο των δεύτερων εκλογών, προς αναζήτηση της αυτοδυναμίας, θα είναι πολύ μεγάλο. Διότι οι “δεξαμενές”, από τις οποίες θα μπορεί να αντλήσει ψηφοφόρους, θα είναι μισοάδειες. Χωρίς 35% στις πρώτες εκλογές, όλα θα είναι δύσκολα για τη Ν.Δ.

Τέταρτον, αντίθετα μια “ισοπαλία” ή, ακόμα καλύτερα, ένα δικό του προβάδισμα έστω με μια ψήφο θα είναι σημαντικό επίτευγμα για τον ΣΥΡΙΖΑ. Θα είναι μια ανέλπιστη, με τα σημερινά δεδομένα, νίκη, η οποία θα κάνει ευκολότερη τη συνέχεια. Διότι θα καταστήσει ευκολότερη τη δημιουργία κυβέρνησης συνεργασίας και προς τούτο θα χρειαστεί και το ΠΑΣΟΚ να έχει ποσοστό υψηλότερο του 10%, ώστε “να βγαίνουν τα κουκιά”. Τότε θα είναι πολύ δύσκολο για τον Νίκο Ανδρουλάκη και το ΠΑΣΟΚ να αρνηθούν τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας, διότι η προσφυγή σε δεύτερες εκλογές δεν τους συμφέρει έτσι κι αλλιώς.

Πέμπτον, παρ’ όλα αυτά, αν οδηγηθούμε σε δεύτερες εκλογές με αυτές τις συνθήκες, τότε ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει το πλεονέκτημα. Πέρα από το ψυχολογικό αβαντάζ της πρωτιάς, θα έχει και μεγαλύτερες “δεξαμενές” άντλησης ψηφοφόρων.

Συμπέρασμα: Ο κ. Μητσοτάκης ξέρει πολύ καλά ότι, αν οι εκλογές αποδειχθούν ντέρμπι, θα έχει ηττηθεί. Διότι θα έχει ανατραπεί όλη η καλά φιλοτεχνημένη εικόνα για άνετη νίκη, που θα ανοίγει τον δρόμο για αυτοδυναμία. Βεβαίως, το πιθανότερο είναι ότι αυτά τα περί “ντέρμπι” και “μηδέν-μηδέν” ο νυν πρωθυπουργός τα λέει για να ξορκίσει τον εφησυχασμό και τη χαλαρότητα και για να μη βρεθεί προ εκπλήξεων το βράδυ της 21ης Μαΐου. Όμως, έτσι κι αλλιώς, γνωρίζει ότι, αν το βράδυ εκείνο το ποσοστό της Ν.Δ. κινηθεί περί το 30% και όχι περί το 35%, τα πράγματα δε θα είναι καθόλου καλά γι’ αυτόν.

Αντίστοιχα, ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ γνωρίζουν ότι, αν δεν είναι πρώτο κόμμα ή έστω αν η ήττα τους δεν είναι με μικρή διαφορά και (το χειρότερο) αν η Ν.Δ. κινηθεί περί το 35%, όλα θα είναι αρνητικά γι’ αυτούς. Αλλά για τους σχεδιασμούς και τους υπολογισμούς, ο Αμερικανός πρωτοπυγμάχος Μάικ Τάισον το έχει πει έτσι: «Όλοι έχουν κάποιο σχέδιο, μέχρι να φάνε την πρώτη μπουνιά στη μούρη». Το βράδυ της 21ης Μαΐου θα δούμε πού θα πέσει η πρώτη μπουνιά…

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News