Θλίψη για τον σερ του Ηρακλείου

Παραπολιτικά
Θλίψη για τον σερ του Ηρακλείου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

“Έφυγε” ο Βασίλειος Μαρκεζίνης

Ο σερ Βασίλειος Μαρκεζίνης υπέφερε χρόνια από άνοια και άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 79 ετών, στην Οξφόρδη, όπου ζούσε μόνιμα.

Ήταν σπουδαίος Έλληνας νομικός και πανεπιστημιακός, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Τέξας. Ο εκλιπών είχε τιμήσει με την παρουσία του την εκπομπή “Αντιθέσεις” στην “ΚΡΗΤΗ ΤV” δύο φορές, σε δύο συνεντεύξεις που είχαν προκαλέσει αίσθηση για την πολιτική, γεωπολιτική αλλά και την ανάλυσή του πάνω στα εθνικά θέματα.

Ο Βασίλης Μαρκεζίνης γεννήθηκε στην Αθήνα στις 10 Ιουλίου 1944 και ήταν γιος του πολιτικού Σπύρου Μαρκεζίνη, που χρημάτισε και πρωθυπουργός της Χούντας, στην περίφημη απόπειρα “φιλελευθεροποίησης” του καθεστώτος, που θρυμματίστηκε με την εξέγερση και τη δολοφονική καταστολή της τον Νοέμβριο του 1973 στο Πολυτεχνείο. Ο εκλιπών μάλιστα είχε διαφωνήσει σε συνεντεύξεις του με την τότε επιλογή του πατέρα του, να δώσει πολιτικό “άλλοθι” στους δικτάτορες.

Ο Βασίλειος Μαρκεζίνης έλαβε το πτυχίο του από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών με βαθμό 10 και το πρώτο του διδακτορικό με άριστα. Είναι τακτικός καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Τέξας και ιδρυτής και διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνικού Δικαίου του Πανεπιστημίου του Τέξας στο Όστιν. Διετέλεσε τακτικός καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, όπου ίδρυσε και διηύθυνε από το 2001 έως το 2007 το Ινστιτούτο Παγκοσμίου Δικαίου, όπως επίσης και του Πανεπιστημίου του Λάιντεν (Ολλανδίας) και του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, όπου ίδρυσε και διηύθυνε από το 1995 ως το 2001 το Ινστιτούτο Ευρωπαϊκού και Συγκριτικού Δικαίου. Επιπλέον, έχει διδάξει σε 25 πανεπιστήμια ανά τον κόσμο, έχει συγγράψει 33 βιβλία και πάνω από 130 νομικά άρθρα, τα οποία έχουν δημοσιευτεί σε νομικά περιοδικά σε ολόκληρο τον κόσμο.

Τα έργα του έχουν μεταφραστεί στα Γερμανικά, Γαλλικά, Ιταλικά, Πορτογαλικά και Κινεζικά. Στα πρόσφατα έργα του ασχολήθηκε με την κρίση στην Ελλάδα.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News