"Ψίχουλα" στην Κρήτη για τις πυρκαγιές του 2022

Παραπολιτικά
"Ψίχουλα" στην Κρήτη για τις πυρκαγιές του 2022

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

4,3 εκατομμύρια ευρώ για τις πυρκαγιές του έτους 2022 θα μοιραστούν στις Π.Ε. Λέσβου, Ρεθύμνου και Φωκίδος.

Έρχονται στην Κρήτη “ψίχουλα” από τις ενισχύσεις και τις αποζημιώσεις που ανακοίνωσαν από κοινού τα συναρμόδια υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Οικονομικών. Αλλά και αυτά θα έρθουν μόλις... “εγκριθούν”. Σε ό,τι αφορά την Κρήτη, γίνεται ιδιαίτερη αναφορά μόνο σε 4,3 εκατομμύρια ευρώ για τις πυρκαγιές του έτους 2022, αλλά αυτά θα μοιραστούν στις Π.Ε. Λέσβου, Ρεθύμνου και Φωκίδος.

Επίσης, στο πλαίσιο του “de minimis” καταβάλλεται το Μεταφορικό Ισοδύναμο, ύψους 12,5 εκατομμυρίων ευρώ, που αφορά στα νησιά. Το ποσό αυτό όμως είναι ένα μέρος από το συνολικό πακέτο των 49,9 εκατομμυρίων ευρώ του “de minimis”, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση.

Τέλος, αποστέλλεται προς έγκριση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή μια δεύτερη δέσμη αιτήματος αποζημιώσεων, βάσει του προσωρινού πλαισίου κρατικών ενισχύσεων λόγω εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία (ουκρανόμετρου), ύψους 30,43 εκατομμυρίων ευρώ. Από αυτά, θα καταβληθούν αφού δοθεί η σχετική έγκριση τα 12 εκατομμύρια ευρώ, που έχει υποσχεθεί η κυβέρνηση στα μελίσσια όλης της επικράτειας. Εδώ γίνεται αναφορά στις Περιφερειακές Ενότητες Ηρακλείου, Χανίων, Αιτωλοακαρνανίας, Χαλκιδικής και Λάρισας.

Το συνολικό ποσό προγραμματισμένων πληρωμών Απριλίου-Μαΐου 2023 (ΕΛΓΑ, de minimis, προσωρινό πλαίσιο για την ουκρανική κρίση) ανέρχεται στα 185,8 εκατομμύρια ευρώ. Δηλαδή, από τα χρήματα αυτά θα έρθουν στο νησί μας μερικά εκατομμύρια ευρώ, με την προϋπόθεση όμως ότι θα... εγκριθεί από τις Βρυξέλλες η ενίσχυση των μελισσοκόμων.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News