Γιατί δεν μπήκε στην υποψηφιότητα της UNESCO και το ανάκτορο του Γαλατά;

Παραπολιτικά
Γιατί δεν μπήκε στην υποψηφιότητα της UNESCO και το ανάκτορο του Γαλατά;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο κ. Κεγκέρογλου ρωτάει τους λόγους που δεν συμπεριλήφθηκε και αν υπάρχει περιθώριο να αναθεωρηθεί η απόφαση και να επανυποβληθεί ο φάκελος στην Unesco μαζί το ανάκτορο του Γαλατά.

Επίκαιρη ερώτηση κατέθεσε στο Υπουργείο Πολιτισμού, ο Βουλευτής Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, κ.Βασίλης Κεγκέρογλου με αφορμή των υποψηφιότητα των 6 μινωικών ανακτόρων της Κρήτης και την εξαίρεση από αυτά του ανακτόρου του Γαλατά στον Δήμο Μινώα Πεδιάδας. Ο κ. Κεγκέρογλου ρωτάει τους λόγους που δεν συμπεριλήφθηκε και αν υπάρχει περιθώριο να αναθεωρηθεί η απόφαση και να επανυποβληθεί ο φάκελος στην Unesco μαζί το ανάκτορο του Γαλατά.

Αναλυτικά το κείμενο της επίκαιρης ερώτησης έχει ως εξής:

«Το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού αναδεικνύει τη μοναδική πολιτιστική ταυτότητα της Κρήτης στο πλαίσιο του φακέλου υποψηφιότητας για τη σειριακή εγγραφή έξι Μινωικών Ανακτόρων – Ζάκρου, Κνωσού, Φαιστού, Μαλίων, Ζωμίνθου, Κυδωνίας- στον Κατάλογο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO που έχει καταρτίσει η Διεύθυνση Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων σε συνεργασία με τις Εφορείες Αρχαιοτήτων Κρήτης και την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης.

Ωστόσο, υπάρχει και το ανάκτορο του Γαλατά που είναι αρχαιολογικός χώρος της μινωικής εποχής και βρίσκεται κοντά στο χωριό Γαλατάς του δήμου Μινώα Πεδιάδας.

Μάλιστα είναι κτισμένο στην κορυφή λόφου και χρονολογείται από τον 17ο αιώνα π.Χ και ανασκάφηκε την περίοδο 1992-2005 υπό την καθοδήγηση του Γιώργου Ρεθυμιωτάκη.

Eπειδή πρόκειται για Μινωικό ανάκτορο και είναι απαράδεκτος ο αποκλεισμός του από την υποψηφιότητα στον Κατάλογο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News