Μια συγνώμη και μια υπόσχεση...

Παραπολιτικά
Μια συγνώμη και μια υπόσχεση...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μέσα από αυτήν τη στήλη, προσπαθήσαμε χθες να αναγνωρίσουμε το λάθος μας, κάνοντας έναν μικρό απολογισμό, γιατί κι εμείς οι συντάκτες δεν εκτιμήσαμε σωστά κι ενδεχομένως να μη δώσαμε τον χώρο και τον χρόνο, ώστε να αναδειχτούν κάποια ζητήματα και προβλήματα, τα οποία προσπαθούσαν να επισημάνουν οι συνδικαλιστές σε διοικήσεις. Σήμερα, καλούμαστε να διαχειριστούμε, όλοι ανεξαιρέτως, ο καθένας από το δικό του μετερίζι, τις επιπτώσεις από τη μεγαλύτερη σιδηροδρομική τραγωδία στην ιστορία της χώρας. Ακολουθεί η συγγνώμη των δημοσιογράφων της Αθήνας και η δέσμευση των συντακτών να μην απομακρύνονται από την αποστολή τους, τον έλεγχο της εξουσίας και να μη λειτουργούν απλώς ως επιχειρήσεις, με όρους τηλεθέασης και επισκεψιμότητας. «Οι δημοσιογράφοι της Αθήνας συμμετέχουν, όπως και ολόκληρη η χώρα, στο βαρύτατο πένθος για τους συνανθρώπους μας που χάθηκαν άδικα και συμπαρίστανται στην οδύνη των οικογενειών και των οικείων τους. Η τραγωδία στα Τέμπη αναδεικνύει, με οδυνηρότατο τρόπο αυτήν τη φορά, τα “δομικά” προβλήματα που μαστίζουν τα ελληνικά ΜΜΕ.

Οι προειδοποιήσεις των εργαζομένων στους σιδηροδρόμους δεν είχαν την κάλυψη που αναλογούσε στη σοβαρότητα του ζητήματος και τα λίγα, αλλά υπαρκτά, ρεπορτάζ δημοσιογράφων, ΜΜΕ και ερευνητικών δημοσιογραφικών ομάδων δεν αναπαρήχθησαν. Όσο τα ΜΜΕ απομακρύνονται από την αποστολή τους να ελέγχουν την εξουσία, όσο στην ιεράρχηση των ειδήσεων κυριαρχούν κριτήρια άσχετα με την υπεράσπιση του δημοσίου συμφέροντος, όσο οι επιχειρήσεις ΜΜΕ περιορίζονται στο να λειτουργούν απλώς ως επιχειρήσεις και με όρους τηλεθέασης και επισκεψιμότητας, όσο οι δημοσιογράφοι υφίστανται περιορισμούς στο να ερευνούν, τόσο θα αποδυναμώνονται οι θεσμικές εγγυήσεις για τη λειτουργία του κράτους. Η στείρα αναπαραγωγή non paper, ακόμη και αυτές τις τραγικές ώρες, από μερίδα ενημερωτικών σελίδων, είναι άλλο ένα δείγμα δημοσιογραφικής στρέβλωσης. Ο δημοσιογραφικός κλάδος αναλαμβάνει το μέρος της ευθύνης που του αναλογεί.

Τα Διοικητικά Συμβούλια της ΕΣΗΕΑ και της ΕΣΠΗΤ θεωρούν ότι διερμηνεύουν τη βούληση των δημοσιογράφων, αναλαμβάνοντας τη δέσμευση ότι τα αίτια και οι ευθύνες για αυτή την ανείπωτη φρίκη θα ερευνηθούν σε βάθος, με ψυχραιμία, επαγγελματισμό και τεκμηρίωση. Ακριβώς όπως συμβαίνει αυτές τις ώρες από την πλειονότητα των συναδέλφων, ιδιαίτερα όλων όσοι βρίσκονται στην “πρώτη γραμμή”, άυπνοι, υπό δραματικές συνθήκες».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News