“Καζάνι που βράζει” ο πολιτισμός στη χώρα - «Όχι» μουσείων και καλλιτεχνών

Παραπολιτικά
“Καζάνι που βράζει” ο πολιτισμός στη χώρα - «Όχι» μουσείων και καλλιτεχνών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο πλευρό των εργαζομένων προστίθενται όλο και περισσότεροι φορείς, εργαζόμενοι και πολίτες, ενώ η μάχη κορυφώνεται ενόψει της συζήτησης στη Βουλή

Τον αγώνα του συνεχίζει να δίνει το προσωπικό των 5 μουσείων της χώρας, ανάμεσά τους και του Ηρακλείου, αντιδρώντας στο νομοσχέδιο που τα μετατρέπει σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, εξέλιξη που όλοι συμφωνούν ότι είναι καταστροφική με διατάξεις που θα προκαλέσουν τεράστια προβλήματα, υποθηκεύοντας ουσιαστικά τον πολιτισμό. Στο πλευρό των εργαζομένων προστίθενται όλο και περισσότεροι φορείς, εργαζόμενοι και πολίτες, ενώ η μάχη κορυφώνεται ενόψει της συζήτησης στη Βουλή. Όπως εμφατικά υπενθυμίζουν οι άνθρωποι των μουσείων, ο νέος νόμος θα δώσει τη διαχείριση των εν λόγω μουσείων (Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, Εθνικό Αρχαιολογικό, Βυζαντινό και Χριστιανικό, Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης και Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού) στα χέρια «ενός διορισμένου, από την εκάστοτε κυβέρνηση, Διοικητικού Συμβουλίου, που θα λειτουργεί σύμφωνα με συμφέροντα αλλότριων με τον πολιτισμό παραγόντων». Επίσης θα οδηγήσει στην «περικοπή όλων των δωρεάν παρεχόμενων υπηρεσιών, μεταξύ των οποίων πλήθους εκπαιδευτικών προγραμμάτων για σχολεία και πολιτιστικών δραστηριοτήτων για το ευρύ κοινό της πόλης του Ηρακλείου, και όχι μόνο». Με τον νόμο υποθηκεύεται το μέλλον καθώς η υιοθέτησή του σημαίνει «τον μακροχρόνιο δανεισμό (25+25 χρόνια, δηλαδή για δύο γενιές!) αρχαιοτήτων και προβεβλημένων εκθεμάτων του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου».

Όμως δεν είναι μόνο τα μουσεία που βρίσκονται σε αναβρασμό. Αντίστοιχη εικόνα καταγράφεται και στον καλλιτεχνικό χώρο. Έτσι, μια μέρα μετά την ανακοίνωση των παραιτήσεων των διδασκόντων και των διδασκουσών της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου, τον ίδιο δρόμο ακολούθησαν και οι συνάδελφοί τους στη Δραματική Σχολή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, με σκοπό να εκφράσουν την αντίθεσή τους στο Προεδρικό Διάταγμα 85. Συγκεκριμένα, με ανακοίνωσή τους οι καθηγητές στη Σχολή του ΚΘΒΕ υποβάλλουν την παραίτησή τους και δηλώνουν αλληλέγγυοι με τους σπουδαστές στη Δραματική Σχολή του ΚΘΒΕ και στους συναδέλφους τους της Δραματικής Σχολής του Εθνικού. Μετά τις εξελίξεις αυτές, είναι πια πιο ορατός από ποτέ ο κίνδυνος να χαθεί το τρέχον σπουδαστικό έτος τής υπό κατάληψη Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου, καθώς το σύνολο των διδασκόντων της - 38 τον αριθμό - ανακοίνωσαν επίσημα την παραίτησή τους από τα καθήκοντά τους. Όπως είχαν γνωστοποιήσει στις 24 Ιανουαρίου, το χρονικό όριο μέχρι το οποίο θα περίμεναν από την κυβέρνηση κάποια ένδειξη τροποποίησης του Π.Δ. 85/2022 (το οποίο, σύμφωνα με μεγάλη μερίδα του καλλιτεχνικού κόσμου, υποβαθμίζει τα πτυχία των σχολών τους) ήταν η 8η Φεβρουαρίου, ημερομηνία οριακή για την απώλεια του σπουδαστικού έτους. Για τους διδάσκοντες η ένδειξη αυτή δεν ήρθε, ενώ έκριναν ως άκαρπη και μια συνάντηση που είχαν την περασμένη Τρίτη με το υπουργείο Πολιτισμού.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News