Από το κακό στο χειρότερο...

Παραπολιτικά
Από το κακό στο χειρότερο...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η κατάσταση γίνεται χειρότερη ημέρα με την ημέρα. Αυτό αναφέρει η διοίκηση του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας, τόσο για την κτηνοτροφία, όσο και για την πτηνοτροφία της χώρας.

Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Ελληνικής Κτηνοτροφίας, το κόστος παραγωγής αυξάνεται συνεχώς (ζωοτροφές, ενέργεια, ανταλλακτικά κ.ά.) και παρότι αυξήθηκαν οι τιμές πώλησης γάλακτος και κρέατος δεν καλύπτουν στη μεγάλη πλειοψηφία των παραγωγών-κτηνοτρόφων το κόστος παραγωγής.

«Όμως είναι ενθαρρυντικό ότι οι συνεταιρισμοί έκλεισαν συμφωνίες για την παραγωγή των μελών τους σε πολύ καλύτερες τιμές από τους μεμονωμένους κτηνοτρόφους, κύρια στο αιγοπρόβειο γάλα, και αυτό δείχνει τον δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουμε και ακολουθούμε ήδη», σύμφωνα με τον ΣΕΚ.

Ο συνεργατισμός είναι μονόδρομος

«Η σύσταση νέων συνεταιρισμών στον κτηνοτροφικό χώρο είναι επιβεβλημένη», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας.

«Η στήριξη που περιμένουμε από την κυβέρνηση εδώ και πέντε μήνες περίπου δεν έχει δοθεί, έστω και εάν δεν είναι το ύψος του ποσού που ζητούσαμε, ώστε να καλυφθεί ένα μέρος του αυξημένου κόστους», όπως επισημαίνεται.

Και ξεκαθαρίζει η οργάνωση ότι, ενώ διεκδικούσε 150 εκατομμύρια ευρώ από κοινού με τις άλλες κτηνοτροφικές οργανώσεις για όλους τους κλάδους (της κτηνοτροφίας, της πτηνοτροφία και της μελισσοκομίας), εντούτοις ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γεωργαντάς έχει ανακοινώσει ότι θα δοθούν 90 εκατομμύρια ευρώ. «Ζητάμε να δοθούν άμεσα και συνεχίζουμε να διεκδικούμε και τα υπόλοιπα.

Διεκδικούμε, επίσης, μείωση των ασφαλιστικών εισφορών που καταβάλλουν οι κτηνοτρόφοι προς τον ΕΛΓΑ, που είναι περίπου 16 εκατομμύρια ευρώ, ενώ οι αποζημιώσεις τους δεν ξεπερνούν τα 5 εκατομμύρια ευρώ, και να ενταχθούν και άλλοι ασφαλιζόμενοι κίνδυνοι.

Ζητάμε την υλοποίηση ειδικού προγράμματος επιδοτούμενων “κτηνοτροφικών φωτοβολταϊκών”, για μόνιμη λύση στο ενεργειακό κόστος των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων. Οι ενισχύσεις να δοθούν σύμφωνα με τις ενεργειακές ανάγκες της κάθε εκμετάλλευσης µε ισχύ έως 100.000 κιλοβατώρες ετησίως».

Με τούτα και με κείνα

Α, και να μην ξεχάσουμε πως είναι πια παρελθόν η αυτάρκεια της Κρήτης σε αιγοπρόβειο κρέας. Όπως έχουμε ξαναγράψει, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας, από το 2020 και μετά, για πρώτη φορά στην ιστορία της αιγοπροβατοτροφίας στην Κρήτη, το νησί έχασε την υπερ-επάρκεια που είχε, ενώ σήμερα, σε επίπεδο χώρας, ο κλάδος βρίσκεται σε συνεχώς μειούμενη παραγωγή, με ό,τι αυτό συνεπάγεται τόσο για τα συμφέροντα των κτηνοτρόφων, όσο και για τη διατροφή των καταναλωτών.

Τι κάνουν οι κρατούντες προς την κατεύθυνση της ανάκτησης της χαμένης μας παραγωγής; Τους ενδιαφέρει; Ή θα μας αφήσουν να βαδίζουμε ολοένα και σε χειρότερους δρόμους, εξάρτησης της Κρήτης και της χώρας γενικότερα από τα εισαγόμενα κρέατα; Μήπως να αφήσουν τα ψίχουλα και να προχωρήσουν σε γενναίες στηρίξεις, επιτέλους;

Χ.Π.

(φωτογραφία αρχείου Unsplash)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News