Δήμος Ηρακλείου: Φέρνουν υπόγειους κάδους… με «φωτογραφική» προμήθεια;

Παραπολιτικά
Δήμος Ηρακλείου: Φέρνουν υπόγειους κάδους… με «φωτογραφική» προμήθεια;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το θέμα είναι ότι οι κάδοι που παραγγέλλονται είναι υπόγειοι, χωρίς συμπίεση, γεγονός που σημαίνει ότι θα χρειάζονται τρεις φορές την ημέρα άδειασμα με ειδικό γερανό, που θα σηκώνει τον κάδο, και έτσι θα εκτοξεύεται το κόστος

Μα, τι ακριβώς συμβαίνει με τους νέους υπόγειους κάδους ; Αντιδήμαρχος κερνάει, αντιδήμαρχος πίνει; Ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας εγκρίνει τις διαδικασίες μέσω Οικονομικής Επιτροπής μαζί με την αντιδήμαρχο Οικονομικών για την προμήθεια κάδων κόστους 350.000 ευρώ! «Και ποιο είναι το πρόβλημα;», θα αναρωτηθεί κάποιος. Το θέμα είναι ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, οι κάδοι που παραγγέλλονται είναι υπόγειοι, χωρίς συμπίεση, γεγονός που σημαίνει ότι θα χρειάζονται τρεις φορές την ημέρα άδειασμα με ειδικό γερανό, που θα σηκώνει τον κάδο, και έτσι θα εκτοξεύεται το κόστος. Μάλιστα, για να αδειάζονται οι υπόγειοι κάδοι χωρίς συμπίεση απαιτείται η αγορά και γερανών ειδικών που θα τοποθετηθούν επί των απορριμματοφόρων. Και αντί να γίνει ανοικτή πρόσκληση, ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας έβγαλε προδιαγραφές που πήγαν στην Οικονομική Επιτροπή. Και κάπως έτσι οδηγείται κάποιος στο συμπέρασμα περί “φωτογραφικής” προμήθειας!

  • 250.000 ευρώ κάδοι.
  • 52.510 ευρώ γερανοί επί απορριμματοφόρων.

Η επικύρωση πρακτικού ελέγχου δικαιολογητικών συμμετοχής έγινε από την Οικονομική Επιτροπή στις 20 Ιουλίου 2021 και από τότε και μέχρι τη 13η/10/2022 έχει λάβει διαδοχικές παρατάσεις παράδοσης του εξοπλισμού.

Η εγκατάσταση υπόγειων κάδων του συγκεκριμένου είδους γίνεται χωρίς τη διαδικασία συμπίεσης του περιεχομένου, κάτι που τους καθιστά ακατάλληλους για ανακύκλωση, αλλά ταυτόχρονα το μέγεθός τους τούς καθιστά εξίσου ακατάλληλους για προδιαλεγμένα οργανικά, λόγω βάρους αλλά και κατασκευής.

Οι υπόγειοι κάδοι αποτέλεσαν πρόσκαιρη λύση για αντικατάσταση μικρότερων κάδων των σύμμεικτων απορριμμάτων με αναλογία 1/2 για τους χωρίς συμπίεση και 1/4 για τους κάδους με συμπίεση. Εφόσον η διαχείριση των απορριμμάτων χωρίζεται πλέον σε αρκετά, διακριτά ρεύματα, οι υπόγειοι κάδοι ποιο ρεύμα μπορούν να εξυπηρετήσουν;

Επιπλέον, η τοποθέτηση γερανού σε υφιστάμενα απορριμματοφόρα θα επιφέρει μείωση του ωφέλιμου φορτίου, που σημαίνει μικρότερη χωρητικότητα, άρα επιπλέον δρομολόγια. Έτσι, λοιπόν, δεν προκύπτει άμεσο όφελος από τη χρήση των υπόγειων κάδων, αφού στην ουσία ό,τι εξοικονομείται από τη χωρητικότητα των κάδων, το επιβαρύνεται ο Δήμος με τα παραπάνω δρομολόγια.

Οι οδηγοί δεν είναι χειριστές γερανού, απαιτεί ιδιαίτερη εκπαίδευση η ασφαλής χρήση ενός τέτοιου μηχανήματος, γεγονός που ενδέχεται να οδηγήσει σε καθυστέρηση δρομολογίων ή επιπλέον προσωπικό.

Οι υπόγειοι κάδοι ανήκουν σε παλαιότερες εποχές διαχείρισης απορριμμάτων. Οι σύγχρονοι τρόποι επιβάλλουν διαλογή στην πηγή σε πολλά ρεύματα, ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση.

Εμείς επιφυλασσόμεθα. Αν δεν είναι έτσι... τότε μια απάντηση από τις αρμόδιες υπηρεσίες, τον Δήμο Ηρακλείου ή τις αρμόδιες αντιδημαρχίες και θα τη δημοσιεύσουμε.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News