Υπάρχουν ορισμένες δηλώσεις πολιτικών που μοιάζουν... φαινομενικά αθώες, αλλά όταν τις “διαβάσεις” σε δεύτερο επίπεδο, τρομάζεις. Και τρομάζεις ακόμη περισσότερο όταν συνειδητοποιήσεις σε ποιο ακροατήριο διατυπώθηκαν αυτές οι δηλώσεις.
Αναφέρομαι στις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη, στη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης του ομίλου AXIA ενώπιον ακροατηρίου επενδυτών. Και τι είπε ο πρωθυπουργός; Υποσχέθηκε ακόμη περισσότερες «μεταρρυθμίσεις»! Ιδού τι είπε: «Θα έχουμε εκλογές το 2023, έχουμε ένα πολύ φιλόδοξο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων. Αν μη τι άλλο, έχουμε μάθει και από τα λάθη μας. Επομένως, πιστεύω ότι στη δεύτερη θητεία μας θα εστιάσουμε ακόμα περισσότερο στην υλοποίηση μεταρρυθμίσεων. Και αν μη τι άλλο, η διάθεσή μας για μεταρρυθμίσεις είναι πολύ μεγαλύτερη τώρα», πρόσθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ποιο είναι το “τρομακτικό”; Το ότι οι “μεταρρυθμίσεις” είναι απλώς ένας εύσχημος τρόπος για να ειπωθεί ότι ακολουθεί ακόμη μεγαλύτερη επίθεση στα (ελάχιστα εναπομείναντα) εργασιακά δικαιώματα, ακόμη περισσότερες ευκαιρίες για μεταφορά πλούτου από τα κάτω προς τα πάνω, από τους πολλούς στους ολίγους (και εκλεκτούς).
Τι έχουμε να ζήσουμε ακόμη...
Ένα... μπόνους 5,2 δισ.
Ένα αναδρομικό κέρδος σε τόκους ύψους 5,2 δισ. ευρώ έχει να περιμένει η Ελλάδα ως... έπαθλο της ολοκλήρωσης με επιτυχία όλων των αξιολογήσεων της ενισχυμένης εποπτείας, από το 2018 μέχρι σήμερα.
Οι τόκοι αυτοί αφορούν ένα δάνειο ύψους 11 δισ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), το οποίο πήρε η Ελλάδα κατά τη διάρκεια του 2ου μνημονίου, στις αρχές του 2012, για την προαγορά παλαιότερου, “ακριβού” χρέους. Το δάνειο αυτό είχε ως όρο ότι θα αποπληρωθεί σε πέντε χρόνια (ως το 2016), με κυμαινόμενο επιτόκιο λίγο πάνω από 1%. Αν η Ελλάδα δεν ήταν σε θέση να εκπληρώσει αυτόν τον όρο, θα επιβαρυνόταν ένα επιτοκιακό πέναλτι (step up interest) της τάξης του 2,5% για το υπόλοιπο διάστημα μέχρι και την αποπληρωμή του συγκεκριμένου δανείου.
Οι ελληνικές Αρχές είχαν ζητήσει την αναστολή του αυξημένου επιτοκίου να διαδεχθεί η οριστική κατάργησή του, αφού η Ελλάδα πέρασε με επιτυχία τις “εξετάσεις” της, επί τέσσερα συνεχόμενα χρόνια. Σε αυτό το θέμα, φαίνεται ότι υπάρχουν καλά νέα, αφού κοινοτικές πηγές τόνιζαν ότι το ελληνικό αίτημα τυγχάνει θετικής αντιμετώπισης και είναι πολύ πιθανό να πάρει θετική έγκριση.
(φωτογραφία αρχείου ΑΡ)