Νέος νόμος για τις παρακολουθήσεις

Παραπολιτικά
Νέος νόμος για τις παρακολουθήσεις

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μετά τον σάλο από το σκάνδαλο των υποκλοπών και ενώ ακόμη φαίνεται ότι ακολουθούν κι άλλες αποκαλύψεις, βγήκε σε δημόσια διαβούλευση η νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης για τη λειτουργία της ΕΥΠ, την επιλογή του διοικητή της, τα “φίλτρα” για τις παρακολουθήσεις πολιτικών προσώπων και την απαγόρευση των κακόβουλων λογισμικών.

Σύμφωνα με τις νέες διατάξεις, το αίτημα για παρακολούθηση πολιτικού προσώπου πάει από την ΕΥΠ στον πρόεδρο της Βουλής και εν συνεχεία στους δύο εισαγγελείς. Παράλληλα, ο παρακολουθούμενος θα μπορεί να ενημερώνεται για τους λόγους της νόμιμης επισύνδεσής του, τρία χρόνια μετά την ολοκλήρωσή της.

Με τις προτεινόμενες διατάξεις, επανέρχεται έως είχε το κακούργημα για τη χρήση παράνομων λογισμικών και συσκευών και το πλημμέλημα της εμπορίας και κατοχής, με ποινή από ένα έως πέντε έτη.

Διοικητής της ΕΥΠ θα μπορεί να είναι μόνο διπλωμάτης ή απόστρατος ανώτατος αξιωματικός. Το ίδιο και οι υποδιοικητές, οι οποίοι θα μπορούν να προέρχονται από τον δημόσιο τομέα και μειώνονται σε δύο, από τρεις έως τώρα.

(φωτογραφία αρχείου shutterstock)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News