Ποιο είναι το πρόβλημα;

Παραπολιτικά
Ποιο είναι το πρόβλημα;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τελικά, ποιο είναι το “πρόβλημα” στο Πάτσης-γκέιτ (και σε μια δωδεκάδα ακόμη ανάλογα, διαφόρων μεγεθών, σκάνδαλα που έχουν αποτύχει έστω και να “κουνήσουν” λίγο τη μακαριότητα της διακυβέρνησης των “αρίστων” του Κυριάκου Μητσοτάκη; Είναι το καθαυτό σκάνδαλο (ότι ένα στέλεχος της Ν.Δ., προβεβλημένο και απ' όλα, εκλεγμένο μάλιστα ως βουλευτής σε μονοεδρική περιφέρεια παρακαλώ, κερδοσκοπούσε με “κόκκινα” δάνεια και εξασφάλιζε προνομιακές συμβάσεις με φορείς δημόσιους) ή είναι ότι... αποκαλύφθηκε το εν λόγω σκάνδαλο; Γιατί, όπως δήλωσε με αφοπλιστική ειλικρίνεια και ο Ανδρέας Πάτσης, «όλοι γνώριζαν τη δραστηριότητά μου, δεν ήταν κάτι κρυφό». Και η ηγεσία της Ν.Δ. φυσικά και γνώριζε. Όπως γνωρίζει όλη τη δραστηριότητα, που κινείται στα όρια του νομότυπου αλλά και ταυτόχρονα του ηθικά απαράδεκτου, σωρεία στελεχών της Ν.Δ.

Τον καλέσαν να παραιτηθεί

Να παραιτηθεί από το βουλευτικό του αξίωμα και να επιστρέψει την έδρα στο κόμμα κάλεσε ο γραμματέας της Κ.Ο. της Ν.Δ., Ιωάννης Μπούγας, τον Ανδρέα Πάτση, κάτι που ο βουλευτής Γρεβενών αρνήθηκε, δηλώνοντας ότι θα συνεχίσει ως ανεξάρτητος - πράγμα που προκάλεσε την άμεση διαγραφή του με εντολή του πρωθυπουργού.

Ωστόσο, ο κ. Πάτσης “κινδυνεύει” ούτως ή άλλως με έκπτωση από το βουλευτικό του αξίωμα, καθώς η παράλληλη επαγγελματική του δραστηριότητα, εκτός από τα ηθικά και νομικά ζητήματα που εγείρει, φαίνεται ότι παραβιάζει και τις συνταγματικές υποχρεώσεις που ισχύουν για τους βουλευτές. Όπως έχει αποκαλυφθεί, οι εταιρείες του κ. Πάτση έχουν συνάψει συμβάσεις με ΝΠΔΔ, εταιρείες ή οργανισμούς του Δημοσίου, όπως με τα ΕΛ.ΤΑ., νοσοκομεία κ.λπ.

Η ουσία των πραγμάτων

Σύμφωνα με το άρθρο 57 του Συντάγματος, τα καθήκοντα του βουλευτή είναι «ασυμβίβαστα με τα έργα ή την ιδιότητα του ιδιοκτήτη ή εταίρου ή μετόχου ή διοικητή ή διαχειριστή ή μέλους του διοικητικού συμβουλίου ή γενικού διευθυντή ή των αναπληρωτών τους επιχείρησης, η οποία:

α) Αναλαμβάνει έργα ή μελέτες ή προμήθειες του Δημοσίου ή παροχή υπηρεσιών προς το Δημόσιο ή συνάπτει με το Δημόσιο συναφείς συμβάσεις αναπτυξιακού ή επενδυτικού χαρακτήρα...», ενώ η παράβαση των διατάξεων συνεπάγεται έκπτωση από το βουλευτικό αξίωμα και ακυρότητα των σχετικών συμβάσεων ή πράξεων.

Βέβαια, όπως τονίζουν νομικές πηγές, η παραβίαση του άρθρου για τα ασυμβίβαστα και τα κωλύματα των βουλευτών διαπιστώνεται μόνο με απόφαση του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου και μόνο μετά από σχετική προσφυγή.

Κινδυνεύει και με φυλακή

Πέρα όμως από τις συνταγματικές πρόνοιες που ενεργοποιούνται για την περίπτωση Πάτση, ο βουλευτής Γρεβενών φαίνεται ότι θα έρθει αντιμέτωπος και με τις νομικές ευθύνες που προβλέπει η νομοθεσία για τη συμμετοχή πολιτικών προσώπων σε εξωχώριες εταιρείες.

Σύμφωνα με τον Νόμο 3213 του 2003 “Δήλωση και έλεγχος περιουσιακής κατάστασης βουλευτών, δημόσιων λειτουργών...”, όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει σήμερα, «η κατά παράβαση της παραγράφου 1 άμεση ή διά παρένθετου προσώπου συμμετοχή σε εταιρεία, που έχει έδρα στην αλλοδαπή, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον δύο (2) ετών και με χρηματική ποινή από δέκα χιλιάδες (10.000) ευρώ έως πεντακόσιες χιλιάδες (500.000) ευρώ».

Ο συγκεκριμένος νόμος θεωρείται “παλαιολιθικός” από τους Ευρωπαίους εταίρους μας και μάλιστα οι “θεσμοί” (πρώην “τρόικα”) προσπάθησαν να περάσουν την ακύρωση αυτής της πρόνοιας του νόμου σε μία από τις εφαρμοστικές διατάξεις των μνημονίων, για την ακρίβεια αυτού που υπέγραψε το 2015 η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ενέκριναν στη Βουλή όλα τα κόμματα, πλην ΚΚΕ. Τελικώς, η συγκεκριμένη διάταξη αποσύρθηκε, καθώς την πήρε χαμπάρι η αντιπολίτευση και έγινε σούσουρο.

Βεβαίως τα “παραθυράκια” του νόμου είναι... τεράστια και απ' αυτά χωρούν οι πάντες, ακόμη και οι σύζυγοι πρωθυπουργών, εν διαστάσει ή μη.

Η “γαλάζια” διαφθορά... στο “κόκκινο”

Όσοι ήλπιζαν ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα ήταν “διαφορετική”, ίσως και “καλύτερη” όσον αφορά στα ζητήματα διαφθοράς και ηθικής... μάλλον κακώς νόμιζαν. Τα σκάνδαλα διαδέχονται το ένα το άλλο με ρυθμό πολυβόλου, “γαλάζια” στελέχη πιάνονται κάθε τρεις και λίγο με τη γίδα στην πλάτη, οι “φωτογραφικοί” διαγωνισμοί και οι απευθείας αναθέσεις έχουν χτυπήσει “κόκκινο”, οι ημέτεροι μασουλάνε με 44 μασέλες και από ηθική... αφήστε τα, βοά η οικουμένη.

Οπότε ο “εκσυγχρονισμός” της ελληνικής κεντροδεξιάς παραμένει ακόμη ζητούμενο.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News