Δραματικές εικόνες έξω από οινοποιεία

Παραπολιτικά
Δραματικές εικόνες έξω από οινοποιεία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όλος ο κόπος και ο ιδρώτας των παραγωγών πήγε χαμένος. Τα σάπια σταφύλια και η κατεστραμμένη παραγωγή αποτελούν πλέον τη νέα πραγματικότητα στα σταφυλοχώρια, με τους αμπελουργούς να δηλώνουν σε δραματικούς τόνους ότι και η τελευταία τους ελπίδα για ένα αξιοπρεπές εισόδημα χάθηκε. Έξω από τα οινοποιεία εκτυλίσσονταν καθημερινά δραματικές εικόνες, αφού κατέφταναν χιλιάδες τόνοι επιτραπέζιων σταφυλιών, που έχουν όμως σε μεγάλο βαθμό υποστεί ζημιές. Οι επιλογές των παραγωγών δεν είναι πολλές και έτσι πωλούν σε χαμηλότερες τιμές απ’ ό,τι προσδοκούσαν ό,τι απέμεινε από τη σοδειά τους. Χιλιάδες τόνοι επιτραπέζιου σταφυλιού μένουν πλέον στα αζήτητα μετά την καταστροφή που έχουν υποστεί από τις βροχοπτώσεις. Όπως λένε, ο χειμώνας που έρχεται θα είναι “βαρύς”, καθώς έμειναν κυριολεκτικά ξεκρέμαστοι...

Ένα μεγάλο «ευχαριστώ» στον κοσμήτορα!

Ένα μεγάλο ευχαριστώ από καρδιάς απευθύνει η φοιτήτρια Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης Έφη Πασπαλάκη προς τον κοσμήτορα της Ιατρικής Σχολής και καθηγητή Καρδιολογίας Γιώργο Κοχιαδάκη, αφού με ένα και μόνο αίτημά της και δη προφορικό ικανοποίησε μια βασική ανάγκη, δημιουργώντας θέσεις στάθμευσης για ΑμεΑ.

Η κ. Έφη Πασπαλάκη, άτομο με αναπηρία και φοιτήτρια Ιατρικής, συμβάλλει ώστε τα άτομα με αναπηρία να έχουν μια ποιοτική καθημερινότητα. Επέζησε από τροχαίο και συγκινεί με τη στάση ζωής της, έχοντας έντονη δραστηριότητα στον χώρο του εθελοντισμού, με στόχο την ανιδιοτελή προσφορά στον συνάνθρωπο.

Θέλησε μέσα από τον προσωπικό της λογαριασμό αυτή τη φορά να ευχαριστήσει τον κοσμήτορα της Ιατρικής Σχολής, που, εκφράζοντάς του απλά ένα αίτημα, εκείνος άμεσα το έκανε αποδεκτό και το υλοποίησε, θεωρώντας το αυτονόητο, επιβεβαιώνοντας για άλλη μια φορά την ευαισθησία που δείχνει όσον αφορά στα άτομα με αναπηρία. Όπως μας είπε, δεν είναι η πρώτη φορά, μιας και αρχές Ιουνίου είχε κάνει ξανά δεκτό το αίτημά της για τη φιλοξενία έκθεσης φωτογραφίας (στην Ιατρική Σχολή) με θέμα ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και άτομα με αναπηρία.

«Ευχαριστώ από καρδιάς τον κοσμήτορα της σχολής μας και καθηγητή Καρδιολογίας κ. Γεώργιο Κοχιαδάκη, που ανταποκρίθηκε άμεσα στο αίτημά μου για τη δημιουργία αναπηρικών θέσεων στάθμευσης στην Ιατρική Σχολή, ένα αίτημα που περίμενα να γίνει αποδεκτό εδώ και 4 χρόνια από την προηγούμενη Κοσμητεία της σχολής», αναφέρει η κ. Πασπαλάκη, επισημαίνοντας ότι ο κοσμήτορας βρίσκεται κοντά στα άτομα με αναπηρία, δείχνοντας ενσυναίσθηση, διακριτικότητα και αποτελεσματικότητα.

Γιορτάζει η Μονή Τοπλού

Την τιμητική της θα έχει τις ημέρες αυτές η περιοχή της Σητείας, καθώς εορτάζει η Μονή Τοπλού, μια από τις πιο παλιές και ιστορικές μονές της Κρήτης, χτισμένη ως γνωστόν κατά τον 14ο αιώνα.

Αύριο Κυριακή και μεθαύριο Δευτέρα θα τελεστούν, ως είθισται, ιερές ακολουθίες, προεξέχοντος μάλιστα του ίδιου του Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ.κ. Ευγενίου, ενώ το “παρών” αναμένεται να δώσει πλήθος πιστών.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση εκ μέρους της Ιεράς Μονής Τοπλού, «τη Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2022, εορτή της Μεταστάσεως του Αποστόλου και Ευαγγελιστού Ιωάννου του Θεολόγου, πανηγυρίζει η ιστορική Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Παναγίας Ακρωτηριανής και Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου Τοπλού Σητείας.

Το απόγευμα της Κυριακής 25 Σεπτεμβρίου και ώρα 6:30 μ.μ. θα τελεστεί ο Μέγας πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός.

Ανήμερα της εορτής, Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου, και ώρα 7 π.μ., θα τελεστεί η Ακολουθία του Όρθρου και στη συνέχεια Αρχιερατικό Συλλείτουργο.

Στις παραπάνω Ιερές Ακολουθίες θα προεξάρχει ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ.κ. Ευγένιος».

Τα πρώτα κρούσματα σε σχολεία

Δεν έχουν περάσει ούτε δέκα μέρες από το άνοιγμα των σχολείων με πολλές ελπίδες και προσδοκίες για μία όσο το δυνατό πιο φυσιολογική χρονιά και ήδη καταγράφηκαν τα πρώτα κρούσματα κορωνοϊού στις τάξεις. Με τους περισσότερους μαθητές να επιλέγουν να παρακολουθούν τα μαθήματα χωρίς μάσκες, η αγωνία επικεντρώνεται τώρα στον βαθμό διασποράς που θα έχει ο ιός φέτος, ώστε να μην επηρεάσει τη σχολική χρονιά. Ας ελπίσουμε ότι οι μαθητές θα ζήσουν επιτέλους μια φυσιολογική πραγματικότητα, καθώς το έχουν απόλυτη ανάγκη...

Ρεζιλίκι με τα φανάρια

Το έχουμε πει και ξαναπεί και ξαναπεί. Αυτό το ρεζιλίκι με τα τυφλά-μονόφθαλμα φανάρια σε κόμβους-σκοτώστρες, και όχι μόνο, πρέπει κάποια στιγμή να σταματήσει. Είναι τραγικό να πρέπει να ρίξει ο οδηγός την... τράπουλα προσπαθώντας να μαντέψει όχι το τι θα κάνει ο ίδιος, αλλά το τι θα πράξουν οι άλλοι οδηγοί, που βρίσκονται από τη δική τους πλευρά αντιμέτωποι με το... φαινόμενο. Και γενικώς μιλώντας για φανάρια πρέπει να βρεθεί μια φόρμουλα που θα μας κάνει επιτέλους “σύγχρονους”, στα βήματα άλλων χωρών που το έχουν πράξει ήδη με επιτυχία.

Από την Ισπανία ως τη μακρινή Ταϊλάνδη, σε πολλές μεγάλες πόλεις τα φανάρια λειτουργούν με αντίστροφη μέτρηση. Κάτι που σημαίνει ότι ο οδηγός από μακριά, καθώς προσεγγίζει τον φωτεινό σηματοδότη, γνωρίζει σε πόσα δευτερόλεπτα θα ανάψει πράσινο, κόκκινο και πόσο θα διαρκέσει το πορτοκαλί, ώστε να κάνει το... κουμάντο του. Πρακτικά αυτό αφαιρεί κάθε δικαιολογία από οποιονδήποτε οδηγό του στυλ «δεν πρόλαβα» ή «με έπιασε από κάτω το κόκκινο», κάτι που σε κάποιες τουλάχιστον περιπτώσεις δεν είναι και τελείως αβάσιμο. Γιατί ένα απότομο φρενάρισμα, έτσι όπως οδηγούμε σε αυτόν τον τόπο, μπορεί να έχει πολύ χειρότερες συνέπειες.

Νωρίς για εκτιμήσεις

1,60 με 1,70 ευρώ ανά λίτρο για το πετρέλαιο θέρμανσης; Λίγο παρακάτω ή λίγο παραπάνω, άνευ επιδοτήσεων, κανείς δεν ξέρει.

Είναι νωρίς για τέτοιες εκτιμήσεις, όπως λένε οι περισσότεροι βενζινοπώλες, καθώς έχει ακόμα μέρες μέχρι τις 15 Οκτωβρίου, οπότε και ξεκινά η διάθεσή του. Είναι νωρίς, καθώς η τιμή ανά βαρέλι διεθνώς πάει κι έρχεται.

Κρατάμε όμως τα εξής δεδομένα στην άκρη του μυαλού μας, όπως εξηγεί ο πρόεδρος των βενζινοπωλών Λυκούργος Σαμόλης:

1ον: Έχουμε την επιδότηση των 25 λεπτών με ΦΠΑ στην αντλία.

2ον: Έχουμε την επιδότηση ανά ζώνη κι ανάλογα με τα οικονομικά κριτήρια του καθενός από μας.

3ον: Έχουμε τη διπλή επιδότηση για εκείνους που εγκαταλείπουν τις λύσεις των κλιματιστικών και του φυσικού αερίου κι επιλέγουν το πετρέλαιο.

Ωστόσο, το κατά πόσο θα πλησιάζεται η τιμή του είναι κάτι που δεν μπορούμε να το ξέρουμε. Το αν έχουμε τη δυνατότητα να το προμηθευτούμε, επίσης δεν το ξέρουμε.

Οι πρατηριούχοι ζητούν παράλληλα η κυβέρνηση να μην πάρει πίσω την επιδότηση των 15 λεπτών στην αντλία για το πετρέλαιο κίνησης, τουλάχιστον έως το τέλος του έτους, καθώς η τιμή του όλο και πλησιάζει προς την τιμή της αμόλυβδης βενζίνης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News